Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Amerikánka má singl i s klipem!

Amy´s Prayer je singlem Divadla ve filmu: Amerikánka Viktora Tauše. Autorem a interpretem písně je Petr Ostrouchov, který v divadelním představení Amerikánka účinkuje po boku Terezy Ramba a Elišky Křenkové. Ostrouchova a Tauše spojuje dlouhodobá spolupráce na oceňovaných filmových a seriálových projektech, např.: Klauni, Rudý kapitán, Zahradnictví, Zrádci, Vodník, Modré stíny.

Petr Ostrouchov říká: „S Viktorem jsem zažil už hodně dobrodružství a Amerikánka patří na vrchol toho všeho. Hráli jsme ji v době divadelních zákazů v mnoha verzích, na mnoha místech – v kleci pro hyeny, na poušti, v opuštěném sanatoriu, na letišti… A ze všech těchto verzí Viktor s Aloisem Fišárkem sestříhali fantastický divadelní film. Amy’s Prayer je píseň, která je součástí představení už od počátku a klip jsme s Viktorem plánovali už dlouho. Je logické, že vznikl právě teď, u příležitosti Divadla ve filmu.“

Píseň „Amy‘s  Prayer“, jejíž text vychází z divadelní modlitby hlavní postavy Amerikánky, nahrál Ostrouchov se svou skupinou Blue Shadows, jejíž vznik je rovněž spojen s Viktorem Taušem – vznikla při natáčení hudby k jeho minisérii Modré stíny. Ostrouchov s touto sestavou hudebníků natočil obě poslední alba Vladimíra Mišíka.

„My guardian angel save my soul, the dark one too…

Amy´s Prayer vydává hudební vydavatelství Animal Music Petra Ostrouchova.

První snímek „Amerikánka“ z trilogie Divadlo ve filmu uvádí platforma živé kultury www.filmnazivo.cz. Na vstup do kin se celá trilogie, která vznikla jako koprodukce Heaven´s Gate a České televize, TPS Kateřiny Ondřejkové, chystá v únoru 2022. Autoři projektu chtějí vybrané projekce spojit s diskuzemi a živými koncerty a sdílet je také prostřednictvím www.filmnazivo.cz.

Divadlo ve filmu jsou divadelní inscenace ve filmové podobě: Amerikánka, Maryša a Macbeth – Too Much Blood (více informací v příloze). Kamera bere diváka mezi herce, umožňuje prožít inscenace s veškerou emocí, s jakou ji prožívají sami herci.

„Spolu s Davidem Jařabem a Janem Mikuláškem se v trilogii Divadlo ve filmu pokoušíme inovovat formát divadelního záznamu a redefinovat tak způsob snímání divadla. Prozkoumáváme možnosti interpretace divadla skrze film. Musí být divadelní záznam skutečně redukcí divadelního prožitku často až na hranici informace? Nebo je možné skrze kameru vzít diváka mezi herce a umožnit mu tak inscenaci prožít s veškerou emocí, kterou prožívají herci? Co když se kamera z role objektivního pozorovatele stane jedním z herců a prožitek divadla nezvykle dynamickým, ale i intimním zážitkem?,“ vysvětluje Viktor Tauš.

Amy´s Prayer
Petr Ostrouchov & Blue Shadows
hudba a text: Petr Ostrouchov
zpěv, akustická kytara, klavír: Petr Ostrouchov
barytonová elektrická kytara, elektrická kytara: Josef Štěpánek
baskytara, hammond: Matěj Belko
bicí, perkuse: Martin Novák
nahrávka a mix: Milan Cimfe (Sono Records)
master: Pavel Karlík (Sono Records) (p) Petr Ostrouchov (Animal Music), 2022
střih klipu: Peter Pavlík ©Heaven’s Gate

Krátké anotace filmových přepisů divadelních inscenací projektu Divadlo ve filmu:
„Macbeth – Too Much Blood“ scénáristy a režiséra Davida Jařaba se v jeho vlastní filmové interpretaci stává stylizovaným thrillerem snímaným v detailu. Příliš mnoho krve na to, aby v ní dokázala přežit více než jedna postava z devíti. A při tom všechno mohlo být jinak.

„Amerikánka“ Viktora Tauše je frenetickým pronásledováním příběhu malé dívky bez domova, které neustále mění své jeviště, prostor i čas. Její silná touha po svobodě a ochota se vzepřít celému nevlídnému světu ale zůstává.

„Maryša“ Jana Mikuláška ve filmové režii Viktora Tauše je ryze současná zpověď ženy, která se rozhodla nepoddat se tlaku svého okolí a nemůže-li naplnit svou lásku, způsobit raději smrt a sebezkázu. Drama o zachování vnitřní důstojnosti, která je důležitější než život sám.

Amerikánka
Co uděláte, když proti Vám stojí celý svět a jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, zdolá útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Nejpodstatnější součástí její vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na ní záleží.

Tento film vznikl v době, kdy divadla kvůli pandemii Covid-19 nemohla na dlouhé měsíce otevřít sály svým divákům. Amerikánka se však hrála dál. Diváci ji mohli vídat jako Filmy Naživo, realizované ve prospěch spolků Medici na ulici a Dobré víly dětem. Filmy byly inscenované ve světech, které ovlivňovaly téma příběhu a inspirovaly herecký projev. Byly natáčené vždy v jediném autorském záběru se záměrem následného vytvoření tohoto celovečerního filmu.

Amerikánka je příběh o lásce, vydělenosti a touze žít. Je manifestem touhy dál vyprávět příběh v souladu s novou realitou a vzpomínkou na živou kulturu, která v čase pandemie žila skrze kinematografii.

Režie / Producent                           Viktor Tauš
Kreativní producentka ČT            Kateřina Ondřejková
Spolurežie Amerikánka Vol.5, 6 David Novotný
Scénář                                               David Jařab, Evita Naušová
Kamera                                             Martin Douba
Scénografie                                     Jan Kadlec, Michaela Horáčková Hořejší, Viktor Tauš
Střih                                                   Alois Fišárek
Výtvarnice kostýmů                       Michaela Horáčková Hořejší
Hudba                                               Petr Ostrouchov
Zvuk                                                   Jiří Klenka
Hrají                                                   Tereza Ramba & Eliška Křenková, Klára Melíšková, David Novotný, Petr
Ostrouchov, Pavla Beretová, Anna Fialová, Eva Josefíková, Marika Procházková, skupina Blue Shadows: Josef Štěpánek, Matěj Belko, Miloš, Dvořáček, Mirek Kemel

Foto: archiv projektu www.amerikanka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *