Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZdraví

Učiňte přítrž vlčímu hladu tím, že nebudete dělat tyto chyby

Vyrabovaná lednička po nočním útoku, typický průběh vlčího hladu, který se projevuje nezřízenou potřebou jíst. Udává se, že alespoň jeden záchvat přejedení postihnul 70 % každého z nás. Existují 3 zásadní důvody, můžeme klidně říci chyby, které vlčí hlad vyvolávají. Pojďme se na ně podívat blíž.

Nevhodná skladba jídelníčku
Vlčí hlad nás přepadá v okamžiku poklesu hladiny cukru. Prvotním předsignálem, kdy se organismus dožaduje chybějící energie, může být škrundání v žaludku, za kterým stojí zvyšování peristaltiky. Tělo tím dává vědět, že je připraveno jíst. „Zcela zásadní pro zabránění kolísání hladiny krevního cukru je konzumovat potraviny s komplexními sacharidy, z nichž se energie uvolňuje postupně. Strava by měla být nutričně vyvážená, a kromě zmíněných komplexních sacharidů, jsou důležité i zdravé tuky a bílkoviny. Právě pomocí nich dosáhneme pocitu sytosti,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která se dlouhodobě věnuje navrhování a vaření speciálních diet. Bílkoviny najdeme v mase, mléčných výrobcích, rybách, vejcích, ale třeba i luštěninách nebo pseudoobilovinách. Naopak je zásadní se vyhnout konzumaci tučných jídel a sladkostem, sem patří různé pochutiny, průmyslově zpracované potraviny či jídla z fastfoodového občerstvení. Je jasné, že pokud organismu dáme potravu, která byla technologickými postupy zbavena živin a enzymů, tak tělo nemá odkud živiny čerpat.

Mezi jídly máme velké rozestupy
Nechceme-li nechat tělo strádat, tak ho nesmíme nechat hladovět. Ne náhodou vlčí hlad postihuje jednu z ohrožených skupin – lidi v období diety. Mnoho diet je totiž zcela nesprávně postaveno na hladovění nebo na jednostranně nutričně orientované stravě. „Právě tím, že budeme jíst výživově optimální jídla a v pravidelných intervalech, nerozkolísáme si hladinu krevního cukru. I proto se doporučuje rozdělit si denní příjem do vícero jídel denně. Ať to už budou jídla 4 nebo 6, tak s jejich pomocí nedojde z bezuzdnému přejídání. Velkou chybu dělají například lidé, kteří přestávají jíst příliš brzy. Náležíte-li mezi sovy, tedy ty, kteří chodí spát pozdě v noci, a poslední jídlo byste si dali v pět, tak okolo půl desáté budete s největší pravděpodobností šilhat hlady. Proto si můžete orientačně dopřát ještě jídlo 3 hodiny před spaním,“ zmiňuje Kateřina Šimková. S optimální skladbou stravy i pravidelností stravování může účinně pomoci krabičková dieta. Její výhodou je, že se u renomovaných poskytovatelů o její navrhování stará nutriční tým a samotnou realizaci mají na starosti profesionální kuchaři.

Zaháníme stres jídlem
Další nebezpečnou situací je vytvoření si návyku jídla v okamžiku stresu. Z přejídání a zvýšeného příjmu energie se tak stává nástroj, který napomáhá snižovat úzkost. V okamžiku, kdy ještě navýšíme nějakou tu skleničku alkoholu, tak míříme do nebezpečných vod. A teď není řeč jen o riziku vzniku závislosti na alkoholu. „Etanol v kombinaci s cukrem ovlivňuje kalorickou hodnotu nápoje, navíc alkohol otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. Pokud jsme dlouhodobě vystaveni nezáměrnému stresu, tak za pár měsíců se můžeme přibrat poměrně dost kil, a hlavně se horkotěžko budeme zlozvyku přejídání zbavovat,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Pomocníkem může být třeba spánek. Dostatkem spánku zabraňujeme sekreci některých hormonů například kortizolu či leptinu. Dalším krokem je najít vhodnější techniky relaxace, nebo se v první řadě snažit odbourat příčinu stresových situací.

Tip: Se železnou pravidelností a optimálností porce vám pomůže chutná krabičková dieta od Zdravého stravování. Jídelníčky více než 10 stravovacích programů v různých energetických řadách sestavuje vysokoškolsky vzdělaný nutriční tým. Zjistěte, že hubnout a stravovat se zdravě se dá i chutně. Nechte si dovézt až 5 jídel inspirovaných českou i mezinárodní kuchyní denně domů či do práce.

Zdroj a foto: www.zdravestravovani.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *