Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Situace s výpadkem léků se dramatizuje. Češi v panice ale mohou ohrozit vlastní zdraví

Dlouhodobé výpadky antibiotik a léků na předpis nutí Čechy vytvářet zásoby. Největší internetová Lékárna.cz letos od května prodala 3krát víc volně prodejných léků a doplňků stravy na podporu imunity než loni. Podle lékárníků z její online poradny se lidé snaží léčit různými cestami nemoci, na která se obvykle podávají právě antibiotika. Alarmující je, že při tomto přístupu pacienti vůbec neřeší rizika neuváženého užívání bylinných produktů. “Hazardují se zdravím,” varují farmaceuti z Lékárna.cz.

Podle lékárníka z online poradny Lékárna.cz, Ondřeje Pleskota,  jsou bylinky a bylinné produkty  obecně zdraví prospěšné, ale varuje, že volit je jako náhradu za antibiotika může být hazardování s akutními obtížemi. “K bylinám je třeba přistupovat  s odborností a přihlédnutím, ke zdravotnímu stavu dané osoby. Zohlednit jiné léky a další zdravotní problémy a onemocnění,” vysvětluje. Hitem “náhradních řešení” mezi zákazníky je podle něj aktuálně kapucínka, ořech černý, tymián, oregáno, extrakty z cizokrajných česneků, nebo peruánské byliny muňa-muňa, wira-wira, dračí krev.

Vedoucí online poradny Pavla Horáková v aktuální situaci s léky doporučuje, aby pacient požádal svého lékaře o CRP test. “Ne vždy je choroba bakteriálního původu a potřebuje antibiotika, na viry nezabírají. Následně se léčba zaměřuje na symptomy, jako například horečka, rýma, kašel či  průjem které se u pacienta projevují. ” říká. Klasickou ochranu organismu s vitamíny, minerály či bylinkami na podporu imunity jako vitamíny C a D, selen, zinek, echinacea, rakytník podle Horákové nic nezkazíme.

Lékárna.cz také cítí zvýšený zájem zákazníků o volně prodejné léky na teplotu a problémy s trávením. Nákupy léků na teplotu u dětí se prodávají od května letošního roku, ve srovnání s loňským rokem, vzrostly o 75%, u dospělých o 45%. V souvislosti se sezónou je ve srovnání s minulým rokem taky o 44 % vyšší zájem o léky na zácpu a projímadla.

Výrazný problém s nedostatkem volně prodejných léků u distribuce a ve svých skladech Lékárna.cz nemá. Pokud má výpadek Panadol nebo Nurofen, mají zákazníci alternativní náhrady. U léků pro děti je aktuálně výpadek Paralenu v tabletové formě, dostupné jsou ale alternativní produkty nebo forma čípků a sirupů. Z volně prodejných léků na teplotu je největší zájem o Paralen, na problémy s trávením je hitem Imodium.

Drobné výpadky jsou mezi léky na alergie – Allergodil Oční kapky, Flixonase, Xados.I v tomto případě jsou v nabídce alternativní volně prodejná léčiva.

Dlouhodobý výpadek má Wobenzym, jeden z nejžádanějších volně prodejných léků v Čechách, a samozřejmě Endiaron, který je možno nahradit Enditrilem.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *