Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Index ZDRAVÍ na Lékárna.cz ukáže, jak jsou na tom Češi se zdravým životním stylem

Každý druhý Čech bere na vědomí zdravý životní styl proto, aby si zachoval dlouhodobě dobré zdraví. Za svůj ho ale vzala pouze třetina, která jím žije aktivně každý den, ostatní se na cestě k němu perou se zlozvyky, stereotypy a dalšími překážkami. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými zákazníky v Čechách a na Slovensku provedla největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz (červenec-srpen 2022).

Průzkum ukázal, že největším nepřítelem zdravého životního stylu je ČAS: 30 % dotázaných uvedlo, že nemá čas věnovat se po práci pravidelnému pohybu, nestíhá přemýšlet o zdravém jídle a plánovat ho. Protože v průzkumu odpovídalo 80 % žen, nedostatek času odůvodňují starostí o chod rodiny po práci.

Další překážky:

  • Pohodlnost: 18 % dotázaných uvádí, že po práci je pro ně často gauč lákavější než cvičení, protože jsou unavení.
  • Zlozvyky: 24 % odpovídajících zmiňuje, že rádi jedí, zvlášť sladkosti, pijí a sladí kávu a nedokáží si odpustit cigarety. Připouštějí, že nemají dost pevné vůle.
  • Nedostatek informací: 21 % dotázaných neví jak se zdravým životním stylem začít a hlavně dlouhodobě vytrvat.
  • Nemají podporu v rodině: někteří dotázaní uvádějí, že by rádi jedli zdravě, ale ostatní členové rodiny zdravou stravu odmítají.
  • Peníze: někteří dotázaní uvádějí, že na tento styl života nemají peníze.

Zdravý životní styl jako komplex zdravé stravy, dostatečného pohybu a spánku, zvládání stresu a omezování kouření a alkoholu si uvědomuje jen málokdo. Většina dotázaných si ho spojuje jen s přiměřenou hmotností těla a pohybovou aktivitou.

Lékárna.cz, největší lékárna na českém internetu s 22letou tradicí chce nyní přispět ke změně ve společnosti: aby si každý mohl dopřát změnu svého životního stylu a dokázal překonat své překážky na cestě.

Proto se rozhodla veřejně ukázat, jak se cesta za zdravým životním stylem vyvíjí. A to přes jednoduchý IndexZdraví, který každý den vyhodnocuje nákupy v kategoriích souvisejících s pohybem, hubnutím, spánkem a stresem, odvykáním kouření. Data zveřejňuje v jednoduchých grafech s odborným komentářem PharmDr. Vladimíra Finsterleho, lékárníka a zakladatele Lékárna.cz.

„Navazujeme na úspěšný index COVID, který ukazoval, jak v posledních letech lidé podléhali nákupní horečce v souvislosti s hrozbami covid-19. Index ZDRAVÍ má jinou ambici: chce ukázat, jestli lidé mají sami o sobě dost motivace měnit své zvyky a nakupovat zdravý sortiment a to, co jim pomůže, aby se cítili dobře. Jsem připravený jim na té cestě ke zdraví radit,“ říká V. Finsterle.

Dodává, že aktuální hodnota indexu ZDRAVÍ ukazuje, že právě teď je pro zákazníky Lékárna.cz zdravý životní styl vysoko v nákupních prioritách, index dosahuje nejvyšší hodnoty v letošním roce: největší zájem je vše, co souvisí s odvykáním kouření – tady prodeje právě teď dosahují svého historického maxima – a také vše související se sportem a podporou pohybu. Do třetice se blíží historickému prodejnímu maximu také produkty určené pro zklidnění a posílení nervové soustavy.

„Aktuální Index Zdraví ukazuje, že právě teď se lidé chtějí hýbat a sportovat, ale zároveň že jsou pod silným tlakem událostí a všeho, co na ně dopadá: v průzkumu nejčastěji zmiňovali obavy z války a z budoucnosti, drahotu, práci a stav země. Pro jejich zdraví je dobře, že hledají zklidnění – na Lékárna.cz jim rádi pomůžou radou i lékárníci,“ dodává V. Finsterle.

Jak index měříme
Index zdravého životního stylu každý den vyhodnocuje nákupy zákazníků Lékárna.cz v kategoriích přímo souvisejících se zdravou stravou, sportem, hubnutím, spánkem, stresem a odvykáním kouření.

Co hodnoty indexu říkají

  • méně než 20: nákupy zdravého sortimentu jsou v dlouhodobém srovnání standardní
  • 20 – 39: zájem o sortiment je lehce nad standardem
  • 40 – 79: o zdravý sortiment je zvýšený zájem
  • 80 – 99: vysoký zájem o zdravý sortiment
  • 100: prodej sortimentu dosahuje historického maxima

Indexy zdraví na Lékárna.cz: index ZDRAVÍ zde, index COVID zde

O průzkumu Lékárna.cz*/:
Odpovědi v průzkumu poskytlo 360 zákazníků a uživatelů sociálních sítí Lékárna.cz a MojaLekáreň.sk v Čechách a na Slovensku, většinou z malých obcí a menších měst. Největší skupiny odpovídajících byly ženy ve věku 26-40 let a nad 50 let. Průzkum realizovala Lékárna.cz v období červenec-srpen 2022.

Zdroj: Lékárna.cz, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *