Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.   

Studená rajčatová polévka se salátovou okurkou a bazalkou
Druhá polovina léta nepřináší jen velikou úrodu rajčat, která vám na zahrádce nebo v květináči každým dnem dozrávají, ale také vysoké teploty. Ne každý snáší horké počasí dobře, a proto jsme si pro vás připravili osvěžující polévku. Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 min.
Náročnost: *

Ingredience:
2 kg červených rajčat
1 stroužek česneku
1 ks šalotky
200 g salátové okurky
200 g řapíkatého celeru
1 ks červené papriky
10 g listové petržele
20 g bazalky
0,1 l červeného vína
5 kostek ledu

Na dochucení: 
1 citron
cukr krystal
sůl a pepř

Postup:
Slupku rajčat nařízneme a spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Rajčata vyjmeme z vroucí vody a vložíme do vody s ledem. Slupku rajčat oloupeme a vyjmeme jadřince. Papriku pečeme v troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Upečenou papriku přendáme do misky a přikryjeme fresh fólií a necháme 15 minut odstát. Následně papriku oloupeme a vyjmeme jadřince. Do mixéru vložíme rajčata, papriku, oloupanou salátovou okurku, oloupaný řapíkatý celer, česnek, listovou petržel, bazalku, červené víno a poté vše rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou.

Tip:
Zbytky rajčat nevyhazujeme. Lze je využít na přípravu domácího kečupu.

Zeleninový bowl s jáhly, grilovanou zeleninou a vejcem
Pro někoho možná lehce neznámý název, který lze ale jednoduše přeložit: „Hluboká miska plná zeleniny“. Do tohoto receptu tak můžete využít prakticky veškerou zeleninu, kterou v tomto období můžete zakoupit jak v obchodě, tak na místním farmářském trhu. Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme volit ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budeme mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 min.
Náročnost: *

Ingredience:
250 g jáhel
80 g cukety
80 g lilku
80 g barevné papriky
80 g mrkve
50 g žampionů
80 g brokolice
4 ks jarní cibulky
250 g cherry rajčat
1 ks salátové okurky
4 vejce
50 g bejby špenátu
6 ks ředkviček
výhonky řeřichy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
sůl, pepř
cukr krystal

Postup:
Jáhly propláchneme v horké vodě, uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Cuketu, lilek, žampiony a papriky osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a ogrilujeme. Vejce a brokolici uvaříme ve vodě. Mrkev a salátovou okurku oloupeme, nakrájíme škrabkou na tenké proužky. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. V misce si připravíme nálev z octu, cukru a soli. Zeleninu marinujeme v nálevu po dobu 30 minut. Jáhly, grilovanou zeleninu, vejce, rajčata, bejby špenát a marinovanou zeleninu vložíme do misky, pokapeme olivovým olejem, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a výhonky řeřichy.

Tip:
Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě a ihned po vyndání vložíme do studené vody s ledem. Brokolice bude mít krásně zelenou barvu. Košťál z brokolice ale nevyhazujeme. Oloupeme a lze jej také konzumovat.

Ledový čaj s bio borůvkami a meduňkou
Během léta je více než kdy jindy důležité dodržovat pitný režim. A pokud si můžeme dopřát ledový nápoj, který nás skvěle osvěží, je to doslova „trefa do černého“. K přípravě tohoto ledového čaje jsme použili čerstvé sezonní ovoce, kterého je v létě opravdu dostatek. Při výběru ovoce doporučujeme vybírat to, které nese některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní ovoce.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 min.
Náročnost: *

Ingredience:
3 lžíce sypaného čaje
200 g bio borůvek
2 stonky meduňky
2 stonky máty
0,1 l citronové šťávy
med
led
cukr krystal

Postup:
Sypaný čaj uvaříme dle návodu. Bio borůvky rozmixujeme v mixéru a přepasírujeme přes cedník. Do džbánu přidáme med, citronovou šťávu, meduňku, mátu, led, rozmixované borůvky a čaj. Vše důkladně promícháme a dochutíme.

Tip:
Borůvky, mátu a meduňku můžeme zamrazit do kostek ledu a vložit před podáváním do čaje. Skvělá ozdoba.

Vdolky s meruňkovým džemem a zakysanou smetanou
Pro léto naprostá klasika, kterou si všichni pamatujeme od našich babiček a z letního pobytu na chalupách. Nádherná sladká vůně, která se linula do širokého okolí a lákala k návštěvě nejedno dítě ze sousedství. Babičky si to dobře uvědomovaly a často vdolků připravily více, než by jedna rodina dokázala zkonzumovat. Vraťte se do svých mladých let a připravte tuto lahůdku i svým dětem a vnoučatům. Při nákupu potravin ale doporučujeme vybírat suroviny, které nesou některé z log kvality na obalech – např. Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 min.
Náročnost: **

Ingredience:
70 g cukru krystal
1 vejce
20 g droždí
500 g polohrubé mouky
200 ml plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
200 g meruňkového džemu
50 g moučkového cukru
60 g másla
0,2 l oleje
špetka citronové kůry
špetka soli

Postup:
Z droždí, 0,1 l vlažného mléka, krystalového cukru a 100 g polohrubé mouky vymícháme kvásek a necháme 30 minut vykynout při pokojové teplotě. Smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Poté přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto necháme odstát nejméně 30 minut při pokojové teplotě. Po nakynutí těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce přibližně 2 cm, vykrájíme kolečka
a necháme znovu vykynout po dobu zhruba 20 minut. Do středu vdolků uděláme důlek a smažíme v předehřátém oleji do zlatova. Hotové vdolky potřeme meruňkovým džemem, zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Vdolky můžeme posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo přidat čerstvé sezonní kvalitní ovoce.

Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *