Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZdraví

Dětský zrak potřebuje řádnou prevenci, jedině tak předejdete případným problémům

Jak děti rostou, je potřeba věnovat pozornost spoustě vývojových záležitostí a nic nezanedbat. Jednou z nich je také péče o oči, které se u dětí rychle mění a vyvíjí.  Preventivní prohlídky u očního lékaře byste tak neměli vynechávat ani přesouvat. Díky řádnému vyšetření můžete odhalit případné problémy. Oftalmoložka radí, na co si dát pozor a jak pečovat o dětský zrak.

S nástupem dětí do první třídy můžete slýchat větu „Já ale nevidím na tabuli“. Varovné signály, že se zrakem vašeho dítěte není něco v pořádku, můžete pozorovat mnohem dříve a předejít tak rozvinutí se oční vady. „Mezi nejčastější příznaky, že by dítě mohlo mít problém se zrakem, patří šilhání, mhouření očí, posouvání se blíže k televizi, posouvání si textu blíže, zakopávání, častá bolest hlavy či oka,“ říká MUDr. Hilda Pišteková, oftalmoložka za společnost Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí. U malých dětí do 1 roka si pak můžeme všímat například slabší reakce na hračky nebo na světelné podněty a také mnutí si očí.

Časté dětské oční vady
Mezi nejčastější vady, tzv. refrakční patří krátkozrakost (myopia), dalekozrakost (hypermetropia), nerovnoměrné zakřivení rohovky (astigmatismus). „U dětí je potřeba každou refrakční chybu zachytit co nejdříve, aby proběhl správný vývoj zrakových funkcí, které se vyvíjí po narození zhruba do 6-7 roku života dítěte,“ dodává Pišteková. Správné korigování refrakčních chyb je důležitou prevencí vzniku tupozrakosti (amblyopie).

Prevence je základ
Pravidelná dávka vitamínů, pobyt na čerstvém vzduchu, zdravý pohyb a dostatek spánku tvoří základ kvalitního zdravého života. U dětí to pak platí dvojnásob. Nezapomeňme jim proto tyto hodnoty předávat. Existuje mnoho způsobů, jak pečovat o dětský zrak. Důležité je nechat dítě vyšetřit pediatrem. Takové vyšetření slouží jako orientační kontrola. Poté je potřeba navštívit i očního lékaře.  Pokud možno se v rámci prevence snažte vyhýbat úrazům očí a očního okolí či častému sledování televize či jiných obrazovek.

Kdy a kam s dětmi zajít
První orientační oční vyšetření dětem vždy provádí pediatr, a to při nástupu do mateřské a základní školy (tj. ve 3. a 6. roku života). Ten může dítě následně doporučit k očnímu lékaři, oftalmologovi. „U dětí doporučuji vyšetření oftalmologem, protože dětem se musí oční vyšetření dělat pomocí aplikace kapek na rozšíření zornice. U starších dětí, například od 15 let, které už brýle či kontaktní čočky nosí, lze provést kontrolu a přeměření dioptrií pouze u optometristy,“ radí oftalmoložka MUDr. Hilda Pišteková. Návštěva oftalmologa s malými dětmi je vhodná vždy při subjektivních obtížích, např. pokud dítěti utíkají oči i po prvním roce života, když šilhá, ale také pokud rodiče nosí silnější dioptrie či se v rodině vyskytuje oční choroba.

Dětský zrak a modré světlo
Většina z nás žije ve světě, kde na nás modré světlo vyzařuje celé dny nepřirozeně odevšad. LED světla, digitální zařízení jako jsou telefony, tablety, počítače. Velká spousta výzkumů upozorňuje především na vyzařování modrého světla ve večerních hodinách, kdy je pro kvalitu spánku velice škodlivé. Ovšem přirozené modré světlo, například ze slunečních paprsků je potřebné pro regulaci našeho denního rytmu. Ovlivňuje spánek, bdění, hormonální procesy v těle. Oční lékařka MUDr. Hilda Pišteková říká: „Problémem u dětí v této moderní době je intenzivní používání telefonů a tabletů, se kterými pracují z velice blízké vzdálenosti a mají do něj soustředěný pohled (tedy méně často mrkají, a tak zvyšují výskyt krátkozrakosti).“ Je velice důležité, především u dětí, dbát na kvalitní trávení volného času a koordinovat tak čas, který tráví u obrazovek.

Děti a kontaktní čočky
Nošení kontaktních čoček u dětí je možné tehdy, pokud je dítě psychicky i fyzicky vyspělé na to, aby zvládlo nasazení, vyndání či starostlivost a hygienu. Věk je v tomto směru tedy hodně individuální. Důležitá je také spolupráce s rodiči. Jiná situace nastává, pokud jde o terapeutické nošení kontaktních čoček, které aplikuje oftalmolog při léčbě některých očních onemocnění i v nízkém věku.

TIP, jak ušetřit
Zrak u dětí se ještě stále rozvíjí a tak je možné, že se jim budou dioptrie v průběhu let různě měnit. To pro rodinný rozpočet může znamenat větší náklady. Brýle pro děti také častěji podléhají různým defektům, mohou být častěji poškozené. V případě, že vaše dítě potřebuje brýle či kontaktní čočky a máte u sebe předpis od očního lékaře s naměřenými hodnotami, není nic jednoduššího než navštívit e-shop www.alensa.cz! Zde nakoupíte kvalitní produkty za skvělé ceny a díky virtuálnímu zrcadlu si vše vyberete z pohodlí domova.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *