Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Kniha Novodobé ženské rituály je praktická příručka pro rituály všedního dne i pro speciální příležitosti

Rituály hrály v životě člověka důležitou roli od nepaměti, jsou nám přirozené dodnes a mají na naši psychiku velmi pozitivní účinky. Rituál je obřad, který nám pomáhá si naplno uvědomit a prožít určitý důležitý moment našeho života. Právě toto vědomé rituální zastavení, ukotvení v přítomném okamžiku a vytvoření posvátného prostoru s jasným záměrem nám do života může přinést potřebnou rovnováhu, dodávat nám jistotu a odvahu, může nám pomoci bezpečně zpracovat emoce a vzít zodpovědnost za sebe sama do svých rukou.

Ve vydavatelství Minty Fox právě vychází druhé vydání knihy Novodobé ženské rituály od Lilie Khousnoutdinové, Kateřiny Kramolišové a kolektivu autorek. Tato kniha přináší veškeré potřebné informace, jak znovuobjevit význam rituálů ve svém životě. Je skvělým rádcem i průvodcem, jak se v tématice rituálů zorientovat a zjistit své vlastní preference a představy. Kniha je velmi krásně zpracovaná, ilustrací se ujala Katarina Kratochvílová.

Knihu Novodobé ženské rituály sestavily profesionální ceremonialistky jako praktickou příručku pro všechny, kteří chtějí pro sebe a své blízké připravit rituál a vědomě prožít a uctít určitou událost nebo důležitý životní krok. V životě je totiž mnoho událostí, které si zaslouží naši pozornost a speciální oslavu. Může to být svatba (ale i rozvod), proměna v ženu (muže), narození dítěte, vstup do moudré fáze (menopauza u žen), ale také smrt a rozloučení, kdy je potřeba něco uzavřít a pustit. Návrhy rituálů v této příručce lze použít podle individuálních potřeb a můžeme se jimi nechat inspirovat k sestavení vlastního jednoduchého domácího rituálu nebo jako základ pro vedení většího veřejného obřadu. Pokud si budete přát podporu a vedení profesionální ceremonialistky, najdete tam také užitečné kontakty.

V knize se kromě konkrétních návodů na rituály také dozvíme, jaké praktické věci budeme k jednotlivým rituálům potřebovat. Své konkrétní zkušenosti a tipy v knize sdílí ceremonialistky, které prošly speciálnm výcvikem a vedením rituálů se dlouhodobě zabývají na profesní bázi i ve svém osobním životě. Jako zajímavá inspirace poslouží i fotografie z různých rituálů a obřadů.

“U druhého vydání této knihy vycházíme z původních textů, ale rozhodly jsme se přidat navíc celou jednu kapitolu, a to Rituály všedního dne. Jde o to, že rituál nemusí mít vždy mystickou a komplikovanou dramaturgii. Právě naopak. Často největší umění spočívá  právě v tom, jak vnést posvátnost do našich takzvaně každodenních činností, které stejně vykonáváme,” vysvětluje spoluautorka Lilila Khousnoutdinova.

Jaké rituály v knize najdete:

  • Rituály všedního dne: ceremonie, které vás propojí s přítomným okamžikem na každodenní bázi a obohatí realitu vašeho všedního dne. Patří sem například rituál vědomé koupele, rituál luny, stříhání vlasů, pěstování jídla nebo rituál milování.
  • Přechodové rituály: iniciace spojené s ženským tělem – menarché, porod, přechod. Jedná se o zasvěcení do dalších rovin ženství, které si zaslouží krásnou oslavu v kruhu žen.
  • Sezonní rituály: cyklus pohanského kola roku je spojen s mnoha starými keltskými svátky – Beltaine/první máj, Imbolc/Hromnice, Lammas/dožínky – ty poskytují prostor pro uctění měnící se přírody, koloběhu života, napojení se na roční období a poděkování přírodě za její dary. Jsou to také příležitosti, proč se sejít v kruhu žen i mužů a společně se radovat.

Cena knihy: 444 Kč
Autoři: Lilia Khousnoutdinova & Kateřina Kramolišová a kolektiv
Ilustrace: Katarina Kratochvílová
Počet stran: 227
Vazba knihy: vázaná
Prodej a více informací: shop.ecstatic.cz

Foto: archiv L. Khousnoutdinové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *