Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Jak na krocení cen energií? Vsaďte na fotovoltaiku, čerpadlo i zateplení

Většina z nás by asi raději bydlela v energeticky šetrných domech. A dokazují to i průzkumy. Osm z deseti Čechů by skutečně takové bydlení upřednostnilo. Jestli mezi ně patříte i vy, poradíme, které technologie ušetří nejvíc peněz a které investice se vám vrátí nejrychleji.

Děsí vás současné turbulentní ceny energií a začali jste přemýšlet o udržitelném bydlení? Nejste sami. „Podle průzkumu, který jsme si před časem zadali, se o udržitelné bydlení zajímá šest z deseti Čechů a rovnou 78 % respondentů by život v energeticky šetrných domech upřednostnilo,“ rekapituluje výsledky výzkumu Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. K úsporám výdajů za drahé energie vede celá řada opatření. Ale jak se v nich vyznat? Která jsou nejúčinnější a kde je nejrychlejší návratnost počátečních investic?

Dobré plánování
Až 40 % spotřeby energií může ovlivnit umístění pozemku i domu. S tím vám poradí architekt spolu s projektantem. Pro jejich výběr jsou důležitým kritériem předchozí reference s návrhy nízkoenergetických či pasivních domů. Před rekonstrukcí si pak nechejte zpracovat energetický posudek. Jeho cena se sice pohybuje od 7 do 20 tisíc, díky němu ale zjistíte, jaká řešení vám pomohou ušetřit nejvíce peněz. Vy se tak jednoduše rozhodnete, zda začít střechou, nebo okny.

Střecha je základ
Jestli plánujete stavbu, k šetrnějším střechám patří ty ploché či pultové. Nejobvyklejší sedlové jsou naopak tou nejméně vhodnou variantou. V potaz však musíte vzít i lokalitu, ve které stavíte. Ploché střechy nejsou z logiky věci vhodné například v horách, kde se předpokládají závěje sněhu.

Co se izolace střechy týče, minimální tloušťka je 18 cm. Standardu úsporného domu dosáhnete s vrstvou o šířce 18–38 cm. Kvalitní izolace střechy snižuje tepelné ztráty až o 70 % a zvyšuje tepelný komfort jak v zimě, tak i v létě.

Klíčové je zateplení
Snížit spotřebu na vytápění o 50-90 % pomůže kvalitní zateplení objektu. Kromě střechy je řeč o obvodových stěnách, nových oknech a dveřích či o zateplení podlah. „Kvalitní zateplení obvodových stěn sníží náklady na vytápění o až 70 % a tepelné úniky o 25 %. Návratnost investice se přitom v tuhle chvíli pohybuje okolo deseti let, s využitím státní dotace dokonce jen let osm. Moderní trojvrstvá okna mají až čtyřikrát nižší tepelné ztráty, letní tropické teploty zase efektivně utlumí vnější stínění,“ radí Martin Vašek.

Rychle návratná fotovoltaika
Jestli hledáte šampiona, alespoň co se týče návratnosti investice, vsaďte na fotovoltaickou elektrárnu s panely na střeše. Při současných cenách energií a s využitím dotací začíná na pouhých pěti letech! Úspora za elektrickou energii může dosáhnout i 20 tisíc ročně a efektivitu a návratnost investice celého řešení ještě umocní akumulace energie do baterie či vody. Životnost panelů je přitom víc než 30 let a na dotacích z programu Nová zelená úsporám lze získat až 225 tisíc korun.

Úsporné tepelné čerpadlo
Závislost na dodavatelích energií snížíte i s pomocí tepelného čerpadla. Návratnost investice je podobná jako u fotovoltaiky a pohybuje se mezi šesti a osmi roky, uspořit přitom dokáže až dvě třetiny nákladů. Co víc: kvalitní tepelné čerpadlo umí celý rok ohřívat vodu, v zimě topit a v létě chladit. A na rozdíl od klimatizace, která je doslova žroutem elektřiny, si jí tepelné čerpadlo bere opravdu málo.

Dar v podobě dešťovky
Každý Čech průměrně spotřebuje 100 litrů pitné vody denně. Na planetě je přitom víc než miliarda lidí, která si musí vystačit s pouhými deseti litry. Dobrá zpráva je, že při využití dešťové a šedé vody lze spotřebu té pitné snížit až o polovinu. Jednoduchým řešením jsou barely či podzemní nádrže na zachytávání dešťovky, kterými můžete zalévat zahradu. Další úspory zajistí technologie na úpravu vody z umyvadel, sprch a van.

Na všechny tyto projekty lze čerpat peníze nejen ze státního dotačního programu Nová zelená úsporám. Řada finančních institucí nabízí speciální hypotéky určené přímo pro aktivity spojené s úsporným bydlením, a to dokonce s výhodnějším úrokem.

Úspora až 90 % nákladů za energie, návratnost vstupních investic od pěti let, snížení závislosti na dodavatelích energií, k tomu pomoc od státu v podobě dotací a také celá řada úvěrových či spořících produktů s výhodnějšími sazbami, které vám s financováním vašich projektů pomohou. To jsou jen některé důvody, proč byste udržitelnému domovu mohli říct ano i vy.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *