Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jak upéci kuře jinak? Zvolte exotické koření!

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

Co koření, to jiná chuť i vůně, a hlavně jiné účinky na lidský organismus. Přesně takhle by se dala obecně popsat alchymie kořenicích směsí a bylinek, které byste s příchodem chladného podzimu měli do jídelníčku zařadit. Pro posílení imunity neváhejte používat při vaření zejména koření, které váš organismus prohřeje a povzbudí. To splňují i exotická koření, která Kateřina Winterová namíchala do originálních kořenicích směsí z edice Světová. Jak sama s oblibou říká: S těmito směsmi můžete i vy připravovat jídla světově a zakusit, jak chutná zeměkoule na talíři.“ Vybírat můžete z pěti druhů.

Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie a podle ájurvédy zahřívá lidské tělo. Přidává se do zeleninových pokrmů a pro nás překvapivě i do čaje. Někdy bývá také nazýváno indickým kořením pěti vůní. V této speciální směsi najdete třeba římský kmín a koriandr.

Ras el hanout vyniká omamnou vůní a elegantní, ostrou a zároveň nasládlou chutí, která výborně ladí především k drůbežímu masu. Vnitřně zahřívá tělo, má detoxikační účinky, podporuje zažívání, hubnutí a posiluje imunitu. Směs pochází z Maroka a obsahuje spoustu koření, které se míchá podle rodinných tradic. Proto i směs od Kateřiny Winterové je malým kulinářským tajemstvím a chuťovým překvapením.

Inspiraci na další chutné recepty najdete na webu vseokoreni.cz a v kuchařce Světová Kateřiny Winterové.

Kuře masala (4 porce)
Příprava: 1 hodina + marinování 1 hodina

Suroviny na marinádu:
200 g bílého jogurtu
½ lžičky mletého chilli
1 lžička mletých semínek koriandru
½ lžičky směsi garam masala od Vitany
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce citronové šťávy
1cm kousek čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku

Další suroviny:
500 g kuřecího masa (prsních nebo stehenních řízků)
4 rajčata nebo 200 g konzervovaných rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
3cm kousek čerstvého zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla ghí
1 tobolka kardamomu
1 bobkový list
2 hřebíčky
1½ lžičky směsi garam masala od Vitany
150 ml kokosového mléka
100 ml smetany na vaření
100 ml kuřecího vývaru nebo vody
dušená rýže basmati k podávání

Postup:
Na marinádu promíchejte v pekáči jogurt s kořením, olejem a citronovou šťávou. Zázvor a česnek oloupejte a nastrouhejte do jogurtu. Kuře nakrájejte na kousky většího sousta (zhruba 4 ´4 cm), promíchejte s marinádou a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odležet. Mezitím nakrojte slupku čerstvých rajčat do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno, konzervovaná rajčata stačí nakrájet. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Marinované kuře opečte v předehřáté troubě, pokud máte funkci gril, můžete ho zapéct pod grilem – zhruba 8 minut za občasného otočení. Maso zpevní a změkne. Pekáč vytáhněte. Pokud si chcete práci zjednodušit, opečte maso v širší hlubší pánvi, ze všech stran za občasného míchání zhruba 5–8 minut. Přesypte ho do mísy.

V pánvi rozehřejte olej nebo ghí, kardamom zmáčkněte naplocho nožem a společně s bobkovým listem a hřebíčkem opékejte 1 minutu. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte dalších 5 minut na středním stupni, až zesklovatí. Vložte opečené maso a opékejte ho za občasného míchání 2 minuty. Přisypte 1 lžičku směsi garam masala, po 2 minutách přidejte rajčata, vlijte kokosové mléko, smetanu a vývar a zahřívejte k varu, ale nevařte. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte zbylou směs garam masala a podávejte s rýží.

Pečené kuře ras el hanout se zeleninou (4 porce)
Příprava: 1½ hodiny

Suroviny:
Maso
1 kuře
2 lžíce směsi ras el hanout od Vitany
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

Zelenina
8 šalotek
4 mrkve
1 lžička směsi ras el hanout od Vitany
2 lžíce olivového oleje

K podávání
1 hrst koriandru
1 limeta

Postup:
Šalotky a mrkev oloupejte, šalotky nakrájejte na čtvrtky, mrkev na špalíčky a rozprostřete je do pekáče. Posypte kořením ras el hanout a zakápněte olejem. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osušte a položte na prkénko prsíčky dolů. Stehno otočte vzhůru, aby vypadlo z kloubu, a stejný postup zopakujte s druhým stehnem. Ostrým nožem odřízněte z obou stran páteř, od krku kolem kyčlí. Páteř vyjměte, kuře otočte prsíčky nahoru a rozložte naplocho. Odřízněte poslední, kostnatý díl křidýlek a kuře položte do pekáče na zeleninu.

Koření ras el hanout promíchejte v misce s olejem a solí a touto marinádou kuře pečlivě potřete. Zlehka ho podlijte vodou, 50 ml by mělo stačit. Pekáč s kuřetem přiklopte. Kuře pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka. Podle potřeby ho průběžně mírně podlévejte vodou. Píchněte do masa, a pokud to jde snadno a zároveň v místě vpichu nevytéká růžová šťáva, je propečené. Odklopte ho a pečte ještě 15 minut dozlatova. Na závěr nasekejte nadrobno koriandr a limetu rozkrojte na čtvrtky. Kuře podávejte naporcované se zeleninou, koriandrem a limetou.

Doporučená cena kořenicích směsí edice Světová: 25,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *