Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

BENU otevírá nové centrum prevence s poradenstvím v praze na vypichu

BENU Lékárny v Praze na Vypichu slavnostně otevřely již 11. Centrum prevence s poradenstvím, kde je veřejnosti k dispozici program měření cukru, cholesterolu, testování paměti, program nácviku správné inhalační techniky a měření CRP. V Centru prevence s poradenstvím se může kdokoli po předchozím objednání nechat jednoduše a rychle otestovat, a může tak onemocnění předejít, či na doporučení vyhledat odborného lékaře a může včas zahájit léčbu. BENU Lékárny se již několik let aktivně snaží zvýšit povědomí o důležitosti prevence a svým zákazníkům nabízí preventivní programy.

Otevření již 11. Centra prevence s poradenstvím BENU Lékáren v ČR je dalším krokem ke zpřístupnění prevence pro všechny. Jedná se už o třetí Centrum v Praze. Další se nachází na Chodově a na Andělu. Centrum prevence s poradenstvím na Vypichu vzniká jako první ve spolupráci s obchodními centry Kaufland.

„Jsem velmi rád, že se nám daří rozšiřovat naše služby v oblasti prevence a poskytovat odborné poradenství stále většímu počtu lidí. Dnes otevíráme již celkem 11. Centrum prevence s poradenstvím, které je již třetím v Praze,“ říká Petr Doležal, generální ředitel BENU Česká republika, a doplňuje: „Vážíme si zájmu našich lékárníků o prohlubování znalostí a ochoty poskytovat tuto nadstandardní péči našim klientům. Také bez jejich nadšení by to nešlo. Speciálně proškolení lékárníci se během konzultace klientům věnují a společně mohou odhalit počínající problémy včas a doporučit návštěvu lékaře. V BENU věříme, že právě tento směr je budoucnost lékárenství – lékárník jako specialista v první linii je často první osobou, na kterou se pacient obrací.

„Těší nás, že se nám daří péči rozšiřovat, i když se jedná o velmi časově i nákladově náročnou službu. Poskytováním preventivních konzultací však jen naplňujeme naše motto: Vaše zdraví si bereme na starost. V lékárnách se dostáváme k lidem blíž. Ve spojení s obchodním centrem, které lidé navštěvují několikrát týdně, mají prevenci skutečně „při cestě“. Na konzultaci se pacient může objednat prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz, telefonicky či osobě v lékárně. V rezervovaném termínu má potom lékárník vyhrazený čas jen pro něj,“ vysvětluje Michal Jurča, provozní ředitel BENU lékáren.

PREVENCE JE DŮLEŽITÝ PILÍŘ SLUŽEB BENU
BENU lékárny chápou důležitost prevence, na kterou nemusí být v běžném provozu čas. Proto vznikl projekt Center prevence s poradenstvím, který dává pacientům prostor věnovat se vlastnímu zdraví a zároveň lékárníkům možnost odborného růstu. Centra prevence s poradenstvím jsou dalším logických krokem rozšíření služeb po úspěchu dříve otevřených Alzheimer konzultačních center. Lékárny jsou nedílnou součástí systému zdravotnictví v České republice. Jedná se o nejčastěji navštěvovaná zdravotnická zařízení, která poskytují služby v oblasti prevence a včasného rozpoznávání onemocnění, a proto jsme se rozhodli jít také touto cestou,“ upřesňuje Jurča.

NEJVĚTŠÍ ZÁJEM JE O TESTOVÁNÍ PAMĚTI
Nejvyužívanějším preventivním programem je testování paměti. Za posledních 5 měsíců bylo v BENU Centrech prevence provedeno přes 600 konzultací, na základě kterých byla téměř 100 pacientům doporučena návštěva odborného lékaře. Program testování paměti byl vytvořen ve spolupráci s profesorem Alešem Bartošem, který se svým lékařským týmem vyvinul jednoduché testy následně akreditované Ministerstvem zdravotnictví. Ty mohou pomoci odhalit již počáteční problémy s pamětí. Lékárník s pacientem dále prochází dotazníky týkající se jeho nálady a funkčního stavu. Testování trvá zhruba jednu hodinu, na termín se nečeká dlouho a testy mohou pomoci odhalit již časné projevy poruch paměti, ale i některých dalších onemocnění mozku.

CUKROVKA JAKO MOŽNÝ POMALÝ ZABIJÁK
Cukrovka sama o sobě nebolí, ale může být pomalým zabijákem. Podle údajů Státního zdravotního ústavu[1] trpí cukrovkou až každý desátý Čech. Na rizika vyplývající z tohoto onemocnění a důležitost jeho včasné diagnózy upozorňuje Světový den diabetu, který každoročně připadá na 14. listopad na počest narození objevitele inzulinu, sira Fredericka Bantinga. Pokud se ovšem diabetes neléčí, může později vést k závažným zdravotním komplikacím a končit i fatálně. Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy často způsobuje změny a poškození malých cév, například v dolních končetinách, ale také v mozku, ledvinách a dalších životně důležitých orgánech. Čím déle se s diagnózou a léčbou otálí, tím větší dopad to obvykle má na zdraví jedince, jehož kvalita života v důsledku většinou přítomných doprovodných projevů diabetu klesá. Preventivně si nechat změřit orientační hladinu cukru v krvi je přitom poměrně jednoduchým krokem, který může přispět k včasnému záchytu nemoci a její léčbě.

PROTI ZBYTEČNÉMU UŽÍVÁNÍ ANTIBIOTIK
Bolest v krku nemusí ihned a vždy vyžadovat předepsání antibiotik, která se z důvodu nadužívání a s ním spojené rezistence bakterií navíc stávají neúčinnými. BENU lékárny se každoročně připojují k osvětě v rámci Antibiotického týdne (14. – 20. 11.) vyhlášeného ČLnK. V BENU Centrech prevence s poradenstvím si pacient může nechat změřit orientační hodnotu CRP v krvi, tedy proteinu produkovaného játry, jehož hladina obvykle stoupá v případě přítomnosti bakteriálního zánětu v těle. Díky hladině CRP je tak možné určit, zda hlavním „podezřelým“ jsou při již projevující se infekci spíše bakterie či viry. Měření CRP se v Centrech prevence s poradenstvím provádí mezi 11:30 a 12:00 v konzultačních dnech bez objednání, nebo je možné se na konkrétní termín předem objednat.

Centra prevence s poradenstvím a lékárny s prevencí
Kromě Center prevence s poradenstvím, která jsou nyní otevřena ve větších městech, je možné využít měření též v tzv. lékárnách s prevencí. Tam nabízí rychlé měření orientačních hladin cukru a cholesterolu v krvi. Cílem BENU lékáren je nadále preventivní služby rozšiřovat do dalších lékáren. Vyhledat nejbližší lékárnu s prevencí je možné na www.benuprevence.cz.

[1] http://www.szu.cz/zhruba-milion-cechu-trpi-cukrovkou-a-nemocnych-neustale

Zdroj a foto: Benu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *