Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZdraví

Podzim je tu, jak nepřibrat?

Někteří z nás podzim milují, jiní by se bez něj obešli. Co na tom, že příroda oblékne podzimní kabát, listy se zbarví do žluta, oranžova nebo červena a k dispozici máme spoustu skvělých potravin? Rána jsou sychravá, ze všech stran na nás útočí bacily a nic nás nebaví. Podzim je tu, mnozí z nás spolu s ním přiberou i nějaké to kilo.

Nastavení těla nezměníme
Už z dob dávno minulých je naše tělo nastaveno tak, že s blížící se zimou může nastat období nedostatku potravy, takže je třeba si dělat zásoby. Zvířátka se před zimou musí zazásobit, naše tělo na tom není jinak. Začne se obalovat, aby pak mělo kde brát. My z toho nejsme ani trochu nadšení, ty tukové polštářky kolem pasu, na bříšku nebo nohách se nám ani trochu nelíbí. Co s tím?

Vsaďte na zdravá jídla
Prvním krokem k tomu, abyste se cítili dobře, nepřibírali na váze a byli zdraví, je správné stravování. Naše životy jsou plné stresu, neustále máme pocit, že něco nestíháme, už často zbývá krůček k tomu, abyste upadli do deprese. Způsobů, jak tomu předejít je hodně, jedním z nich je právě zdravý jídelníček.

Na něm nesmí chybět čerstvé ovoce a zelenina, libové maso, ořechy, semena, mléčné výrobky, luštěniny a další potraviny, vyloučit bychom z něj naopak měli polotovary, jídla z fastfoodů, nevhodná je i nadměrná konzumace bílého pečiva, sladkostí a alkoholu.

Víte, že na podzim přijdou vhod jídla, která zahřejí? Stačí si uvařit zázvorovou omáčku nebo třeba dýňovou polévku. Obojí je dostupné a pochutnáte si.

Důležitý je i optimální poměr živin
Mezi makroživiny, které naše tělo pro správné fungování potřebuje, patří sacharidy, proteiny a tuky. Naše strava obsahuje sacharidů až příliš, proto bychom se měli snažit jejich příjem minimalizovat a nahradit je proteiny a zdravými tuky.

Víte, že sacharidy obsahuje v docela hojném množství i nejedno ovoce? Jejich snížení ale není pro tělo žádným problémem, když mu nastřádané zásoby dojdou, najde si jiný zdroj energie a tím jsou tukové zásoby. Tělo se dostane do stavu tzv. ketózy a vy začnete hubnout a zbavovat se tukových polštářků.

Kde najdeme kvalitní proteiny a zdravé tuky?
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem každé buňky v našem těle, plní řadu stavebních, regulačních, obranných nebo transportních funkcí. Jsou také významným zdrojem energie. Proteiny by měly být zastoupeny v každém jídle během dne, obzvlášť důležité jsou ve snídani, obědu a večeři. Na kilogram tělesné hmotnosti by běžný člověk měl přijmout 0,8-1 g bílkovin, sportovci pak 1,5-2,2 g na každý kilogram. Jejich zdrojem je maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, semínka a obiloviny.

Pro správné fungování organismu jsou zásadní i zdravé tuky, které na rozdíl od sacharidů a proteinů obsahují více kalorií. Dělíme je na nasycené mastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny, jejich zdrojem je maso, sýr, mléčné výrobky, avokádo, olivový olej, ořechy, semena, losos apod.

Hýbejte se
I pohyb patří ke zdravému životnímu stylu. Ti, kdo si pokládají otázku, jak rychle zhubnout, ti určitě vědí, že bez pohybu to rozhodně nepůjde. Naše tělo je pro něj jako stvořené, zpevní tělo, zvedne náladu, posílí imunitu. A to všechno k životu potřebujeme.

Víte, že i během podzimu se můžete hýbat venku? Není nic příjemnějšího než si vyrazit na procházku do lesa, sbírat houby, poslouchat šumění listů a pozorovat, jak se příroda mění.

Chcete zhubnout? Dostatečně pijte!
Důležitou roli v organismu neplní jen sacharidy, tuky a proteiny, ale i voda. Bez ní se nedá žít, když jí nebude mít organismus dostatek, bude strádat a je to horší, než když má málo jídla. Přijímat dostatek tekutin je zásadní nejen během léta, kdy je parno, ale po celý rok, při hubnutí to platí dvojnásob.

Voda je podstatná pro správné trávení i vstřebávání živin, dokáže zasytit, je i prevencí zácpy. Aby se tělo během hubnutí mohlo zbavit nahromaděných toxických látek, potřebuje tekutiny, se kterými z těla odejde. Ideální je pít průběžně po celý den čistou vodu nebo neslazený čaj, sladkým limonádám a džusům se vyhněte.

Víte, že pokud budete přijímat dlouhodobě nedostatek vody, dostaví se pocit únavy, poklesne vaše výkonnost, pokožka bude vysušená a hrozí i nejrůznější onemocnění ledvin?

Foto: archiv Ketofit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *