Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Cesta k finanční dospělosti: Jak předáváme úspory svým dětem?

V nedávném průzkumu se Buřinka ponořila do světa rodinných financí a odhalila trendy v předávání úspor rodičů svým dětem. Osmnáctiny, dokončení studia anebo stěhování – tři klíčové momenty, kdy rodiče otevírají pokladnice rodinných úspor, aby podpořili své potomky na jejich cestě k finanční nezávislosti. Více než polovina rodičů učí děti hospodařit s penězi už od mala. 35 % plánuje s financemi pomoci až s první výplatou a jen 5 % z nich má v plánu konzultace s finančním poradcem. Pět procent věří, že se děti vše, co ke své nezávislosti potřebují, naučí ve škole.

Kdy je ten správný okamžik?
Většina rodičů se v nějakém okamžiku setká s otázkou, kdy a jak svým dětem předat finance, které jim za celý život naspořili. Podle průzkumu Buřinky to nejvíce českých rodičů (27 %) plánuje u příležitosti dosažení plnoletosti. Dalších 24 % předává úspory svým potomkům po ukončení studií – po maturitě nebo při dosažení vysokoškolského diplomu. Každý sedmý potomek pak dostane úspory od rodičů ve chvíli, kdy se odstěhuje do vlastního, a pouze 5 % rodičů má v plánu předat finance při nějaké zvláštní příležitosti jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny apod.

„Zatím jsem to neřešil, holky jsou malé,“ říká 33letý Petr. A takový názor nezastává sám. Podobně je na tom dalších 29 % dotázaných rodičů, kteří zatím nemají jasno v tom kdy nebo při jaké příležitosti dětem naspořené prostředky předají.

Průzkum ukázal, že 20 % rodičů svým dětem spoří víc než 1500 Kč každý měsíc. „Pokud budete svému dítěti ukládat 1700 Kč měsíčně na stavební spoření už od jeho narození, k 18. narozeninám od Vás může dostat krásný dárek, a to skoro půl milionu korun. Uznejte sami, s tím je osamostatnění mnohem jednodušší než nemít do začátku nic,“ říká Jolana Dyková, ředitelka pobočkového prodeje Buřinky.

Navíc Buřinka jako jediná stále nabízí zdvojnásobení státní podpory. „Až 6 x 1000 Kč od Buřinky navíc získá klient při sjednání smlouvy online. Přínos stavebka ale není jen ve zhodnocení peněz. Nabízí stabilitu výnosu po dobu 6 let, kterou nemůže nabídnout ani spořící účet ani termínovaný vklad,“ doplňuje Lukáš Míka, z Buřinky

O penězích mluvíme od malička
Rodiče nechtějí jen předat peníze, ale i naučit své děti, jak s nimi správně hospodařit. Nadpoloviční většina (55 %) dotázaných uvedla, že svému dítěti vštěpovala finanční gramotnost v průběhu celého dětství a myslí si, že je na samostatný život připravené. „Moje děti jsou školkové, takže zatím je to na úrovni „je to moc drahé, peníze nerostou na stromech, musíme si je vydělat v práci“. Víc je budeme učit až s věkem, například jim budeme dávat kapesné nebo s nimi mluvit o tom, jak s penězi hospodaříme my,“ říká Jana z Liberce. Více než třetina rodičů uvedla, že až jejich potomek začne sám vydělávat, pomůže mu si rozvrhnout, jak naložit s výplatou, aby mu něco zbylo, a vysvětlí mu základy finanční gramotnosti.

Pouze 5 % rodičů plánuje pozvat finančního poradce. Stejný podíl věří, že vše, co pro své osamostatnění dítě potřebuje, se naučí ve škole. I přes to, že je finanční gramotnost součástí školních osnov, rodiče by neměli spoléhat jen na to a mít hospodaření pod kontrolou i sami. „Naučte své děti správně hospodařit s penězi nejen tím, že jim je předáte. Průběžná komunikace o finanční gramotnosti v průběhu dětství je klíčová. Rodiče by měli s dětmi vést aktivní dialog a pomáhat jim budovat zdravý vztah k penězům a učit je zodpovědnosti,“ radí Jolana Dyková.

Velkolepá oslava, nebo nenápadná obálka?
Češi s Buřinkou v průzkumu sdíleli své zvyky a rituály, které mají, když se jejich dítě stává „finančně dospělým“ a nezávislým. Často rodiče úspory předávají při slavnostním obědě nebo posezení s rodinou. „Úspory synovi předáme po tom, co dodělá školu. Uděláme rodinnou oslavu a na té mu je dáme,“ říká Jaromír z Olomouce. Jinou strategii volí Marek z Prahy: „Peníze dám dceři po tom, co zvládne test finanční gramotnosti. Budu tak mít jistotu, že s nimi naloží smysluplně.“ Nějaký takový zvyk anebo rituál má, případně ho plánuje vymyslet čtvrtina rodičů.

Co když my jsme těmi obdarovanými?
O tom, jaký význam má pro další generace to, že rodiče spoří svým dětem, vypovídá dřívější průzkum Buřinky. V něm jsme se právě obdarovaných ptali, jaký vliv na ně měla finanční pomoc od rodičů. Téměř polovinu (47 %) z nich to automaticky vedlo k tomu, že budou spořit i svým vlastním dětem. Dva z pěti díky pomoci rodičů při vstupu do dospělosti věří, že jim rodina pomůže, když to potřebují. A třetinu dotázaných pomoc motivovala k jejich dalšímu spoření. „Skutečnost, že spoření od rodičů skoro polovinu oslovených motivuje k pokračování ve spoření svým vlastním dětem, zdůrazňuje důležitost rodinné podpory a zodpovědného finančního chování při učení správných finančních návyků mladších generací,“ komentuje psycholožka Kateřina Brikciová.

Deset rad od Buřinky, jak ideálně svému dítěti spořit, a s jakými radami mu peníze předat

  1. Co se v mládí naučíš…: Už děti ve školce by měly vědět, že nic není zadarmo. Mluvte s nimi o penězích v zjednodušené formě už od malička.
  2. Peníze nejsou tabu: Diskutujte se svým potomkem o financích, mluvte o tom, co vše se musí platit a proč. Mělo by mít představu kolik stojí nájem, energie, jídlo aj.
  3. Příjmy a výdaje: Naučte dítě, jak vytvořit jednoduchý rozpočet. Mělo by dokázat zmapovat si své příjmy a výdaje.
  4. Ukažte sílu spoření: Ukazujte dítěti, jak úspory časem rostou. Při pravidelném odkládání i menších částek je z nich časem pěkná suma. Dítě si může stanovit cíl, na co by si rádo naspořilo.
  5. Učte investovat: Poznejte společně základy investování a vysvětlete svému dítěti, jak funguje. Pokud si tím sami nejste jistí, neváhejte se obrátit na finančního poradce.
  6. Nezapomeňte na riziko: Vysvětlete dítěti, že při investicích vždy existuje určité finanční riziko a podvodníci, kteří se snaží jiné okrádat. Je důležité být obezřetný.
  7. Výukové hry: Existuje mnoho vzdělávacích her na téma finance, které jsou zábavnou formou učení.
  8. Založte stavební spoření: Svému dítěti můžete na stavebku spořit už od jeho narození. Usnadníte mu pak start samostatného života.
  9. Peníze nejsou zadarmo: Ukažte dítěti, že peníze se získávají prací, a povzbuďte ho, aby si vydělávalo také samo. Menší děti mohou pomáhat s domácími pracemi, dospívající na brigádách.
  10. Peníze do kasičky: Větším dětem vysvětlete, že je lepší peníze spořit např. na stavebním spoření, kde jsou úročené než doma do kasičky. Zbytečně přicházejí o úroky.

Zdroj: agentura IPSOS pro Stavební spořitelnu České spořitelny, červen 2023, 948 respondentů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *