Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Případy Josefa Klímy – Čističky vzduchu, které investorům přinesly hromadu špíny, a nové informace o největším výbuchu v historii Československa

Josef Klíma je zpět s dalším dílem investigativního pořadu a už v úterý ve 22:40 představí na Primě, jak sám řekl, „trochu ušpiněné reportáže“. První z nich je o čističkách vzduchu, které měly prostřednictvím dluhopisů věřitelům vydělat pěkné peníze. Jenže místo toho přinesly spoustu špíny. Firma šla do insolvence, přístrojů bylo vyrobeno jen pár a zbytek vybraných peněz se rozplynul. A Jaroslav Mareš následně přinese nové informace k největšímu výbuchu v historii Československa v Záluží u Mostu z roku 1974.

Mělo to být hezké zhodnocení peněz, za které se majitel firmy dušoval ručit i vlastním majetkem. A nejdřív to i fungovalo a půjčené peníze se vracely zpět. Jenže pak se vše zhroutilo. Velká část z desítek milionů investovaných do dluhopisů společnosti vyrábějící čističky vzduchu zmizela neznámo kam, firma šla do insolvence a její majitel do osobního bankrotu. Část drobných investorů, kteří dali své peníze do dluhopisů firmy, aby vydělali, tak místo toho přišlo až o stovky tisíc korun.

„Celkově to bylo 600 tisíc korun… Vzhledem k tomu, že jsem právě ve věku, kdy přecházím do důchodu, tak je to pro mě vysoká částka,“ komentuje v Případech Josefa Klímy svou situaci jeden z investorů.

Případem se teď zabývá policie. Reportérka Marcela Sobotková mimo jiné zjistila, že čističek vzduchu se vyrobilo jen zhruba sto kusů. Co se stalo s desítkami milionů korun investovanými do firmy? A na co si dát pozor při investici do dluhopisů? Prozradí středeční Případy Josefa Klímy.

Nově objevený vyšetřovací spis o největším výbuchu v historii Československa – křivá obvinění i záměny těl v hrobech

„Kdyby se to neštěstí stalo o hodinu později v době, kdy se střídaly směny, tak tam mohly být i stovky mrtvých,“ komentuje v Případech Josefa Klímy výbuch v Záluží u Mostu z roku 1974 historik Jan Setvák. Obětí nakonec bylo osmnáct, a exploze v chemičce tak nemá, co se týče následků v historii Československa, obdoby. Komunistický režim spustil vyšetřování, ale jak už to tehdy bývalo, řada informací zůstala utajena. Díky nově objevenému vyšetřovacímu spisu a výpovědím pozůstalých po obětech tak vyšla najevo řada šokujících zjištění. Třeba to, že neštěstí způsobila neuvěřitelná laxnost vedení podniku, které nereagovalo na opakované výstrahy o poškozeném potrubí. Nebo to, že tehdejší režim hodil odpovědnost na neštěstí na člověka, který se podle dcery všemu snažil zabránit. A hrozivé zjištění je, že někteří pozůstalí kvůli záměně těl možná stále chodí na hroby, kde leží někdo jiný.

Sledujte Případy Josefa Klímy. Další díl začíná už ve středu ve 22:40 na Primě hned po Show Jana Krause a repríza v neděli ve 21:30 na CNN Prima NEWS.

Zdroj a foto: TV Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *