Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Prevenci rakoviny zanedbává většina mužů, ženy jsou zodpovědnější

Více než 90 % mužů a 43 % žen nechodí na preventivní vyšetření nádorových onemocnění, která jsou doporučená v jejich věku a hrazená pojišťovnou. Včasné odhalení nádoru přitom zvyšuje šanci na vyléčení i na přežití. Třetina Čechů nechodí na preventivní prohlídky k praktikovi a k zubaři. Vyplývá to z průzkumu Healthy Longevity Clinic mezi 800 Čechy ve věku 40 – 70 let.     

Přes 90 % mužů starších 50 let neabsolvuje doporučenou prevenci prostaty
Tu by si měl nechat vyšetřit každý muž nad 50 let jednou za rok v rámci prohlídky u svého praktika. V Evropě je u mužů rakovina prostaty druhým nejčastějším zhoubným nádorem a třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor.

Na preventivní vyšetření prsu a na gynekologii pravidelně nechodí 43 % žen nad 40 let
Součástí prohlídky u gynekologa je i vyšetření rakoviny děložního hrdla, které pojišťovny hradí jednou ročně ženám od 15 let. Mamografický screening pojišťovny proplácí jednou za dva roky od 45 let. Právě rakovina prsu je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním u žen. Každý rok jí onemocní zhruba 7 200 žen a přibližně 1 600 této nemoci každoročně podlehne.

Doporučené kolonoskopické vyšetření nepodstupuje 73 % lidí starších 50 let
To dokáže odhalit nádor tlustého střeva a konečníku, který patří mezi nádory s druhým nejvyšším výskytem i úmrtností. V ČR na něj ročně umírá tři a půl tisíce pacientů. Nárok na kolonoskopii mají muži i ženy nad 50 let jednou za 10 let, mohou ale využít i jednoduchý a bezbolestný test na okultní krvácení do stolice.

„Nezájem Čechů o preventivní prohlídky nádorových onemocnění je alarmující. Prevenci by si měl hlídat každý, zvláště pak ti, kdo mají genetické dispozice. Na naší klinice provádíme sérii vyšetření, včetně genetických, na základě kterých přesně zjistíme, jaká onemocnění komu a v jaké míře hrozí a na co by si měl dávat zvýšený pozor,“ popisuje spoluzakladatel a ředitel pražské Healthy Longevity Clinic, František Zámola.

Podle statistik má ČR nadprůměrnou úmrtnost na rakovinu v rámci EU. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR mezi nejčastější zhoubné nádory v roce 2018 patřily právě nádory tlustého střeva a konečníku, prostaty u mužů, prsu u žen, a dále nádory průdušnice, průdušky a plíce, které dohromady tvořily téměř polovinu.

Třetina Čechů nechodí na pravidelné preventivní prohlídky k praktickému lékaři (32 %) a k zubaři (34 %)
K praktikovi bychom měli chodit jednou za dva roky a k zubaři alespoň jednou ročně. Součástí těchto prohlídek je i onkologická prevence. Kompletní biochemické vyšetření, na které máme nárok jednou za rok v rámci prevence u praktika, využije jen pětina lidí (21 %).

Češi zbytečně hazardují se zdravím. Nejúčinnější možností, jak předcházet nemocem, je prevence, a nejen ta onkologická. Například kompletním biochemickým vyšetřením krve jednou ročně můžeme předcházet nemocem jako jsou poruchy metabolismu tuků a sacharidů nebo poruchy hormonální rovnováhy,” dodává Zámola.

Průzkum pro Healthy Longevity Clinic zrealizovala agentura Ipsos mezi 800 Čechy ve věku 40 – 70 let.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *