Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZdravíZe života

Firemní lékař je výhrou pro zaměstnance a zaměstnavatele. Pomáhá s prevencí nemocí i terapií

Na pracovištích chybí v Česku každý den od pondělí do pátku téměř čtvrt milionu zaměstnanců kvůli pracovní neschopnosti. Nejčastějším důvodem jsou krátkodobá či dlouhodobá nemoc, na které trpí více ženy, u mužů je zase vyšší podíl úrazů. Jednou z příčin častějších pracovních výpadků může být také vyšší věk. K lepším podmínkám zaměstnanců a úspoře jejich času stráveného u lékaře pomáhá firemní lékař.

„Víme, že každý čtvrtý Čech nechodí na pravidelné preventivní prohlídky, přitom jsou jen jednou za dva roky. Vlastní firemní lékař je za mě určitě výhoda zejména tam, kde lidé nemají možnost práce z domova a logisticky si zařídit návštěvu lékaře v pracovní den pro ně může být skoro nadlidský úkol,” říká CEO platformy Welcome to the Jungle pro Česko a Slovensko Jan Klusoň.

Mnozí pojištěnci buď nenavštěvují, nebo vůbec nemají svého registrujícího lékaře a pracovnělékařská prohlídka je často jediným lékařským vyšetřením po několika letech. „Za mého působení na pracovištích jsem se setkal s několika případy, kdy jsem právě u pracovnělékařské prohlídky pacientovi diagnostikoval závažné onemocnění, například vysoký krevní tlak nebo diabetes. Tyto nemoci často probíhají mnoho let skrytě, bezpříznakově a mohou se projevit až vážnou invalidizující komplikací – mrtvicí nebo infarktem,” uvádí lékař Pavel Šnajdr z kliniky Program Health Plus.

Svého praktického lékaře častěji postrádají cizinci, ale přibývá i občanů České republiky. Zanedbání pravidelných prohlídek však může být pro člověka život ohrožující. S jedním takovým případem se setkal právě i doktor Šnajdr. „Do ordinace v jedné z firem, kde působím, přišel na pracovnělékařskou prohlídku muž ve věku 53 let, cizinec žijící již několik let v České republice, pojištěnec, ale bez svého registrujícího lékaře. Muž přišel bez zdravotních komplikací, ale v posledním půl roce výrazněji zhubl, aniž by se snažil. Nutno podotknout, že pacient byl silný kuřák. Při kontrole moči papírkovým testem, což je nedílnou součástí prohlídky, mu byla zjištěna přítomnost cukru v moči. Okamžitě jsme provedli kontrolu hladiny cukru (glykemie) z kapky krve za použití ambulantního glukometru. U muže byla díky ambulantnímu vyšetření zjištěna výrazně zvýšená glykemie (25 mmol/L) svědčící jednoznačně pro diagnózu cukrovky (diabetes mellitus). Pacient byl neodkladně, přímo z ordinace, poslán na akutní interní ambulanci fakultní nemocnice, kde byl i následně několik dnů hospitalizován. Díky pracovnělékařské prohlídce byla u pacienta včas zahájena terapie cukrovky. Klíčová je do budoucna u muže i změna životního stylu, v tomto případě zanechání kouření,” vypráví doktor Šnajdr.

Stále více firem v Česku začíná chápat, že se kvalitní zdravotní péče pro zaměstnance vyplatí po všech stránkách a může být vhodným benefitem pro pracovníky i celou firmu. „Pocit, že je postaráno o zdraví a bezpečí zaměstnanců považuji za největší výhodu toho, mít svého lékaře ve firmě. Zaměstnanci nemusí k lékaři chodit daleko a mají také jistotu v tom, že pokud nastane nějaká naléhavá situace, lékař poskytne okamžitou péči a odbornou zdravotnickou pomoc,” říká Global Health Operations Lead za Česko a Slovensko Gabriela Puflerová ze společnosti Johnson & Johnson.

A s okamžitou zdravotnickou pomocí má doktor Šnajdr také zkušenosti. „Nejedná se většinou o akutní život ohrožující stav, ale například u muže ve věku 42 let s mírnou nadváhou, jsme na prohlídce naměřili na obou pažích velmi vysoký krevní tlak 180/110, který by po čase mohl vyústit v infarkt nebo mrtvici. Pacientovi jsme okamžitě podali lék na snížení tlaku a vystavili zprávu o akutním vyšetření pro praktického lékaře, ke kterému si dotyčný došel ještě v ten den. A takových případů, často zaviněných podceňováním preventivních prohlídek může být mnoho,” uzavírá lékař z kliniky Program Health Plus.

O Programu Health Plus
Program Health Plus je moderní soukromé zdravotnické zařízení, které poskytuje komplexní péči ve výjimečném prostředí. Program klientům nabízí široké spektrum zdravotních služeb ve všech klíčových medicínských oborech. Od cílené prevence přes odbornou ambulantní péči až po zajištění hospitalizací a rehabilitací. Lékařskou péči zajišťuje vynikající tým specialistů, který svým klientům nabízí především individuální přístup.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *