Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Dermatolog: Trápit se s lupénkou je zbytečné. Pomůže biologická léčba

Lidstvo s ní bojuje od nepaměti a dodnes nemá účinnou léčbu, která by pacienty dokázala zcela vyléčit. Současná medicína však umí snadno a efektivně odbourat všechny projevy, které nemocným kladou do života nejen fyzické, ale i psychické překážky, říká Spyridon Gkalpakiotis, primář Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Pane docente, záludnost lupénky spočívá v jejích individuálních projevech, kterým musí být přizpůsobena léčba. Jak si s tím dokáže poradit dnešní medicína?
Byť stále platí, že lupénka zůstává nevyléčitelnou nemocí, děláme i v tomto ohledu velké pokroky. Mezi léčivy se neustále objevují novinky pro lokální i celkovou léčbu. Největším pokrokem je ale samozřejmě takzvaná biologická léčba.

Můžete nám přiblížit, o co se jedná a jak to funguje?
Biologická léčba velmi cíleně blokuje činnost určitých buněk imunitního systému, které hrají v lupénce určitou úlohu. Přesněji řečeno, zablokuje informaci která má za následek vznik lupénky. Díky tomu dokážeme kůži pacientů vrátit prakticky do stavu, jaký je běžný u zdravých lidí, u více než poloviny pacientů. Musím ale podotknout, že podmínkou je kontinuální podávání biologické terapie.

To jsou opravdu úžasné výsledky. Jak a kde si pacienti mohou o tento typ léčby požádat?
Doporučil bych začít u svého spádového dermatologa. Biologickou léčbu vám musí indikovat ošetřující lékař. Pokud tuto možnost nemá, pak je potřeba obrátit se na některé ze specializovaných center biologické léčby. Těch je po republice více než tři desítky a je jen na vás, které si vyberete. Na centra se mohou pacienti obracet i sami, bez ohledu na své spádové lékaře.

Je biologická léčba vhodná pro všechny pacienty?
Ano, biologická terapie je vhodná dokonce i pro pacienty s onemocněním jater nebo ledvin. Navíc se stejná biologická léčba používá i pro léčbu jiných onemocnění, například pro psoriatickou artritidu, kterou může být postižena až třetina všech pacientů s psoriázou. V některých případech je nutné poradit se o vhodnosti nasazení biologické léčby s jinými specialisty. Týká se to třeba onkologických pacientů. Nelze ale říci, že by byli z této léčby vyloučeni, spíš se snažíme hledat její nejvhodnější variantu.

Proč tedy stále vídáme lidi s lupénkou, když máme k dispozici tak účinnou léčbu?
Tato terapie není pro všechny. Nárok na ni mají pacienti se středně těžkým až těžkým průběhem onemocnění, kteří splní několik podmínek. Musí mít postižených minimálně deset procent povrchu těla, přičemž jedna ruka představuje zhruba jedno procento. A dále musí mít za sebou dvě neúspěšné systémové léčby, například kombinaci fototerapie a tabletové léčby nebo dvě terapie tabletami. Pokud pacient tyto podmínky splňuje, pak je kandidátem na úhradu biologické léčby.

Jak významnou roli hraje v dostupnosti biologické léčby právě její cena? Je to velká překážka?
Biologická léčba není levná, ale dnes už nemůžeme tvrdit, že rozhodujícím kritériem je cena. Pokud pacient splňuje popsané podmínky, tak se k biologické léčbě dostane. Navíc vznikají nová a nová centra, která už nejsou jen výsadou velkých fakultních nemocnic. Biologická terapie je tedy mnohem dostupnější i z pohledu vzdálenosti.

V úvodu jste zmínil pokroky i v ostatních druzích léčby. Pokud tedy pacient nedosáhne na tu biologickou, má stále naději?
Samozřejmě. Jaký typ terapie lékař pro konkrétního pacienta zvolí, to záleží na mnoha faktorech. Tím zásadním je rozsah postižení. Pokud je menšího rozsahu, je na místě zvolit lokální léčbu. Při větším rozšíření může být vhodná fotoléčba. S ní u části pacientů dosahujeme velmi dobrých výsledků. Oproti systémové léčbě tabletami má tu výhodu, že pacient nemusí podstupovat odběry krve. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že fototerapie zvyšuje riziko kožních nádorů, a proto se musí používat s opatrností a jen po omezenou dobu.

Dá se říct, do jaké míry tedy dokáže současná medicína zlepšit kvalitu života pacientů?
To se liší pacient od pacienta, ale můžeme říct, že třeba pomocí biologické léčby dokážeme asi polovině pacientů zajistit kompletní zhojení a osmdesáti procentům pacientů téměř kompletní zhojení. Takový úspěch má pak samozřejmě obrovský vliv na kvalitu jejich života nejen po fyzické, ale také psychické stránce.

Doporučil byste nějaký osvědčený zdroj, kde pacienti najdou aktuální a ověřené informace o lupénce a její léčbě?
Jako lékař musím v první řadě odkázat na své kolegy. Dnes mají o moderních možnostech léčby dobré povědomí nejen specialisté ve velkých nemocnicích, ale i spádoví dermatologové. Doporučil bych pacientům, aby byli aktivní, přicházeli za svými lékaři s podněty a pokud nejsou spokojení, tak aby se bez váhání obrátili na jiné. A nakonec bych pozval ke sledování talk show Lupénka načisto, kterou jsme připravili společně s mými kolegy u příležitosti letošního Světového dne lupénky. Informace o ní najdete na webu pacientské organizace psoriatiků SPAE ČR.

doc. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, PhD, MBA
Rodák ze severu Řecka vystudoval medicínu na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho oborem se stala dermatovenerologie, které se na pozici primáře už řadu let věnuje na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Je autorem desítek odborných publikací a členem České dermatovenerologické společnosti a Evropské i Americké dermatologické akademie.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *