Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Oslavte s námi Světový den chleba a upečte si tohoto podmáslového fešáka

Na povrchu křupavý a uvnitř vláčný, s marmeládou, pomazánkou nebo jen s máslem a se solí? Chleba za svou dlouhou historii vystřídal nekonečné množství podob, tvarů a velikostí a každý si už nejspíš našel toho svého favorita. Už jste si ho ale zkoušeli upéct doma? Světový den chleba připadající na 16. října totiž k tomuto pekařskému počinu přímo vybízí! Ten pocit, když krájíte čerstvě upečený bochník, jehož krajíc si následně vychutnáte na váš oblíbený způsob za to prostě stojí. S naší vychytávkou už pro vás nebude kynuté těsto jen strašákem v kuchyni, nýbrž pouhou rutinní záležitostí. A svůj domácí chléb si tak budete moci připravovat po celý rok!

Oblíbenec v kategorii pečiva
Potravina stará desetitisíce let, o jejíž přípravě se předávají tajné rodinné recepty z generace na generaci. Tento pradávný pekařský skvost pocházející už z dob neolitu se dochoval nejen pro svou schopnost zasytit hladové žaludky, ale i pro svou lahodnou chuť a mnohé přínosy, které může pro náš organismus mít. Chléb se považuje za zdroj sacharidů a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B. Nesmíme zapomínat ani na křupavou kůrku, jelikož v té se navíc skrývá velké množství antioxidantů. Není proto divu, že v minulosti neupadl v zapomnění a je pro mnohé oblíbencem v kategorii pečiva. Zejména my Češi jej prostě milujeme, což dokazuje i fakt, že se u nás denně vyrobí až 1 milion chlebů. Ačkoliv je pro některé upečení chleba počinem zcela nemožným, tyto jeho benefity spolu s jedinečnou chutí opravdu stojí za to, aby se člověk překonal! A kdy jindy než v tento výjimečný sváteční den – Světový den chleba. Osvojte si tedy společně s námi nové pekařské dovednosti a připravte si tento podmáslový chléb v tento speciální den s naším jednoduchým receptem!

Správná dvojka pro přípravu chleba
Máte za sebou již nějaké pekařské neúspěchy a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? S tímto je navždy konec, s touto ingrediencí se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba vás totiž při jejich přípravě rozhodně nenechá ve štychu a pečivo díky ní bude nadýchané, kypré a vláčné. Mouka také dodá těstu objem, a to pak bude krásně tažné a pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. V kombinaci se žitnou hladkou moukou je tedy příprava nejen tohoto podmáslového chleba sázkou na jistotu. Žitná mouka je totiž základním pilířem tradičních českých chlebů. Navíc obsahuje pestrou škálu minerálních látek a dodává chlebu typickou chuť a aroma. Vyzkoušejte tedy tuto správnou dvojku v akci a upečte si s námi tento lahodný, křupavý, podmáslový chléb!

Ingredience
300 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba
200 g žitné hladké mouky Babiččina volba + na vysypání ošatky
mouka na vysypání ošatky
12 g octa
12 g soli
15 g čerstvého droždí
3 g kmínu
450 g kysaného podmáslí

Postup:
Do mísy robotu nalijte podmáslí pokojové teploty, poté přidejte ostatní suroviny. Mícháme nástavcem „hák“ cca 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou, aby neoschlo, a necháme cca 45 minut zrát (těsto by nemělo zrát v průvanu).

Do trouby vložte 2 plechy – na jednom budete péct, druhý dejte na dno trouby – ten použijeme pro vytvoření páry.  Rozehřejte troubu i s plechy na 230 °C (pokud vaše trouba dovolí, předehřejte na 250 °C).

Vyložte si ošatku utěrkou, kterou jste předtím důkladně pomoučili žitnou moukou.

Z vyzrálého těsta vypracujte na lehce pomoučeném válu bochánek, který přemístěte hladkou stranou dolů do ošatky vyložené utěrkou a nechte dalších cca 50 minut kynout (těsto zdvojnásobí objem).

Vyndejte z trouby plech, na kterém budete péct, a vyklopte na něj chléb. Chléb nařízněte a ihned vložte zpět do rozpálené trouby. Na druhý plech, který máte na dně trouby, nalijte cca 100 ml studené vody. Okamžitě se vytvoří pára. Pozor, pára bude horká. (Páru lijeme na plech proto, abychom ochránili domácí troubu před teplotním šokem, při nalití vody přímo na rozpálené dno či stěny by mohlo dojít k poškození trouby). Ihned po nalití vody dvířka trouby zavřete a nechte páru udělat svou práci.

Pracujte rychle, abyste si troubu nevyvětrali, ale opatrně, abyste se nespálili. Po 3 minutách pečení s párou troubu otevřete, zbylou páru odvětrejte a vyjměte horký plech, který jste měli na dně trouby. Ten již potřebovat nebudete, nechte ho na bezpečném místě vychladnout.

Teplotu trouby stáhněte na 190 °C a pečte chleba dalších cca 35–40 minut, doba pečení záleží na vaší troubě. Hotový chléb na poklep zvoní. Chléb nechte vychladnout na mřížce.

Video recept naleznete zde.

Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *