Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Řezané květiny a co jste možná nevěděli

Málo co dokáže ženám udělat radost tolik jako květina. Obzvláště ta čerstvá, která bude zdobit domov i několik dní. Věděli jste ale, z jaké doby pochází první zmínka o řezaných květinách, co je to květomluva nebo jak se o řezané květiny starat, aby ve váze vydržely co nejdéle?

Historie řezaných květin se začala psát už ve starověku. Egypťané využívali květiny nejen ke kultovním účelům, ale také je dávali do hrobů zesnulých. V Řecku a Římě byly květiny oblíbené pro náboženské oslavy, později různé slavnosti a výzdobu obydlí. Právě z tohoto období pochází objev vavřínového věnce. Ve starověkém Řecku jím byli korunování vítězové sportovních her, ale i jiných soutěží. Podobně ve starověkém Římě byli vavřínovými věnci zdobeni vojevůdci, kteří se vraceli z vítězných válečných tažení.

Náš tip:
Udělejte radost přítelkyni, kolegyni nebo mamince k Mezinárodnímu dni žen a objednejte krásné řezané květiny. Na Dáme jídlo najdete spousty oblíbených květinářství jako třeba Kytky od PepyFajn KytkaKvětiny PlevelKvětiny Tralala a další. Anebo vsaďte na čokoládu, barevné makronky nebo bonboniéru. Objednáte na Dáme market. A pokud květiny nejsou vaše první volba, co takhle slavnostní večeře na oslavu ženství? Na Dáme jídlo si objednejte třeba vynikající sushi ze Sushi San, středozemní lahůdky z The Hummus Bar nebo sladkou tečku z La Donuteria.

Řeč květin neboli Květomluva
Věděli jste, že skrze květiny lze vyjádřit pocity a myšlenky? Ostatně dříve tomu tak opravdu bylo. Milenci využívali květiny k zašifrovaným vzkazům v případech, kdy neměli dost odvahy vyslovit svou myšlenku nahlas nebo zkrátka ani nemohli. Dnes už řeč květin málokdo zná, natož pak aby ji ovládal. Druh květin a jejich barva přitom může říct více, než bychom dokázali vyjádřit slovy. A ženy by zcela jistě souhlasily, že dostat zašifrovaný vzkaz s květinou by byla velká romantika.

Jak pečovat o řezané květiny:

  • Než vám začne květina dělat radost ve vaší oblíbené váze, seřízněte jí šikmo stonky o 2-3 cm.
  • Postranní výhonky a listy pod vodu nepatří, odstraňte je.
  • Květinu nikdy nevkládejte do špinavé vázy. Před použitím ji vyčistěte nejlépe dezinfekcí nebo Savem a následně vymyjte čistou vodou.
  • Vázu napusťte čistou a vlažnou vodou.
  • Pokud květiny začnou vadnout z nedostatku vody, zkuste je ještě zachránit a namočte celé stonky přes noc do vody.
  • Vázu s květinami postavte ideálně na místo, kde jim nebude škodit slunce, teplo z radiátoru nebo průvan. Květiny držte také dál od od ovoce a cigaretového kouře.
  • Nasypte do vody výživu, kterou byste měli dostat zdarma v každém květinářství.
  • Snažte se každé 2 dny vyměnit vodu a vázu zároveň vždy vypláchněte.

Tipy a triky, jak udržet řezané květiny déle čerstvé:

  • Množí se ve vodě bakterie a plísně? Zkuste do vázy hodit měděnou minci.
  • Nemáte čas na pravidelnou výměnu vody? Dejte do vázy jednu čtvrtinu lžičky bělidla, voda bude čistá a květiny vydrží déle krásné.
  • Pokud vám v květinářství zapomněli přibalit výživu, nevěšte hlavu. Přidejte do vázy s vodou 2 lžičky jablečného octa a 2 lžičky cukru. Tato kombinace funguje skvěle!
  • Alkohol dokáže nakopnout! Zpomalte vadnutí květů, zkuste přidat do vody pár kapek alkoholu.
  • Rozdrcená tabletka aspirinu má podobné účinky jako alkohol.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *