Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života🎄 Vánoce

Za hudební nástroje pod stromečkem si lidé připlatí. Hitem Vánoc bude Cajon

Abyste na něj dokázali hrát, nepotřebuje mít dokonalý hudební sluch. Řeč je o Cajonu, perkusivním nástroji, který funguje také jako designový doplněk do domácnosti. Podle statistik prodejců hudebních nástrojů se ho letos v Česku prodalo víc než 7000 kusů, což je o 24 procent více oproti předchozímu roku. A zřejmě i proto ho letos na Vánoce rozbalí mnohem více Čechů než v minulých letech. Nejlevnější cajony lze pořídit již za několik stovek, letos se ovšem navíc do ceny promítne i očekávané zdražení hudebních nástrojů v rozmezí od pěti do patnácti procent.

 „Je to tak, segment hudebních nástrojů zažívá letos již několikátou vlnu zdražení. Podobně, jako i v ostatních odvětvích, je růst cen způsobený vyššími cenami energie, dopravy, ale i vyšší poptávkou zákazníků. Osvědčení výrobci tak nezvládají navýšit výrobu, a tím rostou ceny nejen v Čechách, ale i v rámci celého světa,“ popisuje marketingový ředitel největšího českého prodejce hudebních nástrojů, společnosti Kytary.cz.

Letošní růst cen je podle něj napříč jednotlivými segmenty v rozmezí od 5 do 15 %, ale zdá se, že bude pokračovat i prvním kvartálu následujícího roku. Postupné zdražování hlásí jak velcí výrobci akustických i elektrických kytar, tak producenti digitálních nástrojů, kam patří zejména klávesy, vybavení pro DJs, ale také zařízení pro domácí nahrávání nebo tvorbu podcastů. „Řada výrobců používá stejné čipy, jako se dodávají do automobilového průmyslu a zde vstupní náklady rostou již několik let po sobě o desítky procent. Podle průzkumů Comagate, zdražilo za posledních šest měsíců zhruba 60 %  prodejců v ČR,“ Jiří Würtherle, výkonný ředitel společnosti AUDIO PARTNER.

Kromě klasických kytar a pian, které se před Vánocemi prodávají spolehlivě každý rok, letošní statistiky napovídají, že obrodu zažívá již zmiňovaný cajon. „Cajon znamená ve španělštině bedýnka a skutečně vypadá jako dřevěný kvádr, který může mít nejrůznější povrchové úpravy, často se používá dřevo se zajímavou kresbou, ale výjimkou nejsou ani barevné dekory a výrazný moderní design. Můžete se na něj pohodlně posadit a začít bubnovat,“ popisuje Onur Maras, obchodní manažer společnosti Sela Percussions, která se zabývá výrobou hudebních nástrojů, a dodává, že hudební nástroj je vybaven speciálními ozvučnými plochami a přední část bývá často osazena i struníkem. A právě proto je nástroj označovaný jako malá bicí souprava. „Dokáže ji téměř dokonale nahradit, ale je daleko prostorově úspornější, nedělá takový rámus a stojí zlomek ceny,“ uzavírá.

Zdroj a foto: Kytary.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *