Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Grafik a ilustrátor Jiří Dvorský se prosazuje ve světě sci-fi a fantasy

Letos se pod křídly nakladatelství Golden Dog na pultech knihkupectví objeví velký almanach hororu České temno, sdružující známá i méně známá jména tohoto žánru. Autorem temných a strašidelných ilustrací v této sbírce je grafik a ilustrátor Jiří Dvorský.

Původní profesí grafik a designér v reklamní agentuře se digitální malbě dříve věnoval spíše jen pro své potěšení. Nicméně poslední dobou se svými ilustracemi stále více prosazuje ve světě sci-fi a fantasy, či již zmíněného hororu. Jeho práce můžeme vidět například v povídkových sbírkách Dokud nás smrt nerozdělíMůže se to stát i vám či Žoldnéři fantazie. V posledním roce se zaměřil na tvorbu knižních obálek a na kontě jich má už několik. Například pro sci-fi román Fialová, fantasy Bard z Rilanty, knihy pro děti Sopka a Johny a Jessie nebo postapo Více než člověk.

„Jsem poměrně vášnivý čtenář a fanoušek sci-fi a fantasy. K mým oblíbeným knihám jsem si už od nepaměti vytvářel vlastní fanouškovské ilustrace, jako například sérii maleb k Lovecraftovi, takže si teď tak trochu plním svůj ilustrátorský sen. Velmi mě těší, když mohu zhmotňovat představy autorů a dávat jejich knihám vizuální podobu.“ říká Jiří Dvorský.¨

Velmi zajímavá je i jeho ilustrátorská spolupráce na epické deskové hře Euthia – Torment of Ressurection, což byl druhý nejúspěšnější český projekt v historii na Kickstarteru. „Spolupracoval jsem na této hře ještě se dvěma dalšími výtvarníky a byl to velmi krásný rok práce. Hromady děsivých monster, neohrožení hrdinové… – co víc si přát?“ prozradil nám Jiří.

V současnosti se graficky podílí také na legendární české hře na hrdiny Dračí hlídka, kde tvoří obálky k dobrodružstvím a také motivy na nová propagační trička, která by již brzy měla být k zahlédnutí na různých conech.

Neměli bychom zapomenout ani na CD obaly s až snovou atmosférou malované pro hudební skupinu Tempus nebo drsný motiv na merch pro metalovou kapelu Torrax. Koncem roku se dále rýsuje spolupráce s jednou z nejznámějších osobností českého sci-fi, podrobnosti si zatím ale necháme pro sebe.

Více ilustrací najdete například na jeho facebookové stránce: https://www.facebook.com/jiridvorskyart

Foto: archiv J. Dvorského

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *