Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Čas pro kvalitní a chutné svačiny pro vaše školáky a školačky

Hola, hola, škola volá! Začíná nový školní rok, spolu s ním se školáci vrací zpět do lavic a někteří přicházejí poprvé. Děti ve škole vydají spousty energie a je tedy nezbytně nutné, aby měly možnost ji načerpat zpět. Kromě dostatku spánku je hlavním zdrojem energie kvalitní a vyvážená strava. Tu našim dětem můžeme do školy zabalit s sebou v podobě svačin, které dodají energii, potřebnou k soustředění a úspěšnému zvládání školního dne.

Proč jsou svačiny důležité? Pravidelné a kvalitní stravování vytváří pozitivní vztah k jídlu a vytváří u dětí již od útlého věku prospěšný zvyk na celý život.

Vyvážená strava má zásadní vliv na růst a vývoj dítěte, ovlivňuje také jeho náladu a únavu během dne – faktory nezbytné pro zvládnutí všech školních aktivit. Pravidelný přísun stravy zajišťuje nejen dostatek energie, ale také pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru. Díky tomu si děti získají konstantní energii a soustředění, a to jak ve škole, tak i při sportovních a dalších mimoškolních aktivitách.

Ideální je zařadit svačinu dvakrát denně: dopolední, mezi pořádnou snídaní a obědem, a odpolední.

Nemáme však vždy snadnou úlohu přesvědčit školáky, aby si v ruchu školního dne našli čas na svačinku, ale i na tolik důležitou hydrataci. Díky kreativním, avšak nenáročným receptům pro ně můžete vytvořit z každé svačinky radostný rituál, na který se budou těšit každý den. Vždy však pečlivě dbejte na kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Zeleninový sendvič
Každé jídlo začínáme jíst očima. A právě proto je důležité zaměřit se i na to, aby svačiny oslovily nejen chuťové pohárky, ale také oči. Hravé a barevné svačiny mají vliv na to, zda je děti nadšeně spotřebují, či se ztratí v propasti aktovky. Ukážeme vám recept na praktický, rychlý a chutný zeleninový sendvič, který můžete kreativně kombinovat pořád dokola a nikdy se neomrzí.

Sáhněte po paprikách různých druhů, přidejte malá sladká cherry rajčátka, osvěžující mrkev i chutné lístky salátu – volba je jen vaše. V kreativitě při kombinaci a aranžování nejsou žádná omezení. Důležitá je zelenina, která znamená velké množství vitamínů a vlákniny.

Mějte také na paměti velikost. Menší kousky jsou pro děti snáze konzumovatelné. A kromě sendviče můžete zeleninu nakrájet i zvlášť do krabičky, jen tak k ukusování.

Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 10 min.
Náročnost: *

Ingredience:
1 velká mrkev
1 ledový salát
1 salátová okurka
2 velká rajčata
16 plátků toastového chleba
150 g pomazánkového másla

Postup:
Oloupanou mrkev a salátovou okurku nakrájíme na tenké proužky pomocí škrabky. Toastový chléb poté potřeme pomazánkovým máslem. Na namazaný toastový chléb naskládáme nakrájenou mrkev, tenké proužky okurky, natrhaný ledový salát a plátek rajčete.

Náš tip:
Klíčovým faktorem je zapojit děti do procesu příprav svačin. Večerní rituál, kdy si společně svačinu připravíte, může být nejen zábavný, ale také výchovný. Děti se naučí důležitému způsobu stravování a zároveň si samy zvolí, co jim nejvíce chutná. Tato společná činnost navíc buduje vztah a vytváří nezapomenutelné chvíle strávené spolu.

Listové rohlíčky s jablky a ořechy a miskou ovoce
Většina malých školáků neodolá sladkostem, ale i sladké svačiny se dají připravit kvalitně, aby v sobě obsahovaly důležité živiny. Sladké neznamená vždy nutně nezdravé. Klíčové je dodržovat míru a vybírat suroviny s rozvahou a kvalitní. Při výběru je poznáte například podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Občasným zařazením sladkého v týdenním rozvrhu nemůžete nic zkazit. Nicméně se doporučuje sladké konzumovat v dopoledních hodinách, kdy je ideální čas pro tělo získat pořádnou dávku energie, aby bylo připraveno na všechny výzvy. Jako sladkou možnost nabízíme perfektní kombinaci sezónních jablek a ořechů v listových rohlíčcích. Jablka jsou nositelem vitamínů a ořechy jsou nutričně vydatné a jsou navíc skvělou potravou pro mozek i nervovou soustavu.

Recept:

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *

Ingredience:
4 velká jablka
400 g listového těsta
2 vejce
50 g vlašských ořechů
20 g třtinového cukru

Postup:
Jablka oloupeme, nakrájíme je na tenké měsíčky a zbavíme jadřinců. Listové těsto rozválíme na tenký obdélník a z něj vykrojíme trojúhelníčky. Trojúhelníčky potřeme vyšlehaným vejcem. Na každý trojúhelníček posypeme nasekanými ořechy a cukrem. Na jeden konec trojúhelníčku umístíme měsíčky jablka. Trojúhelníčky zabalíme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky umístíme na vymazaný plech. Předehřátou troubu nastavíme na 180 °C a rohlíčky pečeme cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé.

Tip:
K rohlíčkům doplňte zvlášť na misku sladké ovoce a ořechy k mlsání během celého dne. A pokud budete chtít rohlíčky ozvláštnit, vyzkoušejte k náplni hrušky, švestky či jiné podzimní plody.

Slané koláčky v košíčku se šunkou a sýrem
Rychlá svačinka, ale i lehká večeře nebo oběd. To jsou slané koláčky v košíčku se šunkou a sýrem, které můžete obohatit o různé druhy zeleniny. Příprava je nenáročná a jsou skvělým příkladem, jak spojit chutnost s nutriční vyvážeností. Sýr a šunka představují vynikající zdroj bílkovin a některých vitamínů. Můžete je proto nakrájet i samostatně a podávat je ke koláčkům spolu s další zeleninou, například mrkví a celerem.

Do těsta můžete přidat na jemno nakrájenou papriku nebo košíčky ozvláštnit třeba rajčátky. Díky pečení v papírových formičkách drží koláčky pohromadě, což z nich činí skvělého společníka na všechny školní výlety a dobrodružství.

Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *

Ingredience:
4 vejce
150 g šunky
150 g nastrouhaného sýra
1 paprika
prášku do pečiva
200 g polohrubé mouky
sůl, pažitka

Postup:
Vejce oddělíme, bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Do vyšlehaných bílků postupně vmícháme žloutky. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a opatrně promícháme. K směsi přidáme na drobno nakrájenou papriku, šunku, nasekanou pažitku a strouhaný sýr. Opatrně zamícháme, abychom vytvořili jednotnou směs. Hotovou směs přendáme do formiček na muffiny, například papírových nebo silikonových. Předehřátou troubu nastavíme na 170 °C a muffiny pečeme cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé a upečené uvnitř.

Tip: Koláčky v košíčku mohou být připraveny s celozrnnou moukou, což přidá pokrmu více vlákniny.

Broskvový sirup
Pravidelný pitný režim je stejně důležitý jako správná svačina. Nedostatek vody může mít vliv na celý organismus. Kromě únavy, malátnosti a poklesu nálady může dehydratace způsobovat i vážnější problémy. Proto by měl být každý školák vybaven kvalitní láhví, kterou si může kdykoliv napustit čistou vodou podle potřeby.

Ale pochopitelně všichni víme, že není vždy jednoduché přesvědčit děti k pravidelné hydrataci, zejména pokud jde o mladší školáky. Proto není na škodu dětem vodu oživit domácím sirupem plným vitamínů. Vyzkoušejte náš broskvový sirup – je lahodný a určitě není pro žádné suchary. V lednici vám vystačí na několik lahodných porcí a věříme, že si jeho skvělou chuť děti oblíbí. Při výběru surovin však dávejte přednost těm kvalitním, poznáte je například podle loga kvality.

Recept:
Počet porcí: dle chuti
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *

Ingredience:
2 kg zralých broskví
300 g krupicového cukru
100 g kyseliny citronové

Postup:
Omyté, překrájené a vypeckované broskve vložíme do hrnce a přidáme 200 g krupicového cukru. Broskve zalijeme vodou a za občasného míchání vaříme do měkka, dle potřeby přidáváme vodu. Jakmile jsou broskve měkké, přidáme kyselinu citronovou podle chuti a zbytek krupicového cukru. Celou směs rozmixujeme v mixéru do hladka, aby vznikl krémový džem. Hotový džem necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Tip:
Nebojte se kombinovat ovoce. K broskvím přidejte trochu jahod nebo hroznové šťávy. Otevřete si tak dveře k nekonečnému množství chuťových možností.

Zdroj a foto: Akademie kvality

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *