Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Prázdninová lékárnička: jak s lehkostí vyzrát na nástrahy léta

Právě přichází všemi očekávané období léta a s ním spojený čas prázdnin a dovolených. Všichni už se těší na sezónu předurčenou k relaxaci, cestování, aktivnímu sportovnímu odpočinku i poznávání nového. Zdravotní potíže si však přes léto dovolenou neberou, je proto dobré na ně myslet a v duchu hesla „Kdo je připraven, není překvapen“, zkontrolovat a doplnit obsah své domácí i cestovní lékárničky.

Pro snazší orientaci v tom, co by nemělo v letní lékárničce chybět, sestavila farmaceutická společnost STADA tipy na užitečné pomocníky v pěti základních oblastech:

Opalovací kosmetika
Slunce je velmi příjemnou součástí léta, před jeho intenzivním zářením je ovšem důležité se účinně chránit. Doporučujeme zvolit přípravky, které kombinují minimálně tři základní ochranné faktory – vysoce účinné UVA a UVB filtry a ochranu proti infračervenému záření A (tzv. IR-A). Sluneční ochrana kosmetické značky Ladival ve své řadě pro alergickou pokožku doplňuje i čtvrtý faktor ochrany, tzv. komplex VIS. Ten chrání pokožku před negativními dopady viditelného světla, které může způsobovat pigmentaci u vybraných typů pleti. Opalovací kosmetiku vybírejte s přihlédnutím k citlivosti pokožky, pro děti volte produkty z dětské řady a při koupání sáhněte po voděodolných přípravcích. Faktor opalovací kosmetiky pak přizpůsobte svému fototypu.

Otoky dolních končetin
Náročnější cestování na delší vzdálenosti, ať už autem či letecky, nebo větší fyzická aktivita během letních měsíců mohou být spojeny s pocitem unavených a bolestivých nohou. Ten může vést k mravenčení kůže či otokům dolních končetin. Mohou se dostavit i křeče nebo další potíže žilního původu. Pro takové případy je dobré mít po ruce osvědčený léčivý přípravek s příznivými účinky na žilní a lymfatický systém – například Venoruton1. Pomoc s úlevou od těžkých a unavených nohou poskytne též doplněk stravy Varixinal se silnou bylinnou kombinací s koňským kaštanem. Obsah vitaminu C navíc přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci cév. Řešíte často modřiny a hematomy? Potom se vybavte léčivým přípravkem Hirudoid2, který působí blahodárně v rámci hojícího procesu a stimuluje rozpouštění modřin.

Zažívání
V létě hraje prim zábava a cestování, čemuž se přizpůsobuje i náš jídelníček. Na pořadu dne je zkoušení netradičních lokálních pokrmů, časté grilování, zmrzlina a mnohé další. To vše v kombinaci s teplem, odlišným prostředím a jinými hygienickými standardy může vést k narušení rovnováhy střevní mikrobioty. V kufru nebo lékárničce by vám proto neměly chybět doplňky stravy s probiotiky, ideálně takové, které jsou vhodné pro celou rodinu. Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty na cestách nebo při průjmu je vhodný doplněk stravy Biopron FORTE obsahující Saccharomyces boulardii, laktobacily a prebiotika. Doporučuje se začít s jejich užíváním přibližně týden před cestou na dovolenou a pokračovat po celou dobu pobytu. Na cestách vás se změněným jídelníčkem může zaskočit také plynatost a nadýmání. Úlevu při střevních a břišních problémech způsobených tvorbou plynů poskytne zdravotnický prostředek Degasin3.

Při náročném aktivním programu letních dovolených a po nejrůznějších sportovních výkonech přijde vhod doplněk stravy s cukrem a sladidly podporující revitalizaci a rehydrataci těla. Elotrans Reload ve formě sypkého prášku pro přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, vitaminy, minerálními látkami a cholinem přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Péče o intimní partie a močové cesty
S létem jsou neodmyslitelně spojené i vodní radovánky. V kombinaci s nedostatečným pitným režimem, teplotními výkyvy nebo vysedáváním na chladných plochách však mohou způsobit potíže močových cest. Pro podporu jejich zdraví je vhodné zařadit doplněk stravy obsahující extrakt z kanadských brusinek, vitamin D a zlatobýl obecný, který přispívá ke správné funkci močového měchýře a dolních močových cest – Urinal Akut.

Ženy by měly myslet také na riziko vaginální infekce. Kromě koupání ve znečištěné vodě k ní může vést také nadměrná konzumace sladkostí, nošení neprodyšného a těsného spodního prádla, dlouhé vysedávání v mokrých plavkách či antibiotická léčba. Proti kvasinkovým i plísňovým infekcím pochvy doporučujeme mít po ruce léčivý přípravek Cotylena vaginální tablety4.

Péče o děti
Děti hltají prázdniny plnými doušky a užívají si léto na maximum. Většinu času tráví s kamarády venku, koupání a zmrzlina bývají na denním pořádku a cestování s rodiči střídají s pobyty na letních táborech. Základem letní péče o děti jsou samozřejmě opalovací krémy s vysokým faktorem pro citlivou dětskou pokožku (např. Ladival). Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty při cestování i během letního mlsání se hodí doplňky stravy s probiotiky a prebiotiky (např. Biopron). Vzhledem k tomu, že děti v létě tráví poměrně mnoho času v různých dětských kolektivech, doporučujeme zařadit také doplňky stravy na podporu imunity. Vhod mohou přijít Marťánci Gummy jaro-léto nebo Walmark B-komplex, které obsahují vitamin C pro podporu imunity a snížení míry únavy a vyčerpání.

Z dětských kolektivů a letních táborů mohou děti přivézt domů také nechtěné malé kamarády v podobě vší, jejichž přenos je poměrně snadný i na dospělého člověka. Mějte proto vždy připraven účinný zdravotnický prostředek, který snadno a rychle zbaví vlasy vší včetně vajíček – ideálním pomocníkem v této oblasti je Hedrin Once5. V létě se pravděpodobně nevyhneme ani štípnutí hmyzem či jinému podráždění kůže způsobenému například alergickou kožní reakcí či následky nadměrného slunění. Kromě kvalitního repelentu proto pořiďte i účinná antihistaminika v podobě léčivého přípravku ve formě chladivého gelu Psilo-Balsam6. Slouží k léčbě alergických a svědivých projevů na kůži, při štípnutí hmyzu a k léčbě jiných svědivých projevů na kůži z různých příčin.

Většinu vybavení do letní lékárničky snadno pořídíte on-line, anebo v kamenných lékárnách po celé České republice.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *