Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. Uspějí v něm i Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d’Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Skialpinismus ve své tradiční formě je zjednodušeně řečeno „turistika na lyžích“ a je historicky spjatý s horolezci a dobrodruhy, kteří k přesunům v horách využívali lyže se speciálními pásy. V posledních letech se skialp těší velké oblibě i mezi širokou sportovní veřejností a velké mezinárodní úspěchy zaznamenávají i čeští profesionálové.

Závodní i tradiční skialpinismus je v Česku zastřešován Českým horolezeckým svazem (ČHS), který organizuje oficiální sérii závodů včetně MČR a má na starosti i veškerou podporu a péči o českou reprezentaci.

„Aby se naši skialpinisté mohli lépe prosadit v mezinárodní konkurenci, bylo potřeba zapojit do hry partnera, který by reprezentaci podpořil. Z toho důvodu jsme navázali spolupráci se značkami Hannah a Rock Point, které závodníky vybavily skvělým sportovním oblečením. Věříme, že dobrá výbava přispěje k úspěšné reprezentaci českého skialpinismu,“ říká předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

Výbavu od české značky Hannah, vyrábějící již více než třicet let oblečení a vybavení do hor, budou nosit a v náročných podmínkách testovat také doposud nejúspěšnější čeští skialpinisté Marcela Vašínová, Eva Matějovičová, Michal Strejc, Marek Foltýn a řada dalších. Ti všichni mají jasný cíl – kvalifikovat se na Olympijské hry.

„Ze spojení s českou reprezentací ve skialpinismu máme radost a věříme, že naše produkty napomohou k dalším skvělým výsledkům. Reprezentantům poskytujeme to nejkvalitnější oblečení a ti jej otestují přímo v horských závodních podmínkách,“ dodává Marek Kýhos, CEO Outdoor Concept a.s.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *