Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZdravíZe života

Odborník radí: Jak nepřibrat v karanténě?

Zavřené bazény, do fitness center jen s rouškou, práce z domova nebo vysedávání doma u televize. Aktuální vládní nařízení o omezení pohybu jsou sice nezbytná z hlediska zmírnění šíření nákazy novým koronavirem, negativně se však projevují na naší postavě. Obzvláště lidé zvyklí na pravidelný pohyb a pracující nyní na home office mohou zaznamenat výrazné změny. Jak upravit stravovací návyky tak, abyste po skončení karantény neběželi pro kalhoty o číslo větší, radí Martina Dvořáková, dietní koučka a hlavní výživová poradkyně společnosti KetoDiet.

Ještě před prvními případy v Česku začali lidé skupovat především mouku. Odráží to, jak moc je bílé pečivo součástí naší stravovací kultury?

Je to především odrazem naší historie a mnoha těžkých obdobích, kdy se lidé snažili přežít. Pečivo, ať už slané či sladké, je energeticky velmi bohaté. Navíc zde nebyla taková možnost koupit si již hotové výrobky, a tak se s moukou kouzlilo doma. Na západě se těsto kupuje v supermarketech, tady nic takového není, vyjma listového a toho na pizzu. Mouka je v naší stravě opravdu silně zakořeněná.

Jenže není nejzdravější. Argumentem pro kupování mouky je její variabilita a trvanlivost. Jde to i jinak?
Vždy to jde odlišně. Naši předkové sahali po hrachu, kroupách, jáhlách i kysaném zelí. Sušené ovoce a oříšky jste našli snad v každé domácnosti. To jsou potraviny, které mají něco navíc – bílkoviny, vlákninu, vitaminy, minerály. Mouka vám tohle nenabídne, obzvláště, když Češi mají nejraději tu bílou. Přitom si můžete dát ke snídani něco jiného než rohlík s máslem. Různé kaše vám ve spíži vydrží dlouho a pokud neobsahují kvanta cukru, udělají lépe vaší linii i trávení. Dokonce je můžete připravit naslano. Vejce a zelenina jsou stále dostupné, sáhnout můžete po fazolích na anglický způsob, houbách. Pečivo lze připravit doma z proteinu a mandlové mouky nebo si ho koupit už hotové, balené. Těch možností je opravdu hodně. Chce to jen opustit zajeté koleje a podívat se po nových receptech.

Nárůst váhy spojený se sníženou aktivitou je logický, je příčinou také emoční přejídání?
Současná situace může být pro mnoho lidí stresující. Nemluvím jen o podnikatelích, kteří museli přerušit své podnikání ze dne na den, ale i obyčejných lidech. Třeba extroverti a společensky založení lidé teď mohou opravdu trpět. Co jiného dělat, když nemůžete na kafíčko s kamarádkou nebo do divadla? Aspoň si doma něco dobrého uvaříte a dopřejete si, dokud můžete. Psychika hraje velkou roli.

Obchody zaznamenali větší prodej alkoholických nápojů. Jak ten se odráží na naší postavě?
Alkohol je z hlediska udržování štíhlé linie jedna z nejzrádnějších pochutin. Jeden gram cukru nám dodá 4 kcal, ale 1 gram alkoholu má více než 7 kcal. Navíc se játra zaměří na jeho zpracování a ostatní kalorie v podobě stravy uloží do tukových zásob. Jednoduše je nestíhají přeměnit. Pokud chce člověk dopřát svým játrům oddych, je teď nejlepší čas, protože chybí ta společnost, za kterou se do restaurací obvykle vypravíme.

Jak se tedy stravovat, aby naše tělo nebylo po skončení karantény o kila těžší?
Tak, jak bychom se měli stravovat běžně, abychom nemuseli řešit obezitu. Rozdělit si porce do 5 menších s ideálním časovým odstupem cca 3 hodiny. Jíst dostatek bílkovin a vlákniny, vyhnout se rafinovaným cukrům, uzeninám, polotovarům a slazeným nápojům. Maso si můžete na chvíli dát do mrazáku, případně sáhnout po tom sušeném. Dobře poslouží i luštěniny. Ke svačině si dejte oříšky, salát nebo proteinovou tyčinku. Klasické pečivo a těstoviny nahraďte proteinovými verzemi, případně je po dobu karantény vyřaďte. Především se příliš nestresujte, nevnímejte jídlo jako řešení problémů, ale cestu ke zdravějšímu vyživenému tělu.

Co když už jsme přibrali a potřebujeme zhubnout? Jde to i v karanténě?
Omezení provozu posiloven a sportovišť nás odkazuje na domácí cvičení nebo na dietu. Ta může být v době karantény skvělou příležitostí, jak se naučit novým stravovacím návykům, více přemýšlet o skladbě jídla. S ketodietou zhubnete opravdu rychle, aniž byste museli výrazněji cvičit nebo hladovět. Zároveň tělo vyživujete. Je to skvělá volba, když jen sedíte doma a odpočíváte dny do konce karantény. Aktuální výhodou je objednání proteinových jídel z domova, aniž byste museli do obchodu, jejichž návštěvu je lepší nyní omezit.

Spousta lidí začala aktuální situaci řešit cvičením podle videí, stačí to?
Určitě je jakýkoli pohyb lepší než nic, jestliže je prováděn správně. Nezkušení začátečníci mohou mít problém s technikou některých posilovacích cviků, takže tam bych byla opatrnější. Lepší než zvedání těžkého nářadí je cvičení s vlastní váhou s důrazem na posílení středu těla. Přesto půl hodina až hodina cvičení plně nekompenzují celodenní sezení doma. Naše tělo potřebuje dlouhodobý přirozený pohyb jako je chůze nebo běh. Jestliže ho teď nemáme, je o to důležitější zaměřit se na stravu a ubrat z ní prázdné kalorie, které bychom jinak spálili pohybem. Věřme, že omezení volného pohybu osob nebude dlouho trvat, a brzy se budeme moci vrátit k obvyklému způsobu života. Do té doby můžeme brát situaci jako příležitost myslet nad jídlem trochu jinak.

Zdroj a foto: KetoDiet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *