Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Karlovo údolí čeká proměna! Bývalý lázeňský objekt zvítězil v iniciativě na podporu obnovy historicky významných míst, za níž stojí královský pivovar Krušovice

Celorepubliková iniciativa královského pivovaru Krušovice, v jejímž rámci sdílela široká veřejnost tipy na objekty, které si zaslouží obnovit, zná svého vítěze. Ze všech dvanácti nominovaných finalistů získal prvenství bývalý lázeňský komplex Karlovo údolí u Šluknova, který tak od krušovického pivovaru obdrží výhru v hodnotě 500 000 Kč určenou na podporu jeho revitalizace.

V dobročinném projektu se značka Krušovice rozhodla hledat místa, která mají možná chátrající schránku, ale rozhodně ne ducha. Z celkem 486 unikátních nominovaných míst po celé České republice vybrala odborná porota dvanáct finalistů, o jejichž osudu rozhodovala ve druhé fázi projektu otevřeným hlasováním široká veřejnost. Prvenství a přízeň veřejnosti si vybojovalo Karlovo údolí, které získalo celkem 1 217 hlasů z celkově udělených 6 037.

„V Krušovicích dobře víme, že království není jen o králi a že dědictví je naše budoucnost, na které nám záleží. Právě proto jsme se rozhodli prostřednictvím této unikátní microsite pomoci vdechnout druhý dech místu, které stojí za to uchovat,“ říká Michal Rouč, vrchní sládek a ředitel pivovaru Krušovice.

Historie objektu bývalých lázní v Karlově údolí sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy tu jeho tehdejší majitel, Karl Schütz, postavil vývařovnu pro dělníky. Postupně ale vývařovnu společně se svým synem zveleboval a z původní dřevěné boudy vznikla restaurace. Na začátku 20. století přešel areál do vlastnictví města, které tu v roce 1913 veřejnosti zpřístupnilo lázeňský hotel. Lázně Karlovo údolí byly až do 80. let 20. století, kdy byl areál převeden do vlastnictví státního podniku, vyhlášeným místem pro rekreaci a odpočinek a sjížděli se sem i zahraniční návštěvníci. Od roku 1994 lázně bohužel chátrají.

To se ale snaží změnit mladá rodina z Liberecka, která prostor vlastní od roku 2017. Cílem Martina a Emy Bilinských je vrátit lázním jejich zašlou slávu a opět je zpřístupnit veřejnosti. „Opravy a stavební práce tu provádíme postupně, svépomocí či s pomocí dobrovolníků. V nejhorším stavu je aktuálně střecha, na jejíž opravu bychom rádi využili právě výhru od královského pivovaru Krušovice,“ dodává Martin Bilinski, majitel Karlova údolí.

Slavnostní předání výhry proběhne v Karlově údolí.

Zdroj a foto: Krušovice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *