Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Dny otevřených dveří na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově

V pátek 17. a v sobotu 18. května 2024, každý den od 9 do 18 hodin. S doprovodným programem. Po oba dny pro vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Otevírací doba po oba dny 9 až 18 hodin, v pátek a sobotu večer za jasného počasí pozorování oblohy dalekohledem. Vstup i doprovodný program zdarma.

Program
· Prohlídka Perkova dvoumetrového dalekohledu – největšího dalekohledu v České republice. Hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, hmotnost 83 tun), informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.
· Prohlídka Slunečního oddělení: sluneční patrola a sluneční radioteleskop o průměru 10 metrů.
· Prohlídka Mayerova dalekohledu o průměru 65 cm Oddělení meziplanetární hmoty.
· Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.
· Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů – to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka každou sudou hodinu (10, 12, 14 a 16). Některé termíny jsou shodné i pro Školu hledání meteoritu, viz doprovodný program.
· Prohlídka dvou historických kopulí, v případě dobrého počasí pozorování dalekohledem v historické Západní kopuli.
· Otevřeno muzeum V. Šafaříka – historické přístroje a dokumenty, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.

Doprovodný program
Po oba dny:
Měsíc na dosah – mimořádná výstava
Měsíční hornina / československá vlajka, která ležela na povrchu Měsíce / model lunárního modulu podepsaný velitelem Apolla 17 Eugenem Cernanem, posledním mužem na Měsíci. Výstava bude umístěná v budově Slunečního oddělení. Měsíční horninu pro Dny otevřených dveří na ondřejovské hvězdárně zapůjčil Vojenský historický ústav Praha.

Po setmění pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny. Pěkný pohled bude na Měsíc, který bude kolem 1. čtvrti. Pouze za jasného počasí.
Ve 22:22 a 23:23 před historickou Centrální kopulí “Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo“. Malý kurz orientace na obloze – pod skutečnou hvězdnou oblohou. Ukážeme si souhvězdí nad námi a povíme si řadu zajímavých věcí. Pouze za jasného počasí.

Škola hledání meteoritu – v pátek v 16 a v sobotu v 10 a 16 hodin
V tomto případě modelu skutečného meteoritu Žďár nad Sázavou z 9. prosince 2014, jehož pád v podobě bolidu byl zachycen našimi bolidovými kamerami. Dostanete mapku pádové oblasti a můžete začít s hledáním. Jak se hledá 40 g meteorit? To poznáte. Škola hledání bude navazovat na výklad u expozice meziplanetární hmoty. Není třeba se registrovat, přijďte prostě na sraz k Muzeu V. Šafaříka, odkud odcházejí exkurze do Oddělení meziplanetární hmoty. Programem a hledáním s návodem vás provede Dr. David Čapek z Oddělení meziplanetární hmoty.

V pátek:
17:00 Přednáška Popelka na Slunci: detekce Dopplerových posunů rychlosti ve sluneční protuberanci – přednáší Dr. Maciej Zapiór ze Slunečního oddělení. V knihovně (budova Slunečního oddělení.

Během přednášky budou představeny nejnovější výsledky získané na základě pozorování provedených s teleskopem HSFA-2 na Ondřejovské hvězdárně. M. Zapiór odpoví i na zajímavé otázky, jako například zda skutečně existuje poklad na konci duhy, jak by mohl vypadat proces oddělování popela od hrášku pomocí magnetického pole a důvody, proč potřebujeme dvě budovy pro jeden teleskop.

V sobotu:
10:00 – 12:00 Mimořádná prohlídka slunečního radioteleskopu RT2
Původně německý naváděcí radar FuMG 65 Würzburg – Riese z 2. světové války je dodnes využíván jako sluneční radioteleskop. Budete mít možnost vyslechnout si odborný výklad o jeho technické specifikaci a pozorování Slunce, ale také si výjimečně prohlédnout jeho vnitřek.

11:00 Přednáška První test planetární obrany a česká účast na něm – o misi DART . Přednáší Dr. Petr Scheirich z Oddělení meziplanetární hmoty, který se na misi přímo podílel. V knihovně (budova Slunečního oddělení).

13:00 Přednáška Na evropské špičce aneb podílíme se na misích Evropské kosmické agentury. Přednáší Dr. Jiří Svoboda z Oddělení galaxií, koordinátor programu Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo. V knihovně (budova Slunečního oddělení).

14:00 Beseda Poletí český astronaut brzy do vesmíru? V knihovně (budova Slunečního oddělení). Přijďte na besedu s majorem Alešem Svobodou, záložním astronautem ESA a letcem české armády, který je ve vedoucí funkci projektového týmu programu F-35. Otázky bude klást Pavel Suchan, ale samozřejmě i vy.

17:00 Přednáška Globální oteplování z astronomické perspektivy. Přednáší ředitel Astronomického ústavu AV ČR Dr. Michal Bursa. V knihovně (budova Slunečního oddělení).

Dětský program pro malé i větší – před kopulí Perkova dalekohledu
Hrátky s tekutým dusíkem / vytvoř si vlastní raketu / focení u makety rakety.

Autoveteráni u hvězdárny
Ve spolupráci s nedalekým Retro Auto Muzeem ve Strnadicích uvidíte po cestě z historické hvězdárny k Perkovu dalekohledu či naopak ukázku veteránů minulého století. Zavzpomínáte si, nafotíte (se) a především na místě budou odborníci, kteří vám zodpoví vaše otázky – https://retroautomuzeum.com/.

Občerstvení
V sobotu od 10 do 17 hodin občerstvení v budově Slunečního oddělení. Firma “Ondřejovský koláč” nabízí nejen svoje poctivé a vyhlášené koláče, ale také slané a teplé občerstvení, nápoje a zmrzlinu.

Zvířata u hvězdárny
V sobotu od 9 do 18 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště VÝSTAVA DROBNÉHO ZVÍŘECTVA – holubů, králíků a drůbeže – pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Bohatá tombola. Vstupné dobrovolné.

Upozornění: z této akce budou pořizovány fotografie a videozáznamy pro účely archivace a propagace.

V muzeu si můžete zakoupit turistickou známku a další upomínkové předměty.

Zdroj a foto: www.asu.cas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *