Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Zdravotní obtíže v období menopauzy lze zmírnit – řešení nabízí speciální programy

„Každá žena se v průběhu života přirozeně mění, fyzicky, ale i emocionálně. Prochází několika fázemi, ale ta, v níž nastává útlum funkce pohlavních orgánů a s ním související hormonální změny – menopauza, je obzvlášť důležitá. V naší společnosti se naštěstí postupně mění nazírání na toto období, a zejména ženy, které jím procházejí, vědí, že potřebují speciální péči, a učí se o sebe správně starat,“ říká Irene Brunhuber, lékařka z rakouského Centra zdraví Park Igls, kde nabízejí ozdravné programy pro ženy v menopauze.

„Zdravotními obtížemi spojenými s obdobím menopauzy trpí podle průzkumů 70 až 80 % žen a zhruba třetina z nich potřebuje odbornou pomoc,“ vysvětluje Irene Brunhuber z rakouského Centra zdraví Park Igls s tím, že menopauza je zcela přirozená věc, a ačkoliv se vnímání tohoto tématu mění k lepšímu, osvěta je stále nezbytná.

„Pro mnoho žen je těžké tuto životní etapu se všemi jejími doprovodnými příznaky přijmout. Najednou nejenže končí důležitá kapitola jejich života, ale je navíc často doprovázená zdravotními obtížemi. Typické a velmi rozšířené jsou v tomto období návaly horka, zvýšená potivost, nezvyklá únava, celkový pokles výkonnosti, přibírání na váze, poruchy spánku… Konec reprodukční fáze s sebou navíc kromě fyzických změn přináší také velké emocionální výkyvy v podobě nervozity, podrážděnosti, náhlých změn nálad…,“ dodává lékařka.

Fit i v menopauze
Podle odbornice však menopauza zdaleka nemusí mít jen negativní aspekty – může totiž být zároveň i šancí, jak znovu najít sama sebe, uvědomit si své hodnoty a třeba i k lepšímu změnit svůj život. Ostatně řada žen si také s povděkem uvědomuje, že s ukončeným menstruačním cyklem končí i spousta problémů s ním spojených.

Vstoupit do nové životní etapy co možná nejpříjemněji umožňují ženám také odborníci v Centru zdraví Park Igls. Zdravotní obtíže spojené s klimakteriem se tady staly v průběhu let natolik opakovaným tématem, že zde pro klientky vytvořili samostatný program nazvaný Menopause-Fit (Fit i v menopauze), který je dnes vyhlášený po celé Evropě.

Lékaři a terapeuti během týdenního pobytu provázejí ženy obdobím hormonálních změn, pomáhají jim tuto změnu pochopit, přijmout a zvládnout. Zaměřují se zde na všechny průvodní jevy menopauzy – kromě vstupních vyšetření, laboratorní diagnostiky a lékařské péče (k dispozici jsou i služby, jako je diagnostika spánku, měření hustoty kostí, gynekologická endokrinologie apod.) se tady zaměřují i na výživové poradenství, pohyb a také na psychoterapii. Účastnice čekají i nejrůznější odborné přednášky o zdravém životním stylu a zajímavé workshopy.

K dispozici je jim krásně vybavený wellness svět se saunami, parní lázní, krytým bazénem s teplou vodou a výhledem na Alpy, s každodenním knajpováním, voňavými koupelemi, zábaly, akupunkturou a nepřeberným množstvím masáží.

Správná strava a pravidelný pohyb je základ
„Pokud se ženy do tohoto období nevěnovaly pohybu, pak je nyní ideální čas to změnit a zaktivnit svůj životní styl. S nástupem menopauzy se často objevuje i vysoký krevní tlak, což by se mohlo považovat za zanedbatelný problém, ale může vést k nebezpečným sekundárním onemocněním. A řešením, jak se těchto potíží vyvarovat, je právě pravidelný pohyb, který navíc pomůže předcházet osteoporóze a zlepšuje náladu,“ dodává Irene Brunhuber.

A právě Centrum zdraví Park Igls je ideálním místem, jak objevit sport, který bude ženy bavit. Každý den tady nabízejí mnoho pohybových programů – od péče osobního trenéra, přes lekce hormonální jógy, pilates, zpevňování problematických partií… Pro ty, kdo si dají rády do těla, je zde panoramatické fitness centrum, a pro golfistky začátečnice až po profesionálky hotelový chipping a putting green (cvičné golfové plochy).

Stejně důležité jako dostatek pohybu je pak správné stravování. „Na jedné straně se v období menopauzy trochu ztrácí pocit sytosti, na druhé straně se s přibývajícím věkem spaluje méně kalorií, a to vše vede k přibývání na váze. V této fázi by ženy měly dbát na nízkosacharidovou stravu a místo toho jíst více bílkovin. To také pomáhá našemu tělu nejen vzhledově, ale i funkčně, protože s věkem ubývá svalové hmoty,“ radí Irene Brunhuber

V Centru zdraví Park Igls se tak ve velké míře zaměřují i na zdravé stravování. Odborníci vytvoří každému hostu program na míru podle pravidel Moderní Mayrovy medicíny, jejímž základem je vědomá regenerace střev a celkové posílení imunitního systému.

Centrum zdraví Park Igls se těší mnoha mezinárodním oceněním za zdravotní péči na špičkové úrovni s nejmodernějšími diagnostickými metodami a terapiemi. Soukromý čtyřhvězdičkový resort stojí na slunné náhorní plošině nad Innsbruckem a tři desetiletí patří k nejlepším světovým lázeňským resortům s lékařskou péčí. Odborníci doprovázejí hosty z celého světa na jejich cestě ke zdravějšímu způsobu života: na ozdravné kúry sem přijíždějí lidé, kteří jsou unavení, trpí nadváhou, nespavostí, syndromem vyhoření, nacházejí se v náročných životních situacích, anebo se chtějí zbavit závislostí.

Zdroj a foto: www.park-igls.at

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *