Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Vinobraní na Vinici sv. Kláry v Troji se koná už za dva týdny, tento víkend si návštěvníci užijí letní kino

Už za dva týdny, o víkendu 16. a 17. září ožije Botanická zahrada hl. m. Prahy a Vinice sv. Kláry tradičním vinobraním. Ta se tu konají už od roku 2004. Při oslavách sklizně se představí místní vinařská produkce, která zahrnuje kvalitní odrůdová vína a cuvée. K ochutnání budou i vína od dalších českých a moravských vinařů. Nalévat se zde bude samozřejmě také burčák. Atmosféru oslav sklizně doladí bohatý hudební program a výborné jídlo. Zájemci se mohou během komentovaných prohlídek blíže seznámit s místním vinohradem. Vstupenky na vinobraní lze zakoupit v on-line předprodeji na e-shopu botanické zahrady za zvýhodněnou cenu. První zářijový víkend si návštěvníci botanické zahrady užijí letní kino, v září pokračuje fotografická výstava Czech Nature Photo a panelová výstava Královny medu zblízka.

Účastníci vinobraní se mohou těšit na bílý burčák z odrůdy Müller Thurgau a červený burčák z odrůdy Modrý Portugal ze zdejší vinice. V prodeji budou vína z Vinice sv. Kláry ročníku 2022 nebo červené víno odrůdy Rulandské modré ročníku 2019 a tuto nabídku doplní produkty dalších českých a moravských vinařů. Při vinařských oslavách nemůže chybět ani dobré jídlo a pestrý hudební program. Připravena je řada workshopů a dílen, malí i velcí budou mít příležitost podívat se na vinnou révu pěkně zblízka prostřednictvím laboratoře botanické zahrady, vyzkoušet si lisování vína nebo si vyrobit podzimní věnec či náhrdelník z korkových špuntů. Děti zabaví dřevěné atrakce, například kolotoč nebo houpací mravenečník. Celkovou atmosféru doladí mediální partner vinobraní – Rádio Blaník.

Program bude probíhat po oba víkendové dny jak v Ornamentální zahradě, tak na Vinici sv. Kláry. Základní vstupné na akci je 250 Kč, děti zaplatí 150 Kč. V této ceně je zahrnut vstup do botanické zahrady, do skleníku Fata Morgana, prohlídka expozice výroby vína s průvodcem a sklenička na víno či kelímek NickNack. V on-line předprodeji na e-shopu botanické zahrady lze zakoupit vstupenky za zvýhodněnou cenu 230 Kč a vyhnout se tak frontám u pokladen botanické zahrady.

Vinice sv. Kláry
Vlastní produkční vinohrad běžně v botanických zahradách nenajdeme. Botanická zahrada hl. m. Prahy je tak se svou památkově chráněnou Vinicí sv. Kláry unikátem. Vinohrad se v Troji nacházel pravděpodobně již za vlády Václava II. Z nařízení Karla IV. o zakládání vinic byly všechny vhodné jižní svahy do 3 mil okolo Prahy povinně osázeny révou. Největšího rozkvětu dosáhly pražské vinice za vlády Rudolfa II. a Praha byla právem nazývána městem vína. Několik století náležela Vinice sv. Kláry k Trojskému zámku a podepisoval se na ní běh dějin. Nynější podobu získala v 70. letech 20. století. Od roku 1995 je vinice součástí botanické zahrady. A od roku 2004 je zpřístupněná návštěvníkům. Rozloha vinice je 3,5 hektaru, révou jsou osázené 3 hektary. Nachází se zde 16 500 keřů révy vinné. Ročně se průměrně sklidí 21 tun hroznů, ze kterých se vyrobí 20 000 půl litrových lahví.

Sortiment révy vinné na Vinici sv. Kláry je velice obsáhlý a skládá se z části produkční a části ukázkové. V expoziční části vinohradu najdou návštěvníci zhruba 120 odrůd. V produkčním vinohradu se pěstuje 9 odrůd, ze kterých se tu vyrábí víno. Jsou to Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Müller Thurgau, Tramín červený, Sauvignon, Muškát moravský, Rulandské modré, Modrý Portugal a Neronet. Návštěvníci mohou ve vinotéce přímo v areálu botanické zahrady ochutnat bílá, růžová i červená vína a tuto nabídku doplňují sekty, pálenky z vína nebo likérová vína.

Letní kino, fotografická výstava a prohlídky zahrady s kurátory
Vinobraní není jedinou akcí, na kterou se návštěvníci botanické zahrady mohou v září těšit. Hned první zářijový víkend, tedy v pátek 1. září a v sobotu 2. září se přímo v areálu zahrady otevře letní kino. První filmový večer nabídne snímek Mamma Mia!, okouzlující filmovou adaptaci slavného muzikálu s Meryl Streepovou v hlavní roli. V sobotu se pak mohou návštěvníci těšit na multižánrovou fresku Babylon, ve které září oblíbený Brad Pitt. Velkolepá filmová jízda Damiena Chazella si pohrává se začátky filmového průmyslu v Hollywoodu. Letní kino bude umístěno v expozici Stráň v blízkosti Ornamentální zahrady. Filmovou projekci mohou zájemci navštívit se standardní vstupenkou do botanické zahrady. Promítání začne ve 20.30. Občerstvení je zajištěno ve Vinotéce sv. Kláry a u stánku pivovaru Svijany. Ke sledování filmu bude možné využít lehátek, lavic nebo si přinést vlastní piknikovou deku.

Až do 1. října pokračuje fotografická výstava Czech Nature Photo, která se koná v novém výstavním sále zahrady. Expozice představuje nejlepší fotografie z kategorie Rostliny a houby z minulých ročníků této prestižní soutěže. Návštěvníci mohou zhlédnout také panelovou výstavu Královny medu zblízka, jež předvádí zvědavcům včelu medonosnou tak, jak ji neznají. Fotografie, které vznikly využitím mikrofotografické techniky skenovací elektronové mikroskopie, přiblíží pomocí až 4000násobně zvětšených záběrů detaily ze života tohoto druhu hmyzu. Výstava je doplněna řadou interaktivních prvků v rámci expozice Zahrada mEDU a koná se až do 31. října. Ani v září nebudou chybět další prohlídky ze série kurátorských provázení. Ve čtvrtek 7. září seznámí kurátorka Alena Nováková zájemce se zajímavostmi ze světa letniček a poslední provázení ve čtvrtek 21. září věnuje kurátor Tomáš Vencálek jehličnanům.

Ještě do 10. září je také možné spojit příjemné nedělní odpoledne v botanické zahradě s poslechem klasické hudby.

Zdroj a foto: https://www.botanicka.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *