Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Plánujete letní party? Máme 3 tipy na osvěžující dezerty s lesním ovocem

Sezóna lesního ovoce je v plném proudu a byla by škoda ji maximálně nevyužít. Všichni víme, že jahody, maliny a borůvky chutnají skvěle samotné, ale parádu přitom udělají i v lehkých letních dezertech. Využijte čerstvé ovoce a připravte třeba nadýchané letní cupcakes. A pokud nechcete během parných dní rozpékat troubu, můžete si zkusit vykouzlit domácí tvarohovou zmrzlinu nebo nepečený cheesecake do skleničky.

Cheesecake do skleničky
Suroviny:
200 g čerstvých jahod
20 g Citronového cukru s citronovou kůrou Vitana
1 Vanilkový cukr Vitana
Šťáva z ½ citronu
70 g máslových sušenek
90 g rozpuštěného másla
250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýra
½ plechovky neochuceného zahuštěného kondenzovaného mléka
½ čajové lžičky vanilkového aroma

Postup:
Začneme tím, že si omyjeme jahody a odkrojíme stopky. Jahody nakrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme citronový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu a necháme 15 minut odležet, až začnou jahody pouštět sladkou červenou šťávu. Jako další si připravíme sušenky. Rozdrtíme je v misce a smícháme je s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne sypká, ale zároveň vláčná hmota. Jako poslední část si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, zahuštěné kondenzované mléko a vanilkové aroma. Vše minutu rozmixujeme do středně husté hmoty. Skleničky začneme plnit tak, že na dno přijde krém, na něj rozdrcené sušenky a nakonec jahody. Opakujeme ještě jednou, takže nám ve skleničce vznikne šest vrstev. Dáme alespoň na hodinu do ledničky. Takovéto množství vystačí do 5–6 malých skleniček (cca 150ml).

Tvarohová zmrzlina
Suroviny na 15 porcí:
390 g zahuštěného kondenzované mléka
500 g tučného tvarohu
200 ml 40% smetany
1 Skořicový cukr Vitana
2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
200 g čerstvých malin
50 g nesolených pistácií

Postup:
Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem. Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem. Nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu. Do tvarohové části ručně zlehka zamíchejte maliny a celé nesolené pistácie. Formu si vyložte fólií a naplňte ji tvarohovou hmotou. Dejte zamrazit do druhého dne. Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy a ozdobte malinami a pistáciemi.

Ovocné cupcakes
Suroviny na těsto 15 ks:
6 žloutků
100 g moučkového cukru
200 ml 33% smetany
60 g másla
1 Vanilkový cukr Vitana
1 lžička pomerančové kůry Vitana
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva Vitana
100 g polohrubé mouky
80 g hladké mouky
200 g čerstvých malin a ostružin

Suroviny na malinový krém:
250 g mascarpone
130 g malinového Extra džemu Hamé
250 ml 33% smetany

Postup:
V misce vyšleháme žloutky, moučkový cukr, pomerančovou kůru a změklé máslo. V druhé míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuhého krému. Šlehačku zlehka zamícháme do vyšlehaného másla a nakonec zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku. Do hotového těsta zamícháme omyté ovoce (maliny, ostružiny, borůvky). Těsto lžící dávkujeme do papírových košíčků do 2/3 výšky košíčku. Pečeme na 170 °C 25 minut. Pokud si nebudeme jisti, že jsou muffiny upečené, píchneme špejlí do středu muffinu. Když bude špejle suchá, je muffin upečený. Na krém vyšleháme smetanu s mascarpone a džem do tuhého krému. Zdobíme čerstvým ovocem.

Tipy:
Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí nejen sladkých moučníků a krémů, ale přes léto jím můžete ochutit i zmrzlinu či osvěžující koktejl. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilinové aroma. Doporučená cena: 6,90 Kč

Citronový cukr Vitana
Citronový cukr lze přidat do piškotového, kynutého či jiného těsta pro zvýraznění chuti. Dochutit s ním ale můžete třeba i zmrzlinu, krémy nebo tvaroh. Nenajdete v něm žádná aromata, jen pravou citronovou kůru. Doporučená cena: 6,50 Kč

Kypřicí prášek Vitana
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Doporučená cena: 3,90 Kč

Skořicový cukr Vitana
Skořicový cukr nejčastěji přidáváme do jablečných dezertů, skvěle ale může doplnit i řadu dalších moučníků. Mletá skořice v kombinaci s cukrem dodá sladkému jídlu mírně kořeněnou až štiplavou chuť. Doporučená cena: 4,90 Kč

Pomerančová kůra Vitana
Sušená kůra zralých pomerančů se hodí jak do sladkých moučníků, tak i na ryby a drůbež. Pokrmu dodá příjemně sladkokyselou chuť, nejlépe vynikne v kombinaci se skořicí, vanilkou nebo citronovou kůrou. Doporučená cena: 19,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *