Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

S cévní mozkovou příhodou má blízkou zkušenost polovina Čechů. Nejčastější příčina trvalé invalidity ročně postihne přes 25 tisíc lidí 

Generali Česká pojišťovna a nezisková organizace Cesta za snem spojily síly prostřednictvím projektu LVICE s iniciativou Act FAST, aby společně šířily osvětu o cévní mozkové příhodě.  

Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je náhlé postižení určité části mozkové tkáně způsobené poruchou jejího prokrvení. Jedná se o druhou nejčastější příčinu úmrtí v naší zemi a může postihnout každého bez ohledu na věk. Ročně u nás postihne přes 25 tisíc lidí. Podle průzkumu Generali České pojišťovny má s mozkovou mrtvicí blízkou zkušenost 54 % Čechů. Prevence a včasné rozpoznání příznaků mrtvice mají zásadní vliv na postiženého člověka a mohou výrazně zlepšit kvalitu života pacientů.

Spouštěčem společné osvěty o mozkové mrtvici se stal projekt Lvice, který organizuje nezisková organizace Cesta za snem s podporou generálního partnera Generali České pojišťovny. „Po zkušenostech z minulého ročníku, kdy mezi účastnicemi byla Eliška Nováková alias Holka s handicapem, která si mrtvicí prošla, jsme se rozhodli více upozornit na problém cévní mozkové příhody. Velkým zjištěním bylo, že mrtvice stále častěji postihuje i mladé lidi. Cítíme proto potřebu ukázat možnosti prevence a důležitost včasné diagnostiky,“ říká Heřman Volf, předseda Cesty za snem. V aktuálním ročníku Lvic jsou dokonce tři účastnice, které mrtvici prodělaly v dětství. „Kromě osvěty letos prostřednictvím veřejné sbírky podpoříme také malou Elenku, která prodělala cévní mozkovou příhodu v pouhých třech letech,“ dodává Heřman Volf.

Nejčastější příčina trvalé invalidity, jak mrtvici označil prestižní časopis The Lancet Neurology, je tématem také pro pojišťovny. Generali Česká pojišťovna zjišťovala, jaké je ve společnosti o mrtvici povědomí. Podle průzkumu největší tuzemské pojišťovny uvedlo 54 % respondentů, že mají osobní zkušenost s mozkovou mrtvicí, například tím, že se tato událost stala někomu v jejich okolí. „Pouze 36 % Čechů v průzkumu přiznalo, že je o problematice mozkové mrtvice informováno spíše dostatečně (31 %) nebo dostatečně (5 %). I proto jsme se do osvěty mrtvice pustili, protože podstatou činností pojišťovny je kromě jiného ochrana života a zdraví klientů. Zejména oblast prevence je pro nás důležitá,“ vysvětluje Monika Majerčíková, manažerka CSR z Generali České pojišťovny. Co se týče znalosti symptomů, Češi znají ty nejrozšířenější, jako jsou potíže s mluvením (73 %) nebo sklesnutí koutku (66 %). U ostatních symptomů, jako je například nehybnost ruky (40 %), problémy s koordinací (45 %) nebo dvojité vidění (19 %), je mezi lidmi znalost menší.

„V 85 % případů mrtvice nebolí, a proto lidé její projevy podceňují. Při pozdní reakci ale zanechává vážné následky nebo končí i úmrtím,“ říká Hana Maršálková z iniciativy Act FAST. „Snažíme se naučit co nejvíce lidí rozpoznávat příznaky cévní mozkové příhody a správně reagovat, když k ní dojde,“ dodává Hana Maršálková s upozorněním na pomocnou zkratku FAST k rozpoznání příznaků (FACE – skleslý ústní koutek a oční víčko na jedné polovině tváře; ARM – necitlivost paže a neschopnost udržet předmět; SPEECH – neschopnost komunikace, případně obtížné porozumění řeči pacienta; TIME – v případě výše uvedených příznaků začínáte bojovat s časem, co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc).

Průzkumu Generali České pojišťovny o znalosti cévní mozkové příhody se v květnu 2024 zúčastnilo 840 respondentů z celé České republiky ve věku 18–65 let. 

Přehled letošních účastnic projektu Lvice, které prodělaly cévní mozkovou příhodu:
Anna H. (24 let)
Anna v 11 letech prodělala mozkovou mrtvici. Do péče zdravotníků se dostala po zhruba 26 hodinách od prvních příznaků. Po traumatickém zážitku byla hospitalizovaná na dětské psychiatrické léčebně. Dodnes u ní přetrvává třes v pravé ruce a nepravidelná chůze. Vyučila se pracovnicí v sociálních službách a splnila si tak sen pomáhat druhým.

Štěpánka R. (20 let)
Štěpánka prodělala ve 4 letech mozkovou mrtvici. Ve školce se sesula k zemi a měla povislý koutek. Zásluhou poctivé rehabilitace, v níž pokračuje dodnes, se u ní mnohé zlepšilo, stále má ale nefunkční pravou ruku, napadá na nohu a bojuje s krátkodobou pamětí. Naučila se psát levou rukou a kromě školy se nyní věnuje také brigádě v dětském domově pro handicapované.

Nicole H. (23 let)
Nicole teprve v 9 měsících prodělala mozkovou mrtvici a ochrnula na celou pravou stranu od obličeje dolů. Díky cvičení a rehabilitacím se její stav výrazně zlepšil. Do svých 21 let dokonce reprezentovala plavecký klub. Dnes trénuje handicapované děti.

Komu projekt Lvice letos pomáhá?
Elenka Ch. (6 let)
Elenka prodělala v pouhých třech letech cévní mozkovou příhodu, po které ochrnula na pravou polovinu těla. Mentálně se vrátila na úroveň 1,5letého dítěte a přestala mluvit. Přes těžkou léčbu a rehabilitace zůstává statečná a neustále se usmívá. Díky každodennímu cvičení, fyzioterapii, ergoterapii a lázeňské péči dělá velké pokroky – už zase chodí a běhá, i když má stále problémy s koordinací a rovnováhou. Elenka trpí afázií, což ovlivňuje její schopnost mluvit a rozumět řeči, a je hypersenzitivní a často unavená. Intenzivní cvičení a logopedie jsou proto stále nezbytné.

O projektu LVICE 2024
Již popáté přichází unikátní reality show Lvice, ve které jsou hlavními hvězdami ženy s handicapem. Série dokumentuje výzvy, které účastnice donutí vystoupit z komfortní zóny a prověří je po psychické i fyzické stránce. Cílem projektu neziskové organizace Cesta za snem je ukázat, že i když to není vždycky jednoduché, je možné postavit se překážkám čelem a handicapem život nekončí. Lvice zároveň pomáhají druhým. Letos prostřednictvím veřejné sbírky podpoří Elenku, která v pouhých třech letech prodělala cévní mozkovou příhodu. Finanční pomoc doprovází série edukačních aktivit o mrtvici.

První díl letošního ročníku budou moci diváci shlédnout už 23. června na YouTube kanálu Cesty za snem. Více informací včetně programu vysílání najdete ZDE.

Foto: archiv Lvice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *