Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Do nového roku se zdravějším jídelníčkem. Chutným a vitamíny nabitým pomocníkem může být kvalitně zmražená zelenina

Zdravější životní styl i jídelníček je každoročně předsevzetím mnohých z nás. Jak ale začít v zimě, kdy sezóna nabídce čerstvé zeleniny dvakrát nenahrává? Řešením může být dle odbornice na kvalitu potravin Karolíny Fourové její mražená alternativa. Díky šetrné i moderní technologii zpracování značky Bonduelle si mražená zelenina dokáže uchovat maximum z té čerstvě sklizené.

Mražené ovoce a zelenina stojí často ve stínu té čerstvé a k mrazicímu pultu tak většina lidí zabloudí jen ve stavu nouze. To je však chyba. Výhodou mraženého ovoce a zeleniny je to, že není nutné sklízet plodiny nedozrálé. Ovoce a zelenina, ze kterých pak vznikají kvalitní mražené produkty, se trhá v nejvyšší fázi zralosti, kdy je obsah nutričně cenných látek nejvyšší. Při správném zmražení si pak plodiny většinu těchto látek zachovají po dlouhou dobu a lidé si mohou vitaminy dopřát kdykoliv během roku, a to i v zimě mimo sezónu.

Lidé ale často neumí s mraženou zeleninou pracovat tak, aby jejích nutričních výhod naplno využili. Jakých nejčastějších chyb se dopouštějí a na co by si měli dát pozor? Bonduelle se na toto téma zaměřilo spolu s Karolínou Fourovou, odbornicí na kvalitu potravin.

Zmrazit, rozmrazit, zmrazit. Jen to ne!
Největší chybou, kterou spotřebitelé dělají, je opakované zamrazování povolených nebo již rozmrazených surovin. Během rozmrazení a pobytu v pokojové teplotě se zvýší teplota povrchu potraviny, což může vést k pomnožení nežádoucích mikroorganismů. K tomu může docházet už při samotné cestě z obchodu. Abyste si domů donesli mraženou zeleninu v nejlepším stavu, je vhodné ji odnášet ve speciálních taškách, které jsou k tomu určené, a pak ji nezapomenout ihned uložit do mrazáku. Samozřejmě se totiž velice často stává, že lidé po příchodu domů nákup hned nevybalí, ten zůstane nějakou dobu ležet v tašce a zamrazená zelenina začíná pomalu ale jistě povolovat,“ říká Karolína Fourová.

Práce s mraženou zeleninou je skvělá především v tom, že je možné ji v kuchyni zpracovávat postupně. I tady by se měla dodržovat určitá pravidla, aby kvalita zeleniny zůstávala co nejlepší a my se neochuzovali o zachované vitamíny, chuť a barvu.

Pokud víte, že celý obsah balení nespotřebujete, omyjte si ruce a odsypte zbylou část do čisté uzavíratelné vzduchotěsné krabičky nebo do čistého uzavíratelného sáčku určeného k mražení potravin. Stejným způsobem můžete větší balení rozdělit na několik menších porcí, které budete při vaření podle potřeby používat a zbytek bude zůstávat stále při konstantní teplotě v mrazáku,“ vysvětluje Karolína Fourová.

Mražená, a přesto jako od zelináře
Kvalita mražené zeleniny závisí na mnoha faktorech – na kvalitě čerstvě sklizené zeleniny, na rychlosti zpracování i na technice těchto postupů. V Bonduelle je omytá a očištěná zelenina blanšírována na páře a následně šokově zmrazená proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Zelenina se tímto způsobem zmrazí do několika minut, díky tomu se rychle uzamkne a nevytvoří se na ní ledové krystaly. Díky tomu v zelenině nedojde k poničení buněčné struktury zeleniny a uzamkne se v ní maximální možné množství vitamínů a chuti. Výsledkem je zdravá a chutná zelenina, která se čím dál více blíží té čerstvé.

Rozmražení není věda, ale má svoje pravidla
Šetrné zacházení si mražená zelenina zaslouží i v kuchyni před jejím samotným zpracováním. Cesta mražených výrobků má často několik zastávek, než se usadí na naší kuchyňské lince nebo v mrazničce, a právě to dává prostor pro možné pomnožení nežádoucích mikroorganismů. „Abyste se vyhnuli rozvoji a množení nežádoucích mikroorganismů, rozmrazte zeleninu a ovoce pod studenou tekoucí vodou, nejlépe v původním balení. Rozmrazené potraviny by pak neměly dlouho stát v pokojové teplotě a je potřeba, aby byly tepelně zpracovány. Zeleninu určitě není potřeba dlouho trápit, postačí šetrné 2–3 minuty ve vroucí vodě a následné propláchnutí ledovou vodou, aby se zastavil proces varu uvnitř,“ radí Karolína Fourová.

Vyzkoušejte některý z Bonduelle receptů
Soba nudle s brokolicí a sezamem
Ingredience pro 4 osoby:
1 balení Bonduelle Vapeur brokolice
280 g soba nudlí
2 lžíce olivového oleje
2 kuřecí prsa
hrst čerstvé bazalky
2 jarní cibulky
Sezamovo-česneková omáčka:
4 lžíce pravé sójové omáčky
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce sezamových semínek
1 stroužek česneku

Postup:
Nejprve si smícháním sójové omáčky, javorového sirupu, limetkové šťávy, semínek a prolisovaného česneku připravíme v misce sezamovo-česnekovou omáčku a odložíme ji stranou. Kuřecí maso si opečeme na oleji z každé strany dokřupava, osolíme, opepříme, pokapeme trochou limetkové šťávy a také necháme stranou. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme asijské nudle a uvaříme je podle návodu na obalu. (Místo soba nudlí lze použít jiné asijské nudle, dle chuti). Na poslední tři minuty přidáme do hrnce také brokolici Bonduelle Vapeur. Po uplynutí doby vaření slijeme nudle i brokolici a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. K nudlím přidáme orestované kuřecí maso na plátky, posypeme trhanou bazalkou a kolečky jarní cibulky, zalijeme předem připravenou omáčkou a důkladně promícháme.

Brokolicová rýže s kuřecím kari
Ingredience pro 2 osoby:
1 balení Bonduelle Brokolice nadrobno 400 g
300 g mraženého hrášku Vapeur
150 g kuřecích prsou bez kosti
(nakrájené na proužky)
200 ml kokosového mléka
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce červené kari pasty
6 větviček koriandru (hrubě nasekaných)

Postup:
Na pánvi rozpálíme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje a osmažíme kuřecí maso dozlatova (cca po dobu 7 minut). Poté přidáme kari pastu, kokosové mléko a hrášek (mražený hrášek vložíme do směsi nerozmrazený) a dusíme cca 10 minut. Ve druhé pánvi rozpálíme lžíci slunečnicového oleje, přidáme celé balení Bonduelle Brokolice nadrobno a za občasného míchání restujeme 6–7 minut. Na talíře dáme maso na kari a vedle, jako přílohu přidáme brokolicovou rýži. Před podáváním posypeme koriandrem.

Linguine s kukuřicí a koriandrem
Ingredience pro 4 osoby:
těstoviny linguine
1 balení Bonduelle Zlaté kukuřice mražené
120 g strouhaného sýra tučnějšího typu (Gruyère, Cheddar)
½ kelímku zakysané smetany
¼ hrnku plnotučného mléka
2 lžíce olivového oleje
1 cibule pokrájená najemno
3 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička chilli
špetka sladké papriky
špetka kajenského pepře
sůl, pepř
hrst čerstvého koriandru

Postup:
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Přidáme těstoviny typu linguine a vaříme, dokud nejsou al dente. Zatímco se těstoviny vaří, připravíme si sýrovo-kukuřičnou omáčku. Do misky přidáme většinu nastrouhaného sýra, zakysanou smetanu, plnotučné mléko a vše promixujeme. Na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme česnek a mraženou kukuřici, zahříváme zhruba 5 minut, dokud není kukuřice prohřátá a měkká. Mezitím do směsi přidáme chilli, kmín, papriku a kajenský pepř. Poté do pánve vmícháme sýrovou směs a vaříme další minutu. Jakmile se obě směsi propojí, dochutíme solí a pepřem a odstraníme z plotýnky. Do pánve s hotovou směsí přendáme uvařené linguine a promícháme. Podáváme posypané koriandrem, zbylým sýrem a špetkou čerstvého pepře.

Zdroj a foto: Bonduelle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *