Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Dřevěný nebo hliníkový? Proč se vyplatí investovat do kvalitního plotu

Ohraničuje, chrání, zdobí, ale měl by i ladit s domem a okolím. Kromě toho ale dokáže i přidat na hodnotě vaši nemovitosti, tedy pokud si vyberete správně. Nákup plotu tak rozhodně neberte na lehkou váhu a už při plánování stavby či rekonstrukce domu si vyčleňte část rozpočtu právě na tuto položku. Investice do kvalitního a funkčního plotu vám totiž v dlouhodobém horizontu může ušetřit hodně času a starostí s údržbou, i peněz za budoucí nákupy v obchodě „Barvy a Laky“. A v neposlední řadě je i velkým pozitivem, které dokáže zvýšit cenu vaši nemovitosti na realitním trhu. 

Tvarové, materiálové i barevné možnosti jsou při volbě plotu v dnešní době téměř neomezené. Při výběru tak může být obtížné se zorientovat a zvolit to nejlepší řešení. „Orientačně lze říct, že metr kvalitního plotu přidává k hodnotě nemovitosti v průměru dvojnásobek toho, co metr původního plotu ve slušném stavu. Oproti plotu ve špatném stavu je to samozřejmě ještě více. Kvalitní plot je tedy vždy vnímán jako přidaná hodnota konkrétní nemovitosti. Pakliže je třeba jej vybudovat, je nákladem v řádech statisíců korun,“ říká Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality.

Zdánlivě úspornou variantou může být plot drátěný nebo ze dřevěných planěk. Je ale nutné počítat s tím, že takové oplocení vyžaduje pravidelnou údržbu, která stojí peníze, i čas. Živý plot dokáže pozemek zkrášlit, ale pro psy, malé dítě, a hlavně zloděje není žádnou překážkou. Moderní plastové ploty jsou funkční a nabízejí neomezené barevné možnosti. Barva se však působením slunečních paprsků vyšisuje a samotný plot se kvůli rozpínání materiálu časem prohne do tvaru luku.

Na trhu jsou ale i varianty oplocení, kdy je vstupní investice vysoká, jako jsou například ploty z hliníku, tahokovu či ploty kované. „Plot i všechny jeho komponenty bychom měli vnímat jako investici. Za vyšší pořizovací cenu si lze kromě hezky vypadajícího plotu koupit i kvalitu, dlouhou životnost a bezúdržbovost. Například hliníkové nebo kované ploty, ale i ploty z tahokovu mají životnost až šedesát let,“ vysvětluje Josef Mráz, technický ředitel společnosti Lamark, která se zabývá výrobou a instalací prémiových plotů. A dodává, že minimálně 35 let od instalace nepotřebují takové ploty vůbec žádnou údržbu.

Plot jako investice? 
Investovat znamená koupit si za vyšší pořizovací cenu věc, která bude dlouhodobě přinášet užitek. Může být i „obyčejný“ plot takovou investicí? Ano, říká se, že nikdo není tak bohatý, aby si kupoval levné věci.

1. Komplexní servis
Koupi plotu, který má sloužit dlouhá desetiletí, není radno podcenit. Pomoc s výběrem, zaměření, sestavení, montáž i servis jsou u kvalitních výrobců a prodejců samozřejmostí.

2. Zhodnocení nemovitosti
V okamžiku, kdy dojde na ocenění nemovitosti, hraje kvalita velkou roli. „Aspektů, které takzvaně prodávají nemovitost, je mnoho. K pozitivům ale rozhodně patří i kvalitní plot. U domů cenu také zvedne například nová nebo zachovalá střecha, elektroinstalace v mědi a rozvody vody v plastu,“ říká Blanka Chocová, realitní makléřka společnosti Bidli.cz.

3. Bezúdržbovost
Víte, kolik stojí údržba běžného plotu? Každý rok je potřeba plot natřít, vyměnit pár planěk nebo po pár letech plot zcela vyměnit. Kromě peněz to ale stojí i drahocenný čas. Pokud zvolíte variantu bezúdržbového hliníkového plotu, máte minimálně na 35 let úplný klid. Počáteční investované peníze za nákup kvalitního plotu se vrátí a ve finále po sečtení všech nutných výdajů a nákupů barev a laků to vyjde ještě levněji.

4. První dojem a emoce
Exteriér nemovitosti je to první, co každý vidí. Čistá fasáda, kvalitní okna, bezpečnostní dveře, nová či zachovalá střecha, hezký a funkční plot, případně i vjezdová brána a vstupní branka jsou vizitkou domu. To, jak nemovitost působí na první dojem je tak spíš emocionální záležitostí, a i zde bychom tak na to měli myslet.

Foto: archiv Lamark

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *