Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Lyžařské areály v ČR jsou plně připravené na jarní prázdniny, s cenami nižšími než v zahraničí

Prakticky všechna horská střediska v ČR fungují, v provozu je v nich přes většina dopravních zařízení a sjezdových tratí, tedy přibližně 360 lanovek/vleků a 300 km sjezdovek.  Zejména rodiny s dětmi mohou na tuzemských horách strávit aktivní a příjemné jarní prázdniny v českém jazykovém prostředí, bez dlouhé a děti zatěžující cesty, a to za ceny nižší než za hranicemi.

„Díky nedávným mrazům se podařilo téměř všude doplnit dostatečnou vrstvu technického sněhu
a následně přišlo i silné sněžení, které na sjezdovky i do krajiny přidalo někde i přes půl metru přírodního sněhu. Předpovědi počasí na únor jsou příznivé, takže lze očekávat výborné podmínky pro návštěvu českých hor. A díky předchozím investicím do moderních zasněžovacích systémů a akumulačních nádrží zároveň naše horská střediska dokáží zachovávat kvalitní lyžařské podmínky i při případných teplotních výkyvech,“
říká Libor Knot z Asociace horských středisek (AHS ČR).

Stále platí, že ceny za dovolenou na zimních horách v ČR jsou o třetinu až polovinu nižší než v zahraničí. Dosavadní průběh zimní sezóny potvrzuje nárůst cen v alpských střediscích, ale ceny na českých horách zůstávají v zásadě stejné nebo velmi podobné loňským. Zatímco v Alpách skipasy meziročně podražily o 5-10 %, dvě třetiny středisek v ČR udržely loňské ceny skipasů, větší část zbytku pohnula cenami nahoru i dolů, přičemž rozdíly se pohybují v řádu jednotek procent (od -4 % do +2 %). Většina skiareálů používá ceny minimální a maximální (buď jako plovoucí nebo rozlišené podle částí zimní sezóny). Lyžaři hojně vyžívají trend plovoucích cen skipasů a cenového zvýhodňování online nákupu. Včasný nákup z domova šetří čas a peníze, může jít o úsporu až 30 %.

Rozevírající se cenové nůžky mezi českými a zahraničními horami se už projevily v zájmu lyžařů – podle průzkumu společnosti ČPP servis z konce roku 2023 se na lyže do zahraničí v této sezóně chystá 14 % Čechů, zatímco o rok dříve to bylo 22 %. 10 % dotázaných uvádí, že do zahraničí lyžovat sice v minulosti jezdili, letos je pro ně ale zahraniční lyžování příliš drahé.

„Jarní prázdniny na českých horách znamenají mimo jiné i nižší zátěž životního prostředí, odpadá totiž jízda autem nebo autobusem přes několik státních hranic. Studie Dolomiti Superski z podzimu 2023 ukázala, že u horské dovolené vytváří doprava 70 % emisí CO2, teprve na zbylé části se podílí ubytování a provoz lanovek. A hlavně rodiny s dětmi ocení krátkou dobu dopravy do skiareálů v ČR, nabízejících bezpečné a známé prostředí, s dostatkem lyžařských škol, hlídání či animačních programů, v nichž se na děti mluví jejich rodnou řečí,“ doplňuje Kateřina Neumannová, prezidentka AHS ČR.

Na návštěvníky čekají nejen kvalitně připravené sjezdové tratě včetně večerního lyžování a otevřených snow parků, ale naplno se rozjedou i různé doprovodné akce. Na mnoha místech je připraveno například testování lyží, závody pro veřejnost, nebo zábavné soutěže pro děti. Plně se osvědčily novinky letošní sezóny: dvě nové sjezdovky ve Špindlerově Mlýně, nová nejdelší sjezdová trať na Dolní Moravě, a nová šestisedačka s vyhříváním a bublinami na Bílé v Beskydech, které si návštěvníci užívají už od zahájení sezóny.

Aktuální informace o 100 hlavních střediscích na českých horách zájemci naleznou na portálu holidayinfo.cz, kde se kromě množství sněhu a kilometrů upravených sjezdových tratí podívají i na webkamery z horských středisek.

Zdroj a foto: AHS ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *