Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZe života

Světový den předčasně narozených dětí: Oslava malých bojovníků a podpora, kterou potřebují

17. listopad, den, kdy si připomínáme výročí Sametové revoluce a boj za svobodu a demokracii, je zároveň i dnem patřící předčasně narozeným dětem a jejich rodinám. Tento den se symbolicky spojují historické i současné výzvy – od boje za svobodu po boj o život nejmenších. Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny, který již přes deset let poskytuje přímou finanční a psychickou podporu postiženým rodinám, se připojuje k oslavám Světového dne předčasně narozených dětí s řadou iniciativ a aktivit. V rámci oslavy se uskuteční mše, jež bude věnována těmto malým bojovníkům a jejich rodinám, a kterou živě přenese TV Noe a Radio Proglas.

„Světový den předčasně narozených dětí je příležitostí, kdy můžeme zdůraznit a oslavit neuvěřitelnou odvahu, sílu a odhodlání těchto maličkých hrdinů a jejich rodin,“ říká Ing. Hana Píšová, zakladatelka a předsedkyně správní rady Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Hana má vlastní zkušenost s předčasně narozenými dětmi. Její dvojčata, dnes 13letá, se narodila ve 24 týdnu těhotenství s porodní váhou 670 a 700 gramů. „V průběhu deseti let naší existence jsme měli tu čest podporovat přes 700 rodin, a tím přispívat k jejich klidu a stabilitě v náročných obdobích.“

Světový den předčasně narozených dětí se slaví každý rok 17. listopadu. Tento den je věnován zvyšování povědomí o předčasném porodu a problémech, s nimiž se setkávají předčasně narozené děti a jejich rodiny po celém světě. Celosvětově se přibližně 15 milionů dětí každý rok narodí před termínem, což představuje zhruba jedno z deseti všech narozených dětí. Ačkoliv v posledních deseti letech, podobně jako v ostatních vyspělých zemích Evropy, podíl předčasných porodů v České republice mírně klesá, pohybuje se četnost předčasných porodů okolo 7 %. Ročně se zde tedy narodí 7-8 tisíc nedonošených dětí. České republice patří jedno z předních míst žebříčku úspěšnosti v péči o tyto novorozence.

V České republice máme výjimečnou instituci, která je připravena poskytnout konkrétní finanční pomoc rodinám v nouzi. Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny je jediným fondem v zemi, který se věnuje přímé finanční podpoře konkrétních rodin a jejich specifických potřeb.  Nadační fond byl založen s vizí přímé, cílené a osobní podpory rodin s předčasně narozenými dětmi. “Jsme svědky jejich cesty, plné výzev i radosti, a jsme hrdí, že můžeme být jejich oporou,” doplňuje Píšová.

Jako součást oslav Světového dne předčasně narozených dětí se pod záštitou Nadačního fondu v sobotu 18. listopadu od 16.30 hodin koná v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Mše za předčasně narozené děti, jejich rodiny a za všechny, kdo pomáhají. „Mše je naším způsobem, jak vyjádřit solidaritu, lásku a podporu všem rodinám, které prošly nebo právě procházejí tímto náročným obdobím,“ říká Mgr. Rita Kramerová, psychoterapeutka a zakladatelka tradice mší za předčasně narozené děti. „Je to také čas, kdy můžeme zastavit, přemýšlet a spojit se v modlitbě. Zažít pocit, že nejsme na to těžké i na to hezké, sami.“ Televizní přenos mše umožní, aby se k této oslavě mohly připojit rodiny z celé země. Během přenosu budou na obrazovce zobrazeny vzkazy z webu vzkazdonebe.cz. Tento web je otevřen jako památník za ty, kteří s námi měli být a nejsou. Je otevřen našim myšlenkám, vzkazům a modlitbám.

V rámci každoroční mše vzdává Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiče také hold jednotlivcům a institucím, kteří svůj život zasvětili náročné a láskyplné péči o předčasně narozené děti. Jejich neúnavná práce v oblastech jako neonatologie, raná péče, či paliativní péče, je pro nás a celou společnost neocenitelná a zaslouží si naše hluboké uznání a vděčnost.

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny je unikátní v tom, že poskytuje přímou finanční pomoc konkrétním rodinám. Během svého desetiletého působení v České republice fond podpořil stovky rodin, které čelí náročným výzvám spojeným s péčí o předčasně narozené děti. V posledních letech také rozšířil svou péči i na pečující osoby, aby byla poskytnuta nejen potřebná finanční pomoc, ale také emocionální a psychologická podpora.

Chcete být součástí této nádherné mise?
V této výjimečné době tato výzva rezonuje silněji než kdy dříve. Vaše podpora může změnit životy mnoha rodin a pomoci jim překonat obtížné chvíle. Přispějte na Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny a buďte tak součástí změny k lepšímu. Každý příspěvek, ať už velký či malý, je velkou pomocí.

„Spojme své síly, abychom mohli pokračovat v poskytování nezbytné podpory těm, kteří ji nejvíce potřebují,“ uzavírá Hana Píšová.

Na sociálních médiích jako jsou Facebook, X a Instagram lidé používají ve svých příspěvcích hashtagy: #SvetovyDenPredcasneNarozenychDeti #Podpora #Spolecnost #Laska #Odvaha #PrematurityAwarenessMonth and #WorldPrematurityDay

Zdroj a foto: Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *