Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Silvestrovský přípitek se bez bublinek neobejde. S jakými druhy během oslav zazáříte?

Na trhu existuje velké množství šumivých vín. Tradiční a hojně nakupovaný je sekt, o kterém často mylně hovoříme jako o šampaňském a bývá součástí rodinných oslav. Současný trh však nabízí mnohem širší paletu bublinek, stačí si projít uličku s víny například v obchodech Tesco. To má ve své nabídce více než 70 typů šumivých vín, a je tedy opravdu z čeho vybírat. Vedle tradičního sektu je to luxusní šampaňské, cenově dostupnější španělská cava či francouzský crémant a svěží italské prosecco.

Při výběru šumivých vín se často rozhodujeme na základě obsahu zbytkového cukru. Zvlášť suché, tak zvaně tvrdé, s obsahem 0 až 8 g cukru na litr, označujeme jako extra brut. O něco více cukru (méně než 15 g cukru/l) pak obsahuje varianta brut.

Oblíbené demi-sec (polosuché) obsahuje 33 až 50 g cukru/l. „Chceme-li vybrat kvalitní šumivé víno, měli bychom svoji pozornost určitě zaměřit na etiketu,“ vysvětluje someliér společnosti Tesco Jan Spevák. „Etiketa je takovým dokladem původu vína a poskytuje nám veškeré potřebné informace. Z etikety například vyčteme, o jaký druh vína se jedná, odkud víno pochází nebo jaký je obsahu cukru. Při výběru šumivých vín pak doporučuji dívat se i na způsob výroby. Jestli bylo víno vyrobeno metodou charmat, tedy druhotným kvašením, při kterém vznikají bublinky, probíhá v nerezovém tanku, nebo klasickou metodou, kdy bublinky vznikají přímo v lahvi, doplňuje.

A z jakých šumivých vín si můžeme vybrat?

Šampaňským šumivým vínem smí být nazýváno pouze víno z francouzské oblasti Champange, kde se šampaňské začalo vůbec poprvé vyrábět. Právem je tedy mezi vinaři považováno za absolutní symbol šumivého potěšení. Šampaňskému dávají charakter tři odrůdy vinné révy – Pinot noir (dodává plnost), Chardonnay (dodává rafinovanou chuť a elegantní kyselinky) a Pinot meunier (dodává šampaňskému svěžest a živost). Klasickou, původní metodou je kvašení vína v lahvi, které je ve Francii nazýváno jako méthode champenoise. V uzavřených lahvích nastává druhotné kvašení a vzniklý oxid uhličitý proměňuje tiché víno v šumivé. Po druhotném kvašení zraje víno v temných sklepích minimálně rok, ale často po dobu tří i více let.

„K šampaňskému se výborně hodí mořské plody, například ústřice. Vedle nešlápnete ale ani s tapas talíři či se sushi. K veselí silvestrovské noci se ale hodí prostě jen tak, na oslavu. Nezapomeňte, že k dokonalému servírování je třeba víno vychladit na 6–8 ºC a nalévat ho do štíhlých sklenic typu flétna,“ doporučuje someliér společnosti Tesco Jan Spevák.

Cava je španělské šumivé víno, při jehož výrobě se užívá stejných procesů jako při výrobě francouzského šampaňského, a to již od 19. století. Hrozny, které jsou pro výrobu určeny, jsou vybírány a sklízeny s největší pečlivostí. Více než 90 % cavy pochází z oblasti Katalánska.

Sekt se jako označení pro šumivé víno nejčastěji používá ve střední Evropě a v Německu, odkud název pochází. Svoji oblibu si u nás získal především Bohemia Sekt, vyráběný ve Starém Plzenci. Zajímavostí je, že zásadní roli sehrál ve Starém Plzenci Louis Girardot, který pocházel z oblasti Champagne a do Čech tak přinesl technologii výroby sektů.

Prosecco je italské šumivé víno a na trhu můžeme narazit na dva hlavní typy vína prosecco – frizzante (slámové barvy, jemně perlivé, s výraznou ovocností a příjemně šťavnaté) a spumante (svěží, vášnivější a bohatě šumivé víno). „Prosecco bude jako elegantní víno jak dobrým aperitivem, tak se též hodí jako doprovod k lehkým předkrmům či v kategorii extra dry i ke sladkým dezertům,“ doplňuje someliér.

Pro jaké se rozhodnete letos? Které šumivé víno odšpuntuje váš začátek nového roku?

Tipy someliéra společnosti Tesco Jana Speváka
Tesco Finest Valdobbiadene Prosecco
Bílé šumivé víno v kategorii brut se vyznačuje noblesou a lehkostí, s květinovo-ovocným nádechem. Italské prosecco si nejlépe vychutnáte s tradičními italskými pokrmy, ale vyniká i s thajskou či japonskou kuchyní. Someliér společnosti Tesco Jan Spevák ho doporučuje jako aperitiv, nejlépe ledově vychlazený na 7 ºC. Cena: 319, 90 Kč/0,75 l

Tesco Finest Prosecco Brut D.O.C.
Toto bílé šumivé víno pochází ze slunných vinic severu Itálie. Díky nižšímu obsahu cukru se víno hodí zejména ke studené kuchyni. Párovat se skvěle bude také s vejci, chřestem, kaviárem a mořskými plody. Cena: 209,90 Kč/0,75 l

Tesco Finest Prosecco Rosé
Růžové prosecco je jedním ze služebně nejmladších vín na trhu. Rychle si ale našlo své příznivce, kteří na něj nedají dopustit. Vzniklo příměsí 10–15 % hroznů odrůdy Pinot noir ke klasickým hroznům odrůdy Glera. Ve víně je proto rafinovanější chuť červeného ovoce. Jeho luxusní vzhled a jedinečná chuť osloví všechny milovníky vín a romantických chvil. Cena: 259,90 Kč/0,75 l

Zdroj a foto: Tesco

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *