Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Investice do vitamínů a minerálů v Čechách rostou. Každé roční období ale vyžaduje jiné doplňky stravy!

Zákazníci první a největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz po kosmetice a hygieně meziročně nejvíce investují do vitamínů a minerálů. Češi na doplňcích stravy nepřestali šetřit, naopak utrácejí za ně meziročně o 12 % více. Odborníci z online poradny Lékárna.cz tento trend vnímají pozitivně, protože prevence je podle nich základ. Radí ale zvážit, jaké vitamíny během roku doplňujeme. „Velkou chybou je, když vysadíme některé vitamíny příliš brzy v domnění, že přišlo jaro a venku je slunce,” upozorňuje vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková. Odborníci proto radí, abychom přešli ze zimy do jara postupně. Zvyky je třeba měnit pozvolna s ohledem na venkovní teplotu. I na jaře je třeba si hlídat přísun vitamínů a minerálů, nárazové ubrání jejich dávkování není správná cesta.

Vitamíny versus multivitamíny
Každé roční období vyžaduje zvýšený přísun jiných vitamínů a minerálů. Podle farmaceutky P. Horákové, se Češi v online poradně často ptají na vhodnou vzájemnou kombinaci vitamínů, minerálů a také jejich kombinaci s léky. Pro někoho je to alchymie, proto téměř 40% zákazníků jde zjednodušenou cestou, a to volbou multivitaminů. Stále nejpopulárnější vitamín C ale zákazníci Lékárna.cz nakupují až trojnásobně více než multivitamíny. Přísun doplňků stravy odborníci neradi zobecňují, protože každý organismus je individuální. Farmaceuti z Lékárna.cz se ale shodují, že pokud bychom chtěli doporučení zobecnit, je dobré na jaře tak i v jiné roční období myslet na správnou hladinu vitamínu D, vitamínu C, hořčíku, zinku.

Jarní únava není mýtus. Vitamínové kombo, které postaví na nohy
Suplementaci doplňků stravy často aplikujeme hlavně během respiračních onemocnění, to lidský organismus během zimy vyčerpává. Nedostatek slunce, pohybu, chlad a deficit živin ve stravě stojí za takzvanou jarní únavou. Od února se v nákupních košících zákazníků Lékárna.cz objevují zejména vitamíny C, B, D a poté multivitamíny, z minerálů hořčík, zinek, železo. Podle farmaceutů dělají správně. „Na jaře je stále vhodné doplňovat i vitamín D. V našich zeměpisných šířkách můžeme počítat s jeho přirozenou tvorbou díky slunci až od zhruba poloviny května. Dále můžeme doplnit vitamín A, betakaroten či železo, jejichž deficit může souviset s jarní únavou,” upřesňuje Horáková. Vhodný je podle ní i vitamín E, zinek a selen. Ty jsou podle odbornice důležité pro správné fungování nejen naší imunity, ale i dalších orgánů v našem těle a také klíčové složky potřebné pro základní fungování metabolismu. Vitamín C lidské tělo potřebuje neustále! „Když uberte na jaře vitamínů, nezapomeňte tělu živiny dodat kvalitními čerstvými potravinami,” shodují se odborníci z Lékárna.cz.

Síla jarní přírody
Na jaře je podle Pavly Horákové vhodné tělo nastartovat: “Využít můžeme právě zelené výhonky, které venku raší. Podpořme játra, ledviny a střeva. Vhodné jsou k tomu byliny jako ostropestřec, pampeliška, sedmikráska, popenec, medvědí česnek, bříza, přeslička, chlorella, spirulina, zelený ječmen či probiotika. Ty je možné zakoupit také v širokém portfoliu produktů zdravé stravy na Lékárna.cz, protože nám záleží, abyste se cítili dobře. Nezapomínáme také na pažitku, jarní cibulku a luštěniny. Sílu nám dodají i mladé a křehké výhonky kopřiv, ptačince, bršlice,” dodává P. Horáková

Koktejl vitamínů a minerálů vhodných na jaro v kostce

  • C vitamín
  • D vitamín
  • E vitamín
  • Hořčík
  • Selen
  • Zinek
  • Železo

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *