Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZvířata

První české mládě vombata je samička. V Zoo Praha ji dnes pokřtil Ondřej Sokol

V Zoo Praha dnes proběhly slavnostní křtiny prvního vombata narozeného v Česku. Mládě dostalo od herce a moderátora Ondřeje Sokola jméno Mersey podle řeky protékající oblastí na Tasmánii, kde je hlášena nejvyšší četnost pozorování těchto vačnatců na celém ostrově. Současně bylo oznámeno, že potomek samce Coopera a samice Winkleigh je samička. Vombaty obecné chová v Česku pouze Zoo Praha. Ve své expozici v Darwinově kráteru bývají aktivní kolem 14. hodiny.

„Mersey je první mládě vombata odchované v České republice. Současně je pro návštěvníky velmi atraktivní, a to z ní činí výbornou ambasadorku svého druhu, který pomáháme chránit v Austrálii,“ uvedl dnes ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Na dnešní akci dorazily do Darwinova kráteru stovky návštěvníků. Řada z nich se účastnila i doprovodného programu, kdy si děti nejvíce užívaly zejména hloubení vombatích nor a soutěž v přetlačování zadky podle způsobu vombatí obrany před predátory. Specifika života vombatů zmínil i kmotr malé Mersey s odkazem na unikátní vombatí trus, který jim podle jedné z teorií pomáhá lépe značkovat teritorium v kopcovitém terénu.

„Chovatel David Vala je tak hodný a ty kostičky mi vždycky ukáže, protože stále nemohu uvěřit, že trus vombatů má tenhle tvar. A dnes se mi zdálo, že se Cooper pokusil už i o pyramidku. Je hezké, že je tak kreativní,“ uvedl kmotr mláděte a dlouhodobý podporovatel pražských vombatů, herec Ondřej Sokol a připojil jedno soukromé přání: „Já už jsem si v Zoo Praha tak zvykl a tak se mi tu líbí, že bych tu chtěl mít vlastní výběh.“

Rodiči mláděte je už zmíněný první pár vombatů obecných v Česku: pětiletá samice Winkleigh narozená v záchranné stanici Trowunna Wildlife Sanctuary v Tasmánii a bezmála čtyřletý samec Cooper původem ze Zoo Hannover. Vombati žijí v přírodě samotářský a potkávají se zejména v období námluv a rozmnožování. Loňské seznamování pražskému páru bylo divoké, když Winkleigh uštědřila svému partnerovi řadu kousanců a škrábanců. Nakonec si k sobě oba vačnatci našli cestu.

Zoo Praha chová tasmánský poddruh vombata obecného. Ten se díky tamnímu klimatu vyznačuje například hustší srstí a větší odolností proti chladným teplotám.

Pohlaví i jméno prvního českého mláděte vombata společně odhalili ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a patron pražských vombatů, herec Ondřej Sokol. Vombatí samička dostala jméno Mersey podle řeky v oblasti Cradle Mountain na Tasmánii, kde bylo zaznamenáno největší množství pozorování vombatů obecných.

Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *