Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiJídlo a pití

Odstartoval jubilejní 10. ročník klání malých kuchtíků Finále Zdravé 5

Již po desáté předvedou děti svou kreativitu v kuchařské soutěži Zdravé 5. Letos týmy zápolí v přípravě slavnostního pokrmu. Nejde ale jen o vaření, svým výtvorem obdarují paní učitelku, kuchařku, seniora či jinou osobu, kterou chtějí potěšit. Týmy ze škol, školek, dětských domovů a také rodiče s dětmi se mohou hlásit do 2. května. Celostátní soutěže, kterou organizuje Nadační fond Albert, se během dekády zúčastnilo na 10 000 dětí.

Do Finále Zdravé 5 se mohou přihlašovat tříčlenné týmy z mateřských i základních škol, dětských domovů a volnočasových sdružení a také dvoučlenné týmy rodičů s dětmi. Tématem letošního ročníku je oslava. Děti tak budou zápolit v přípravě slavnostního zdravého a vyváženého pokrmu, který obsahuje zeleninu nebo ovoce. Při výběru surovin na vaření by se měly vejít do dvou set korun za tři porce.

Soutěžní kategorie Finále Zdravé 5
Mateřské školy
ZŠ mladší žáci (1. a 2. třída)
ZŠ starší žáci (3. – 5. třída)
2. stupeň základních škol
Dětské domovy a organizace
Rodiče s dětmi

Kreativní recepty a spousty zábavy
Své nápady a zručnost předvedlo za dobu konání soutěže na deset tisíc malých kuchtíků. „Děti umí zkombinovat suroviny, které by nás dospělé ani nenapadlo dát k sobě, a výsledné jídlo přitom chutná skvěle. O svých schopnostech nás malí kuchaři přesvědčují každým rokem a zároveň potvrzují, jak důležité je zapojovat děti do přípravy pokrmů už od útlého věku. Díky tomu totiž rozvíjejí kreativitu i motoriku a jídla si i více váží,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.

O vítězi soutěže nerozhoduje jenom nápaditost, složení a vzhled jídla, ale také stolování. Součástí úkolu je totiž i zaslání fotky, jak slavnostní pokrm děti naservírovaly, případně fotky ze společného stolování. Dalším krokem je totiž někoho potěšit. Kdo konkrétně to bude, záleží jen na nich. Minulý rok například některé týmy darovaly své kuchařské výtvory jako poděkování sestřičkám a zdravotníkům do nemocnic, kteří se v těžké době starali o nemocné.

Jak se přihlásit
Soutěžní týmy se mohou přihlašovat na webových stránkách www.zdrava5.cz. Samotné přihlášení je jednoduché. Stačí se registrovat (kromě týmu rodiče s dětmi), nahrát recept s kvalitními fotografiemi z přípravy a stolování. Děti letos nově vymyslí také přání pro Zdravou 5 k 10. narozeninám soutěže. Jak se úkolu zhostí, je na jejich fantazii. Uzávěrka přihlášek je 2. května.

Hlasuje porota i široká veřejnost
Dva nejlepší týmy z každé kategorie, které postoupí do celostátního finále, vybere z přihlášených receptů odborná porota. Třetí tým volí veřejnost. Jména postupujících budou zveřejněna společně s dalším soutěžním úkolem 16. května. Velké finále, ve kterém se utkají nejlepší týmy o vítězství, proběhne 27. května v Praze. Na všechny finalisty čekají věcné ceny. Vítězové se mohou těšit na atraktivní výhru – víkend plný vaření a zážitků.

Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5, projektu Nadačního fondu Albert. Zkušené lektorky v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování. Unikátní vzdělávací program Zdravá 5 akreditovaný MŠMT představuje principy zdravého stravování každoročně 60 tisícům dětí. Nadační fond Albert poskytuje školám všechny své projekty zdarma. Více informací o projektu Zdravá 5, pravidlech a termínech soutěže naleznete na webu.

Foto: archiv Albert, www.zdrava5.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *