Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Letní grilování s pokrmy z místních specialit

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní. 

Grilovaná klobása na ohni s domácím chlebem a vejmrdou
Položte si opravdu jednoduchou otázku: Jaké nejtypičtější jídlo se připravuje na grilu? Zcela jistě jste odpověděli „klobása“. Tato uzenina, která se nejčastěji podává s hořčicí a chlebem na každé pouti, sportovním zápase nebo koncertu, na gril prostě patří. Proto vám přinášíme netradiční recept na tuto pochutinu. Pro náš recept jsme vybrali jehněčí klobásu z farmy Rudimov ve Zlínském kraji. Klobása je vyrobena ručně dle tradiční receptury z vyzrálého BIO jehněčího, BIO hovězího a vepřového masa a je uzena na bukovém a ovocném dřevě. Její kvalita a chuť jí dokonce vynesly ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: *

Ingredience:
4 ks jehněčí klobásy z farmy Rudimov ve Zlínském kraji
8 ks jarní cibulky
10 g hořčičného semínka
100 g čerstvého křenu
100 g jablek
20 g plnotučné hořčice
0,1 l hovězího vývaru
2 lžičky octa
2 lžičky cukru krystal
sůl, pepř

Domácí chléb:
250 g hladké mouky
250 g pšeničné mouky
300 ml vlažného mléka
8 g sušeného droždí
1 vejce
1 lžička celého kmínu
1 lžička cukru
1 lžička soli

Postup na domácí chléb:
Ze lžičky cukru, trochu vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a necháme odpočinout v pokojové teplotě po dobu nejméně 20 minut. Do mísy vložíme mouku, sůl, kmín, kvásek a vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout
a uválíme bochánek. Chléb potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.

Postup na grilovanou klobásu s vejmrdou:
 Čerstvý křen a oloupané jablko nastrouháme na jemno. Přidáme hořčici, špetku soli, hovězí vývar, 1 lžičku octu, 1 lžičku cukru a vše důkladně promícháme a necháme odležet. Hořčičné semínko propláchneme v horké vodě a uvaříme do měkka. Klobásu a jarní cibulku ugrilujeme na ohni.

Tip:
Vejmrda je staročeská příloha – dochucovadlo převážně k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané jablko společně s křenem perfektně doplní vepřové maso.

Grilovaná krkovice, brambora v popelu s grilovanou zeleninou a cuketovou omáčkou
Pokrm, kterým doslova vykouzlíte úsměv na tváři každému milovníkovi dobrého masa. Šťavnatý kus krkovice s bramborou připravenou v popelu a grilovanou zeleninou. Celé jídlo bude ještě o level výš, pokud mu dopřejte fenomenální omáčku. A právě takovou vám doporučujeme. „Vomáčka“ cuketová od Martiny Papežíkové z Libereckého kraje získala pro svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Nelze než jen popřát dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *

Ingredience:
800 g vepřové krkovice
6 stroužků česneku
0,2 l oleje
0,2 l černého piva
2 ks větvičky rozmarýnu
2 ks větvičky tymiánu
600 g brambor
80 g cukety
80 g lilku
80 g červené cibule
80 g žampionů
80 g barevné papriky
80 g mrkve
Dle chuti Vomáčka cuketová do Martiny Pepežíkové z Libereckého kraje
sůl, pepř, chili

Postup:
Krkovici nakrájíme na 200g plátky, rozklepeme a naložíme do oleje, soli, pepře, černého piva, rozmarýnu, tymiánů a 3 stroužků česneku. Marinujeme nejlépe přes noc. Následně krkovici grilujeme z obou stran přibližně 3 minut na rozpáleném grilu a dáváme pozor, aby bylo maso propečené. Cuketu, lilek, cibuli, mrkev, žampiony, česnek a papriku osolíme, přidáme špetku tymiánu a rozmarýnu a ogrilujeme. Brambory omyjeme a vložíme do připraveného popela a grilujeme do měkka. Po vyjmutí brambory oloupeme. Servírujeme s cuketovou omáčkou.

Salát s pečenou bramborou, květákem v alobalu a karamelizované ořechy na medu
Jste zapřisáhlým milovníkem vynikajících salátů? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte spojení čerstvého salátu a medu? Máte rádi nové a netradiční spojení chutí? Tak v tom případě pro vás máme tip, který se skvěle hodí ke grilovaným jídlům a který z vás udělá mistra v pohoštění přátel a rodiny. Salát je doplněný skvělým medem, který získal ocenění Regionální potravina. Řeč je o medu květovém – pastovém, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje. Nutno dodat, že jde o skvělou volbu.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 g salátových listů
300 g brambor
200 g květáku
250 g cherry rajčat
50 g vlašských ořechů
1 lžíce medu květového – pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupila z Jihočeského kraje
1 lžíce oleje
výhonky řeřichy na posypání
citron
sůl a pepř

Postup:
Salátové listy omyjeme a důkladně osušíme. Květák očistíme, osolíme, opepříme potřeme olejem a zabalíme do alobalu a dáme grilovat do měkka. Brambory omyjeme, nakrájíme na slabé plátky, potřeme olejem, osolíme a dáme grilovat do zlatova. Med zahřejeme k varu, přidáme nakrájené ořechy a necháme vychladnout. Salátové listy smícháme s cherry rajčaty, grilovaným květákem, nakrájenými brambory a ořechy v medu. Hotový salát dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a posypeme výhonky ředkviček.

Pečená jablka a meruňky na ohni s bílým jogurtem a sušenými morušemi
Kdy jindy si dopřát sezonní čerstvé ovoce než právě v létě? Opečené ovoce na grilu ve spojení s bílým jogurtem a medem nám rázem přichystá dokonalé spojení chutí a promění klasické ovoce v neobyčejný a nezapomenutelný dezert, na který budete jistě dlouho vzpomínat. Tuto sladkou tečku jsme doplnili o BIO sušené moruše z Levandulové farmy Radka Přikryla, které získaly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *

Ingredience:
12 meruněk
6 červených jablek
100 g BIO sušených moruší z Levandulové farmy Radka Přikryla ve Zlínském kraji
200 g bílého jogurtu
50 g moučkového cukru
50 g másla
50 g krystalového cukru
100 g hrubé mouky
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
pepř

Postup:
Meruňky rozpůlíme a vyjmeme pecku. Jablka oloupeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na menší kousky. Meruňky a jablka grilujeme do zlatova na grilu. Povolené máslo smícháme s krystalovým cukrem, moukou, 1 lžíci medu, skořicí a špetkou pepře. Hotovou směs vložíme na plech a pečeme v troubě za občasného míchání 15 minut na 180 °C. Tím vznikne tzv. „crumble“. Bílý jogurt smícháme s moučkovým cukrem a 1 lžíci medu. Jablka a meruňky smícháme s dochuceným jogurtem, posypeme crumblem a sušenými morušemi.

Zdroj a foto: Regionální potravina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *