Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nebojte se kávy v létě, patří do pitného režimu

Při vysokých teplotách, které dosahují až 30 stupňů Celsia, není možné normálně fungovat bez dostatečného pitného režimu. V letních měsících se mnozí vzdávají požitku z kávy kvůli jejímu vyčerpávajícímu účinku. Je však tento strach oprávněný?

Neexistuje přesné číslo, které by obecně určovalo, kolik tekutin by měl dospělý člověk denně vypít. I když se často uvádějí 2-3 litry, ve skutečnosti je to individuální. Množství vypité vody totiž určuje řada faktorů, včetně zdravotního stavu, věku a fyzické zátěže, které je člověk vystaven. Bez ohledu na to je však jasné, že nedostatečný pitný režim našemu tělu neprospívá.

A jak poznáte, že vaše tělo trpí? Nejjednodušší kontrolou hydratace je barva vaší moči. Tmavá signalizuje dehydrataci, světlá zase to, že dbáte na pravidelné doplňování tekutin.

Žízeň nejlépe zaženete vodou, neperlivými minerálními vodami a neslazenými čaji. Pokud dodáte tělu tyto tekutiny bude vám vděčné. Okamžitě to poznáte na své pleti, která bude jasnější a více vypnutá. Tím však výhody nekončí. Další odměnou bude lepší soustředění, koncentrace a celkově lepší pocit. Bolí vás hlava z horka? S pitným režimem nehrozí!

Kávu v létě ano, ale všeho s mírou
Káva má povzbuzující účinek, na druhou stranu ale odvodňuje, což není ideální, především v letních měsících. Lidský organismus potřebuje dostatek tekutin a šálek kávy v tomto případě příliš nepomůže. Alespoň se to tak říkalo. O to překvapivější je zjištění, že tento oblíbený nápoj není tak špatný a může se skutečně započítávat do pitného režimu. Důležité je kouzelné slůvko: střídmost. „Pokud si dopřejete kvalitní kávu a nebudete to s ní přehánět, bude pro vás stejně hydratační jako sklenice vody,” zdůrazňuje majitel Václav Faltus z pražírny Zlaté Zrnko. Museli byste vypít 6 šálků najednou, aby vám hrozila dehydratace. Oblíbený nápoj má sice diuretický účinek, tj. podporuje vylučování moči, ale to platí jen ve vysokých dávkách.

Jak potvrzuje jeden z výzkumů, více než 1,2 litru denně už s vaším tělem pěkně zamává. To by neměli podceňovat zejména lidé se srdečními problémy a ti, kteří bojují s vysokým krevním tlakem. Káva sice pohne čísly na vašem tonometru, ale způsobem, který vám nepomůže. Přestože nedávné studie prokázaly, že neohrožuje nejdůležitější orgán života a po jejím vypití se krevní tlak zvýší pouze krátkodobě, je opatrnost na místě. V letním horku přece jen náš cévní systém pracuje intenzivněji. Cévy se rozšiřují, cítíme se letargičtí, a když se k tomu přidá závrať, je už jen krůček ke kolapsu. Srdce také dostává zabrat, což by zdravý člověk nezaznamenal, ale pokud jde o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním, existuje riziko. Kofein může oslabený srdeční sval ještě více unavit. Když se k tomu přidají stále vyšší venkovní teploty, nevěstí to nic dobrého.

Káva bez kofeinu jako menší zlo
Za odvodňujícím účinkem stojí kofein, který zároveň stimuluje centrální nervový systém a podporuje bdělost. Proto by se mohlo zdát, že nápoj bez kofeinu bude trefou do černého. Musíme ale zdůraznit, že není zcela bez stimulantu, i když ho obsahuje velmi malé množství. Přesto je bezkofeinová obdoba považována za skvělou alternativu klasické kávy jak v těhotenství, tak během kojení. Je také malým zlem, pokud ji chcete použít k doplnění tekutin během horkých dnů. Příjemným bonusem je příznivější vliv na srdce díky antioxidantům a menšímu množství kofeinu.

Rozhodne také příprava
Na obsah stimulantů v nápoji upozorní i další faktory. „Kolik kofeinu bude káva obsahovat, závisí na způsobu a zejména délce extrakce či namáčení kávových zrn v horké vodě a také na nadmořské výšce, ve které kávové plody rostly,“  vysvětluje baristka Monika Matúšová z pražírny

Zlaté Zrnko, která zároveň prozrazuje, že nejméně kofeinu má ristretto. „Při jeho přípravě voda prochází kávovými zrny jen krátce. Aromatické látky a oleje se uvolňují jako první a kofein je mezi posledními složkami. Nadmořskou výšku, ve které kávovník roste, se v obchodě samozřejmě nedozvíte. Může vám však pomoci informace, že čím je vyšší, tím méně kofeinu obsahuje. Věnujte pozornost také obalům výrobků s informacemi o intenzitě kofeinu, aroma, vyváženosti a podobně,“ uzavírá Monika Matúšová.

Je dobré si občas zpestřit pitný režim šálkem černého nápoje. Potěšte své smysly, aniž byste měli výčitky svědomí, že připravujete své tělo o tekutiny. Samozřejmě nejen během letních dnů, ale po celý rok nezapomínejte na vodu, kterou zapíjíte svůj oblíbený šálek kávy. Voda může znít obyčejně, ale má neobyčejné účinky, které oceníte v každém ročním období.

Skvělá letní kombinace: espresso s pomerančovým džusem
Káva nemusí být vždy horká. Zejména v létě osvěží neobvyklá, ale nesmírně chutná kombinace espressa s džusem a ledem!

Jak ji vyrobit?
Základem je kvalitní káva Zlaté Zrnko a led. Doplňkem navíc jsou 2 dcl dobře vychlazeného pomerančového džusu.

Připravíme si espresso a mezitím naplníme vychlazenou whiskovou sklenici ledem. Nalijeme do ní džus a necháme si ještě zhruba tři centimetry od okraje rezervu pro kávu. Opatrně přilijeme kávu tak, aby ve sklenici byly dvě oddělené vrstvy. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče.

Koffee & Orange vypadá skvěle a chutná ještě lépe. Protože dobrá káva má také mnoho ovocných chutí, pomeranč se k ní skvěle hodí!

Zdroj a foto: Zlaté Zrnko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *