Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportZdraví

Tipy na vybavení a lepší regeneraci po sportovním výkonu

Ať už pravidelně běháte, jezdíte na kole nebo si chodíte zaplavat, určitě se občas potýkáte s typickými problémy po sportovním výkonu – únavou a bolestí. S tím se následně spojují další problémy s regenerací zatížených tkání. V článku přineseme pár tipů, jak se s tímto vypořádat a regeneraci urychlit.

Terapie červeným světlem
Terapie červeným světlem je metoda, která se postupem času dostává do popředí čím dál více. Mezi její benefity patří zvýšení svalového výkonu, zvýšení energie a urychlení regenerace buněk.

Jak to funguje?
Terapie červeným světlem využívá červené a infračervené panely. Červené (RED) panely mívají vlnovou délku mezi 600-700 nm a jejich světlo je proto viditelné. Uplatňují se spíše při problémech s pružností pokožky – vráskách, striích či jizvách. 

K regeneraci po sportovním výkonu jsou vhodnější infračervené (NIR) panely s vlnovou délkou mezi přibližně 800-1000 nm. Na první pohled vypadají, že nefungují, ale to jen proto, že světlo o této vlnové délce je již pro lidské oko neviditelné. Tyto panely blahodárně působí na regeneraci svalů a šlach v lidském těle. 

Kromě toho dokážou také zvýšit vaší energii. Fungují na následovném principu – v mitochondriích, buněčných elektrárnách, stimulují tvorbu molekul nesoucích energii (adenosintrifosfátů). Díky vyšší hladině ATP jsou poté mitochondrie nabity energií. Následně pak celá buňka funguje mnohem účinněji a také mnohem rychleji regeneruje, protože na to má dostatečnou zásobu energie.

Je to bezpečné?
Oba typy panelů produkují jenom minimum tepla, není proto na místě obávat se nějakých popálenin – naopak, tyto panely jsou k používání v blízkosti pokožky naprosto vhodné.

Terapie červeným světlem nemá ani žádné vedlejší účinky, je bezpečná a bezbolestná. Opatrnost je na místě pouze v případě, že budete panelem ošetřovat váš obličej – zde je na místě použít ochranu očí.

Jak se to používá?
Použití záleží na konkrétním panelu. Je potřebné řídit se pokyny výrobce, protože každé zařízení má jinou doporučenou dobu, po kterou máte ošetřovanou oblast světlu vystavovat. Mohou to být 3 minuty, ale také 30.

Důležitá je při terapii červeným světlem spíše její pravidelnost. Pokud tedy například každý druhý den běháte, vždy po výkonu ošetřete nejvíc namožené části těla. Pořizovací cena kvalitních červených a infračervených panelů začíná na přibližně 4 000 Kč. Jde ale o investici, která se určitě vyplatí.

Masážní konopné krémy
Účinky konopí na lidský organismus jsou dnes již vědecky ověřenými fakty. Co se týče péče o tělo po sportovním výkonu, jsou vskutku blahodárné a čím víc je využívají také profesionální sportovci. Patří mezi ně:

  • Zmírnění bolesti a svalové únavy po tréninku.
  • Zlepšení kvality spánku a výživy – dvou klíčových faktorů ovlivňujících dobrou svalovou regeneraci.
  • Zmírnění otoků a zánětů souvisejících s pravidelným podáváním sportovních výkonů.
  • Ovlivnění stavu a regenerace kloubů a šlach.

V případě, že své svaly přetížíte, jejich bolest může trvat až 4 dny. Jejich regeneraci je proto výborné podpořit masáží – ideálně s relaxačním olejem nebo masážním konopným krémem

Už samotná masáž má dobré účinky na zlepšení regenerace, a ve spojení s výše uvedenými účinky konopí, pokud se pro použití masážního konopného krému rozhodnete, lze dosáhnout zrychlené regenerace už někdy po 48 hodinách. Číslo je pouze orientační, konečná doba regenerace je ovlivněna samozřejmě také genetickými faktory jednotlivců.

Kromě toho je ve dnech regenerace doporučen dostatek odpočinku, tekutin a stravy bohaté na bílkoviny. Jen v tom případě buňky vašich svalů dostanou ke kvalitní regeneraci vše, co potřebují.

Foto: https://www.mitolight.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *