Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZe života

Dětské gangy a situace v českém zdravotnictví. Mladí filmaři nominovaní na Cenu Magnesia otevírají palčivá témata

Mezi studentskými filmy, které jsou letos nominované na Cenu Magnesia v rámci filmových cen Český lev, najdeme skutečně zajímavé náměty. Mladí režiséři se nebáli ponořit do sociální problematiky nebo čerpat z reálných příběhů. Snímek Rituály Damiána Vondráška pojednává o dětském gangu, do něhož se chtějí přidat dva outsideři. Jan Hecht zase vytvořil svůj film Atestace na základě skutečné události a upozorňuje tak na alarmující situaci v českém zdravotnictví.

Dětské gangy
Damián Vondrášek a Jan Hecht se dostali do finálové pětice nominované na Cenu Magnesia, oba studují na pražské FAMU. Námět na Rituály přišel k Damiánovi vlastně náhodou: Se scenáristou Lukášem Csicselym jsme narazili v médiích na články o tom, že se v posledních letech v Česku formují dětské gangy. Náš film vychází z přijímacích rituálů, které musí noví členové podstoupit, aby si vysloužili místo v gangu,” popisuje Damián. Hlavními hrdiny Rituálů jsou dvanáctiletí outsideři – Michal se narodil s rozštěpem obličeje, Ondra zase pochází ze sociálně slabé rodiny. Do kolektivu ani jeden z nich nikdy nezapadal, rozhodnou se to ale změnit. Aby se stali členy místního pouličního gangu, musí podstoupit přijímací rituál. Během jednoho odpoledne musí jeho členům ukázat, že si zaslouží jejich respekt. Lákavé dobrodružství se ale brzy změní v iniciační rituál do dospělosti.

Damián se při psaní scénáře opíral o rešerše, finální verzi scénáře však dětští herci nikdy neviděli: „Děj jsem jim vysvětloval pouze slovně a nechával jsem je, aby repliky navrhovali sami tak, aby to pro ně bylo co nejpřirozenější,” vysvětluje mladý filmař. Kromě Ceny Magnesia získal Damián nominaci také v kategorii nejlepší krátký film a zabojuje tak o sošku lva.

Zanedbání péče v pardubické nemocnici
Jan Hecht pochází z rodiny lékařů, všudypřítomné prostředí zdravotnictví tak ovlivnilo i jeho filmovou tvorbu. Snímek Atestace se inspiroval skutečnou událostí, která se odehrála v roce 2017 v Pardubicích. Osmiletý chlapec tehdy prodělal operaci mandlí, poté však nastaly komplikace a pacient začal silně krvácet. Během dlouhého čekání na odbornou pomoc zřejmě vdechl krev a dusil se, což vedlo ke kómatu a silnému poškození mozku. V našem filmu případ nerekonstruujeme, inspirovali jsme se ale samotným případem i jeho postavami,” dodává mladý režisér.

Děj Atestace se odehrává v předvečer vánočních svátků. Mladý, nezkušený lékař nastupuje na svou první noční službu. Zkušenější kolegové tráví sváteční večer doma s rodinami a nic nenasvědčuje tomu, že by se klidný večer mohl zvrtnout v boj o dětský život. Psychologické drama tak poukazuje na alarmující situaci v českém zdravotnictví.

Vítěze Ceny Magnesia, který si odnese 100tisícovou výhru, se dozvíme na slavnostním předávání Českých lvů 4. března v pražském Rudolfinu. Večerem provede režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

Kde můžeme snímky vidět?
Krátké filmy nominovaných studentů budou postupně k vidění na platformách dafilms.cz, stránkách ČFTA ČFTA (ceskylev.cz), a v kinodistribuci v rámci pásma krátkých filmů. Dále se filmy tradičně představí v rámci festivalů, jak českých, tak zahraničních.

Cena Magnesia
Studenti uměleckých škol do kategorie Cena Magnesia hlásí své snímky se stopáží do 40 minut. Porota ve složení Pavel Horáček (Anifilm), Daniel Vadocký (Negativ), Lenka Tyrpáková a Martin Horyna (oba MFF Karlovy Vary) z nich do užšího výběru vybrala 20 krátkých filmů, které získají podporu v podobě propagace na evropské úrovni.

O sošku v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2022 a finanční odměnu ve výši 100 000 Kč se uchází finálová pětice zvolená porotou složenou z představitelů ČFTA a zástupce Mattoni 1873.  Tvorba letošních pěti finalistů odráží kvalitní tvorbu studentů českých filmových škol.

Foto: archiv Cena Magnesia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *