Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Na co nezapomenout před cestou do zahraničí

Sbalit se na dovolenou tak, aby vám nic nechybělo a nejlépe ani nepřebývalo, je celkem umění. Zdaleka né každý cestovatel se považuje za dobrodruha, který si doma rychle sbalí skromný batůžek a ostatní řeší až “za jízdy”. Určitě není potřeba se ze všeho stresovat, ale pokud během dovolené nevyhledáváte zbytečný adrenalin, je dobré se na cestu poctivě připravit. Odjezd bude hladký a samotné cestování bude ušetřeno velké kupy starostí. Na co se před cestou do zahraničí zaměřit především?

Zaprvé: Příprava na cestu se odvíjí od typu cestování
Aneb “není cesta jako cesta a i cestovatel je každý jiný”. Jinak se budete chystat na dovolenou typu all-inclusive, jinak na dovolenou v Chorvatsku ve vlastní režii a jinak na několikatýdenní cestování s batůžkem po Asii na vlastní pěst. 

Co si nezapomenout sbalit?
Potřebné vybavení se velmi liší. Destinaci od destinace, podle stylu výpravy, podle osobních preferencí každého cestovatele. První otázka kterou řeší každý, kdo se chystá na menší i větší výpravu je, jaký druh cestovního zavazadla zvolit. Důležitá je praktičnost. Do měst se vám bude hodit spíše kufr, ale pro cestování místními autobusy např. po Asii bude zase určitě praktičtější batoh nebo krosna. 

Mezi univerzální vybavení na cesty patří např. cestovní láhev, díky které ušetříte spoustu plastu, organizéry, které vám pomohou prakticky uskladnit oblečení, nafukovací polštář, díky kterému se pohodlně uvelebíte v dálkovém autobusu i v letadle, a nebo lehký skládací batůžek, který nic neváží, ale užijete ho na každý výlet a nebo na nákup. 

Mezi elektronické vychytávky patří cestovní adaptér, externí nabíječka a disk, elektronická čtečka knih, sluchátka a telefon s dobrým foťákem. Na zaznamenávání vzpomínek se může hodit také instax, malý stativ, který připevníte v každém terénu a nebo gopro kamera díky které si vyfotíte mimo jiné třeba i svět pod vodní hladinou. 

Pokud vyrážíte na cestu nadivoko a řešíte kempovací výbavu, tak si kromě kvalitního spacáku, karimatky a stanu, nebo bivaku nezapomeňte pořídit také plynový vařič a kartuši, lehké skládací nádobí a příbor, křesadlo, čelovku (ideální je taková kterou lze nabíjet kabelem přes externí nabíječku). Pro kávové fajnšmekry doporučujeme přibalit malinký cestovní kávovar (není nic lepšího než si dát kafe na opuštěné horské vyhlídce a nebo ráno po chladné noci)

Jaké budete potřebovat cestovní doklady a víza?
Podle vstupních požadavků vaší cílové destinace se budou lišit pravidla na cestovní doklady, které budete potřebovat mít s sebou. Důležité je zkontrolovat platnost cestovního pasu. Mnohé země požadují určitou délku platnosti dokladů i po ukončení pobytu na jejich území.  

Dále si zjistěte zda je pro vaší cestu požadováno vízum. Česká republika ma sice bezvízový styk se 182 zeměmi světa, ale do řady zemí (jako je např. Vietnam, Austrálie, Čína, Rusko, Indie, většina zemí Afriky atd.) je turistické vízum nezbytné.

Vízum si můžete vyřídit na konzulátu dané země, často ale také za pár kliknutí online. Občas stačí řešit vízu až na letišti během příletu. Rozhodně ale v tomto ohledu nepodceňte důkladnou kontrolu zjištěných informací. Podmínky vstupu do země jsou revír kde nechcete udělat chybu.

V rámci Evropské Unie a Schengenu můžete cestovat jen na občanku. Cestovní doklad musí mít při překračování hranic i nezletilé děti a domácí zvířata.

Cestovní pojištění je nutnost
Evropský průkaz zdravotního pojištění vám sice zaručí lékařské ošetření v zemích Evropské unie, a dokonce i v některých státech mimo ni (například Švýcarsko, Černá Hora, Srbsko), ale určitě se vyplatí zařídit si cestovní pojištění a nenechat nic náhodě. V dnešní době seženete kvalitní cestovní pojištění za pár korun, ušetřit díky němu můžete ale daleko víc. A co víc, klid v duši, který díky němu získáte je nevyčíslitelný.  

Na základě evropského zdravotního pojištění máte nárok na nutnou a neodkladnou péči ve smluvních zařízeních, tj. obvykle pouze ve veřejných nemocnicích a zdravotních střediscích. Jinými slovy evropský průkaz zdravotního pojištění vám zajistí nezbytnou lékařskou péči ve stejném rozsahu, jako místním obyvatelům.

Nevýhodou však je, že za zdravotní péči budete muset platit stejnou spoluúčast, jako místní obyvatelé. V některých zemích můžete za některé zdravotnické úkony platit i 100 % nákladů.

Podle 5nej.cz jsou nejlepší cestovní pojištění pro rok 2022 od pojišťoven AXA, Generali, Kooperativa, ČSOB a Allianz. 

Jednotlivé pojišťovny nabízejí různé baličky a výhody a proto každému cestovateli sedne jiná nabídka. Například Generali má výhodné ceny pro rodiny s dětmi a nabízí také pojištění veterinární péče. Kooperativa pojišťuje děti do 6 let zdarma. ČSOB má slevy pro rodiny a poskytuje svým klientům neustálou lékařskou pomoc a konzultaci na telefonu. Allianz zase nabízí možnost připojištění rizikových a adrenalinových sportů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *