Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Přes čtyři miliony získala domácí hospicová péče dražbou uměleckých děl

Listopadová dobročinná aukce uměleckých děl přinesla organizaci Cesta domů rekordních 4 019 012 Kč. Organizace působící 22 let na poli paliativní péče využije částku k financování provozu domácího hospice a dalších služeb. Dražitelé měli v Kongresovém sálu hotelu Hilton Prague zájem o díla zavedených autorů i mladých tvůrců. Kolekce 183 děl sestávala z výtvarných děl i z designových předmětů.

Nejvyšší sumu, 130 tisíc Kč, dal dražitel za dílo Krištofa Kintery Volta Urbanocena, vytvořené pomocí vysokého napětí. Statisícovou hranici překonala i malba Jana Merty Z kuchyně nebo akvarely Stanislava Kolíbala Čtverce a trojúhelníky XII a Josefa Bolfa Zelené šaty. Za 100 tisíc Kč vydražil zájemce akvarel Vladimíra Kokolii Voda 1, za 90 tisíc Kč malbu Ivana Ouhela Bez názvu z roku 1989. Na 65 tisíc Kč se vyšplhala koláž Evy Koťátkové z roku 2012, 61 tisíc Kč zaplatil zájemce za kresbu Věry Novákové Cesta z roku 1968. Z autorů mladší generace vzbudila velký zájem malba autorky Anny Ruth Borzoi, vydražená za 85 tisíc Kč, dále malba Matěje Lipavského Před Sardapanovou zahradou (v Louvru) vydražená za 71 tisíc Kč, 34 tisíci Kč ocenil kupec neonové dílo Fox (4), které vytvořila tvůrkyně Barbora Klaška.

V aukci se objevila i díla z pozůstalosti, třeba dvě litografie malířky Jitky Válové Na cestě a Výskok a pád vydražené za 48 a 34 tisíc Kč. Z pozůstalosti Emila Filly se za 38 900 Kč vydražil drobný lept Zátiší s mandolínou – šlo o jedno z děl, jehož konečná cena se oproti té vyvolávací (2 400 Kč) nejvíce znásobila. Dražitelé měli tradičně zájem i o designové předměty – stříbrný šperk Čarověník Hanuše Lamra vynesl 60 tisíc Kč, náhrdelník Glass Boll od Evy Eisler 40 tisíc Kč, šperky Lumo od Janji Prokić 26 tisíc Kč.

Součástí slavnostního večera v hotelu Hilton Prague byla předaukční výstava 102 děl zařazených do sálové aukce. Během komentované prohlídky některá díla představili sami autoři.

Dobročinnou aukci pořádá Cesta domů každoročně od roku 2011. Autoři svá díla poskytují jako dar. „Umělce oslovuji osobně. Sejdeme se, povídáme si o Cestě domů a o aukci. V případě, že se dohodneme, vybíráme spolu dílo,“ přibližuje kurátorka posledních dvou ročníků Michaela Štěpánová a dodává: „Společně s umělcem také určujeme vyvolávací cenu.“

Aukce je pro Cestu domů každý rok vrcholem práce s dárci, a to jak organizačně, tak příjmově. „Výtěžek aukce je pro nás důležitým finančním zdrojem, který nám umožňuje dál rozvíjet služby paliativní a hospicové péče pro pacienty, klienty a jejich blízké. Z výtěžku hradíme i naše osvětové aktivity, které míří k veřejnosti. Mimoto je pro nás aukce také vítanou příležitostí, jak si rozšířit obzory, nahlédnout do světa umění a získat pro další spolupráci nový okruh příznivců,“ přibližuje Ruth Šormová, ředitelka Cesty domů. Aukci, která má online a sálovou část, produkčně zajišťuje sama Cesta domů, veškerý výtěžek jde tedy na charitu. „Příprava nás stojí hodně sil a často ji provází nervozita a napětí, ale patří k ní také velká radost a uspokojení z výsledku,“ dodává Ruth Šormová.

Za dosavadních dvanáct, respektive třináct ročníků aukce (v době protiepidemických opatření se konala pouze online dražba), si dražitelé odnesli artefakty v celkové hodnotě 23 271 696 Kč. „Děkujeme všem dražitelům, že přišli a zapojili se do aukčního dobrodružství, které letos skončilo rekordním výtěžkem, moc si toho vážíme. Děkujeme, že jsou Cestě domů nablízku a pomáhají spolu s námi měnit k lepšímu způsob, jakým se v Česku umírá,“ říká Ruth Šormová. Příští, 13. ročník, se bude konat na podzim 2024.

Cesta domů provozuje domácí hospic na území hl. m. Prahy. Pacientům poskytuje v jejich vlastním prostředí zdravotní služby 24 hodin denně 7 dní v týdnu a jejich blízkým podporu v každodenní péči. Pomáhá pozůstalým v době zármutku. Komukoliv z České republiky poskytuje poradenské služby v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající. Zároveň se snaží o zvýšení povědomí v oblasti paliativní péče formou vzdělávání odborníků a osvětových kampaní.

Zdroj a foto: www.cestadomu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *