Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze životaZvířata

Lidé s postižením vyzývají k úpravě zákona o asistenčních a vodících psech. Dnes je s nimi odmítají pustit do obchodů, MHD nebo na hřiště

Asistenční a vodící psi jsou pro lidi se zdravotním postižením stejně důležití jako slepecká hůl či invalidní vozík. Na rozdíl od nich ale nejsou v zákoně jako kompenzační pomůcka definováni, jejich majitelé tak mohou mít se psem problém v hromadné dopravě nebo obchodech. Týká se to i dětí s handicapem, kterým je někdy v doprovodu asistenčního psa zakazován třeba vstup na dětské hřiště.

Je velmi smutné, že v naší republice jsou osoby s postižením v doprovodu asistenčního psa téměř každý den vystaveni šikaně v obchodech, dopravních prostředcích a podobně, ačkoliv je tento pes řádně označen a držitel psa je vybaven mezinárodním průkazem,” popsala Zuzana Daušová z organizace Helppes, která pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů prostřednictvím speciálně vycvičených psů.

Neúnosnou situaci potvrzuje i Bohumila Císařová: „Naše dcera trpí Aspergerovým syndromem, úzkostně depresivním syndromem a sociální fobií. Mimo domov je schopna vyjít pouze se mnou nebo v doprovodu manžela či svého asistenčního psa Beyleyho. Ten ji pomáhá zvládat každodenní situace. A nyní si představte situaci, kdy s takto nemocným dítětem jdete do obchodu a při nákupu na vás začne velmi nepříjemně pokřikovat prodavačka, jestli nejsme náhodou slepí, a co si to vlastně dovolujeme vejít do obchodu se psem. Obchod jsme opustili a dcera prodělala velmi těžký panický záchvat. Uběhla pak velmi dlouhá doba, než jsme ji přesvědčili, že vycházet z domu je bezpečné.“

Toto potvrzuje i epileptik Václav Komárek, držitel asistenčního psa Coletky: „Epilepsie není jediné mé postižení, a tak mi Coletka nejen hlásí epileptické záchvaty a poskytuje první pomoc při záchvatu, ale i podává předměty a pomáhá mi se sociálním kontaktem.“  Pomoc asistenčního psa je pro něj životně důležitá. Také on zažil nepříjemné situace. „Opakovaně jsem byl vyhozen z trolejbusu MHD v Opavě,“ dodává Václav Komárek.

Asistenční a vodící psi jsou sice uvedeni v Zákoně o zdravotních službách a v Zákoně o ochraně veřejného zdraví, to ale nestačí. Navíc chybí i širší osvěta. S neznalostí zákona i přínosů asistenčního psa pro člověka s postižením

se tak lze setkat i v ordinacích lékařů, rehabilitačních pracovníků nebo na ulici při komunikaci se strážníky městské policie. Právě oni by měli zákony znát a bránit práva lidí s postižením. „V mnoha případech jsou to ale naopak oni, kdo místo pomoci lidi s postižením diskriminují, vyhrožují jim pokutami a zakazují přístupy do veřejných budov a na veřejná místa,“ uvádí Zuzana Daušová.

I proto se držitelé asistenčních a vodících psů rozhodli politikům napsat otevřený dopis. Ten podepsalo přes 100 lidí s handicapem či jejich rodinVyzvali v něm k lepší úpravě legislativy ohledně asistenčních a vodících psů a konečnému vyřešení problémů.

Nová legislativa by měla také přinést konec podvodníků, kteří nabízejí tzv. falešné asistenční psy. Zákon by měl nastavit jasnou definici asistenčního psa, kterým může být jen takový pes, který pochází z mezinárodně akreditované organizace ADI. To zajistí skutečně kvalitní výcvik a díky akreditaci umožní lidem s handicapy se psem bezproblémový vstup na palubu letadel všech leteckých společností, přístupy na železniční a lodní dopravu, bezproblémové možnosti ubytování a také pohyb kdekoli na veřejnosti prakticky po celém světě,” nastínila odbornice Daušová.

Zdroj a foto: Helppes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *