Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Mléčné výrobky jako nedílná součást vyváženého jídelníčku! Vsaďte na dobroty, které zachutnají i zasytí

I když si v letních měsících nejčastěji dopřáváme pokrmy, jejichž základ tvoří hlavně vyzrálé a šťavnaté ovoce nebo zelenina, vyplatí se nezanevřít ani na mléčné výrobky. I ty nás totiž během parných dní dokážou perfektně osvěžit a dopřát tělu přesně to, co potřebuje. Ať už nasladko, nebo naslano, vyzkoušejte naše tipy a zkuste pochoutky, které si zamilují i ti nejmlsnější.

Důležitý zdroj celé řady vitamínů, nepostradatelných bílkovin nebo minerálních látek, zejména pak vápníku – mléčné výrobky v jakékoliv podobě hrají v našem jídelníčku důležitou roli a tvoří základ pestré a vyvážené stravy.

Ať už vsadíte na mléko kravské, nebo si tentokrát dopřejete méně obvyklou variantu v podobě kozího nebo ovčího, nezapomeňte při nákupu dbát na kvalitu. Sáhněte po produktech ekologického zemědělství, které bezpečně poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. V ekologických chovech jsou zvířata považována především za živé tvory s vlastními potřebami, a proto se dbá na to, aby svůj život prožila v co nejpřirozenějších podmínkách. Je jim zajištěn každodenní přístup na pastvinu nebo do výběhu, dostatek životního prostoru, nechybí ani přísun kvalitního krmiva v kvalitě bio nebo společnost ostatních zvířat. Pokud byste se o hospodaření v režimu ekologického zemědělství chtěli dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz.

Kromě běžných supermarketů můžete pro lokální biopotraviny vyrazit přímo na ekofarmy. Nejenže nakoupíte báječné suroviny, ale užijete si také spoustu zábavy, kterou ocení malí i velcí. A že nevíte, jaké ekofarmy se nachází ve vašem okolí? Navštivte stránky kamprobio.cz nebo lovime.bio a pomocí interaktivní mapy jednoduše vyhledejte tu, která je vám nejblíž, a prohlédněte si její aktuální nabídku.

Lehké jogurtové lívanečky
Suroviny:
180 g bio mouky
2 lžíce bio třtinového cukru
2 lžičky bio kypřicího prášku
2 ks bio vajec
kelímek bio jogurtu
200 ml bio mléka
bio máslo
bio javorový sirup
bio ovoce na dozdobení

Postup:
Nejprve smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Ve větší míse pak jogurt, mléko, vejce a postupně přimíchávejte sypkou směs. Jakmile je směs hladká, nechte ji 10 minut odpočinout. Rozehřejte pánev a smažte lívanečky rovnoměrně z obou stran dozlatova. Poté nechte odstát na papírové utěrce, aby pustily přebytečný tuk. Podávejte polité javorovým sirupem a ozdobené sezónním ovocem.

Mléčný celerovo-jablkový koktejl
Přemýšlíte, co dobrého a zároveň zdravého si dát ke svačině, nebo jak si zpestřit snídani? Co třeba mléčný koktejl? Nejenže je nenáročný na přípravu, zároveň skvěle zasytí, a díky bezpočtu různých variant a kombinací můžete popustit uzdu své fantazii. Nebo vsaďte na náš nevšední tip – mléčný koktejl z celeru a jablka. Uvidíte, že se stane jedním z vašich oblíbených!

Suroviny:
50 g bio řapíkatého celeru
250 ml bio mléka
menší bio jablko
sůl

Postup:
Celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Jablko oloupejte, zbavte jadřince a rovněž nakrájejte na kostičky. Pokrájené suroviny vložte do mixéru, zalijte vychlazeným mlékem (můžete přidat ještě několik kostek ledu) a mixujte, dokud směs nebude hladká.

Jogurtový dip s plísňovým sýrem a bylinkami
Pakliže během horkých dní přemýšlíte, jak dokonale obohatit voňavé lahůdky z grilu, připravte si domácí dip z bílého jogurtu. Budete tak mít zaručený přehled o jeho složení a zároveň si ho můžete dochutit zcela podle svých preferencí.

Suroviny:
100 g bio bílého jogurtu
100 g bio zakysané smetany
50 g bio plísňového sýra
stroužek bio česneku
bio drcené vlašské ořechy
šťáva z bio citronu
bio bazalka
bio petržel
sůl, bio pepř

Postup:
V míse smíchejte jogurt, smetanu, přidejte najemno nastrouhaný plísňový sýr a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte malou hrst drcených ořechů, nasekané bylinky, důkladně promíchejte a podávejte ke grilovanému masu, domácím pečeným bramborám nebo do dipu na máčejte vaši oblíbenou zeleninu.

Tip na závěr: Nejen lahodné mléčné výrobky, ale také maso, ovoce nebo zeleninu v bio kvalitě nabízí třeba Biofarma Slunečná, kterou najdete v obci Želnava na Šumavě. Více informací se dozvíte na biofarma-slunecna.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *