Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiTechnologieZábava

Robotičtí horolezci žáků základních škol a víceletých gymnázií změří své síly. Startuje Robosoutěž 2022

Tento týden bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze patřit mladým tvůrcům a jejich robotům. Týmy žáků druhého stupně základních škol a studentů odpovídajících ročníků víceletých gymnázií změří své síly v tradiční Robosoutěži FEL ČVUT.

Roboti horolezci
Že se seriózní robotikou lze začít už v poměrně útlém věku, dokazují účastníci Robosoutěže každý rok. Desítky týmů ze základních škol, víceletých gymnázií a specializovaných kroužků řeší každoročně několik měsíců poměrně složité úlohy, aby pak v přímém souboji zjistily, kdo byl lepší. V letošním roce se mohly přihlásit týmy, které dokázaly zkonstruovat a naprogramovat robota schopného překonávat improvizované horské hřebeny. Roboti se musí orientovat a poměrně přesně pohybovat v prostoru a zvládnout cesty po nakloněné rovině.

Tři vítězové
Organizátoři určili celkem tři dny, v nichž se jednotlivá základní kola uskuteční. Každý tým se může soutěže účastnit pouze v jeden den. Více než sto týmů rozdělili pořadatelé do početně stejných skupin a z každé vzejde jeden vítěz. Jednotlivá klání se odehrají ve středu 27., ve čtvrtek 28. a v pátek 29. dubna 2022 a hostit je bude Zengerova posluchárna (KN:E-107) v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze. Akce je otevřená veřejnosti.

„Stavba a programování robotů patří ke kompetencím, které budou v blízké budoucnosti velmi žádané. Proto si myslíme, že je dobré rozvíjet vztah mladých lidí k robotice už na základní škole. Každým rokem nás přitom překvapí originalita a kvalita řešení, jichž některé týmy dosáhnou. Robotika dnešní školáky (i jejich učitele) velmi zajímá a díky přístupnosti robotických stavebnic tento obor dokonale naplňuje úsloví škola hrou,“ říká Martin Hlinovský, vyučující z katedry řídicí techniky, který je hlavním organizátorem Robosoutěže.

Pokud se chcete o Robosoutěži, letošním úkolu i samotném procesu stavby a programování robota dozvědět víc, navštivte webové stránky Robosoutěže. Můžete si také přečíst reportáž ze semináře pro pedagogy, který organizátoři každý rok pořádají, anebo se podívat na video ze prosincového finále pro střední školy.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30% výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural” je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems” je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více na www.cvut.cz.

Foto: archiv Robosoutěže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *