Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Topná sezona: požár či výbuch může způsobit i příliš široký komín. Kvůli nahromadění plynů

Kdo dosud odolával, pomalu začíná kapitulovat. Prosincové dny daly znát, že topná sezona už opravdu začala. A s ní se vrátila otázka, čím vlastně topit v době vysokých cen energií. Lidé tak mimo jiné znovuobjevují kouzlo ohně plápolajícího na dřevě v kamnech.

Kamna a krby ale pracují s opravdovým ohněm a hrubé chyby při jejich umístění mohou způsobit požáry, otravy oxidem uhelnatým nebo dokonce výbuch spalin. K němu může dojít v případě, který by laik nemusel očekávat – když má příliš široký komín a k němu kamna s malým výkonem. Hrozí, že se neohřeje spalinová cesta, nevznikne potřebný tah a hořlavé plyny se začnou hromadit.

Normy je nutné dodržovat
Kdo se přesto pustí do takové práce, musí dodržovat nejen léta prověřené postupy, ale především normy vyžadované českými i evropskými předpisy. I proto většinou prodejci kamen doporučují obrátit se na odborníka, který by v ideálním případě měl spolupracovat s kominíkem. Vyplatit se to může i pokud přeci jen z nějakého důvodu k závadě a například požáru dojde. Nehrozí totiž, že pak z pojištění majetku dostanou méně peněz za případné škody. „Pokud vše dělal odborník podle schválených postupů, a správnost zapojení nových kamen včetně komínu je potvrzená revizí, neměl by být problém,“ ujišťuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Revizi může provést pouze proškolený revizní technik. Zákon jej označuje jako odborně způsobilou osobou (OZO). Je jí nutné provést ještě před prvním zatopením v případech, kdy člověk umístil nová kamna či změnil druh paliva, hodlá používat dříve nepoužívanou spalinovou cestu, upravoval komín nebo stavěl nový, nebo už došlo k požáru či alespoň vzniku trhlin.

Mluvčí Directu zdůrazňuje, že odborná instalace podle všech pravidel stačí i v situaci, kdy si člověk pojistil dům, který v té době vytápěl jiným způsobem. „Při sjednání pojištění nezjišťujeme, čím klient topí,“ podotýká.

Saze rády hoří
Instalací kamen však péče nekončí, naopak začíná kolotoč jejich údržby. Naprosto klíčové je čištění komína. Saze totiž způsobují nejen to, že špatně táhne, ale především dokážou zahořet a způsobit požár. „Většinou stačí komín nechat zkontrolovat jednou ročně, jak vyžaduje zákon. Vždy ale záleží na výkonu kotle nebo kamen a na tom, čím topíte a jak dlouho u vás trvá topná sezóna,“ podotýká mluvčí Maťašeje. Dodává, že kamna s výkonem do 50 kW si lidé mohou čistit sami, ale kontrola se bez kominíka ani tak neobejde.

Důležité je také dodržovat všechny bezpečnostní zásady při samotném topení. I jejich porušení je jednak nebezpečné a jednak může znamenat škrtnutí výplaty peněz z pojistky. „Povinností klientů je snažit se škodám předcházet a dodržovat příslušné předpisy o požární ochraně a prevenci. Pokud by třeba někdo nezavřel dvířka kamen a kvůli tomu by vznikl požár, mohl by to být problém při zaplacení škod,“ varuje mluvčí Directu.

Stejné doporučení podle ní platí i pro případy, kdy si člověk do bytu, kde není možné umístit klasická kamna, instaluje takzvaný krb na biolíh – tedy zařízení, které spaluje etanol a při hoření vzniká jen pára a oxid uhličitý, nepotřebuje tedy komín. Díky „živému“ ohni zvládne nejen vytvořit romantickou atmosféru, ale lze s ním i přitápět – výkon mívá obvykle mezi 1 a 3 kW.

Pozor na svíčky
S energetickou krizí se znovu objevily i různé zaručené návody, jak v bytě přitopit. Mimo jiné třeba rada vytvořit si topidlo z květináče dnem nahoru a pod ním umístěných svíček. Pokud člověk pomine, že takové zařízení logicky nemůže dávat více tepla než samotné svíčky, musí si dát opravdu pozor na umístění. „Pojišťovna určitě nezakazuje klientům zapálit si doma svíčku. Zároveň ale platí, že se musí chovat tak, aby zamezili případné škodě. Tedy by například neměli zapálit svíčku pod záclonami. V tomto případě je totiž pravděpodobné, že záclony chytnou a způsobí požár. A v tomto případě by to mohlo být označené za hrubou nedbalost, u které pojišťovny škody neproplácejí,“ konstatuje mluvčí Directu Maťašeje.

Pojištění majetku je základ, který klientovi zajistí náhradu nejen, když vyhoří. Banky ho dokonce vyžadují povinně při sjednávání hypoték. Jenže případný požár může poškodit i sousedy. „Se škodou jim způsobenou pomůže pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, které se vztahuje právě na tyto situace,“ radí Maťašeje.

Při vytápění domu se pojištění hodí i v případě, že člověk používá kotel. Ať už na pevná paliva, plyn či elektřinu. „Může se porouchat v době, kdy už není možné ho reklamovat. Nákup nového přitom není malá investice. Proti tomu si lze jako součást pojištění majetku sjednat připojištění Prodloužená záruka. Pokud zařízení přestane fungovat, v mnoha situacích zaplatíme opravu zařízení společně s potřebnými náhradními díly. A pokud ho nebude možné opravit, dáme tolik peněz, aby si lidé mohli koupit nové,“ vysvětluje Maťašeje z Direct pojišťovny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *