Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiSport

S dětmi na lyže

Pryč jsou doby, kdy si děti navlékly šusťáky a se sulovkami s montovanými hranami přivázanými řemínky k botám létaly střemhlav sjezdovkou, která se upravovala možná jednou za týden. Současné lyžování nabízí nekonečný výběr vybavení pro děti. Lyže, boty, hůlky, vázání, oblečení, helmy, brýle, páteřáky. Pro pohodlí a bezpečnost malého lyžaře se výrobci mohou přetrhnout. A to je dobře.

Lyže
Pokud vybíráte lyže, nemusíte chodit daleko. V Novém Městě na Moravě jede na plné obrátky továrna na výrobu lyží s více než stoletou tradicí. Vznikají zde sjezdovky a běžky tuzemské značky Sporten a rakouské Kästle, které obě spadají pod křídla českého podnikatele Tomáše Němce. Ten letos obohatil závodní tým Kästle mimo jiné o Ester Ledeckou a míří s touto legendární značkou zpět na výsluní.

Pro začínající malé lyžaře koukněte na lyže Sporten Kids v parádní designu se sobem nebo na Kästle KX66 s maskotem „Holly“, který motivuje děti ke správné technice točení a snadnému zastavení. Ač určené pro děti, neustupují tyto lyže ze standardu dospělých lyží Kästle. Mají tedy kvalitní dřevěné jádro, hmotnost snižující a ovladatelnost zvyšující technologii Hollowtech 2.0 a odolnou vnější konstrukci.

Pro větší děti, které si již s lyžemi začínají více rozumět, nabízí Sporten model Talent s kombinovaným jádrem a geometrií orientovanou na „točivost“, případně odladěnou sportovní juniorskou novinku Spark.

U Kästle se můžete rozhodnout mezi sjezdovkovými speciálkami RX12 Junior v závodním designu s dřevěným jádrem a technologií HOLLOWTECH 2.0 a allmountain lyžemi ZX ALPHA, které budou směřovat malého lyžaře do volného terénu. Vyrábí se ve variantách s šířkou 75 cm, 85 cm a 90 cm pod vázáním, přičemž u posledně jmenovaných jde už o slušné prašanovky.

Hole a rukavice
Rovněž v našich krajinách, v Tachově, naleznete továrnu německého světového lídra ve výrobě lyžařských holí LEKI. Pro děti jsou k dispozici do detailu vyladěné hole LEKI RIDER s madlem uzpůsobeným dětským rukám a poutkem s pestrobarevným vzorem. Ty lze doplnit dětskými palčáky Leki Little Snow Mitt Long, které se díky dlouhému zipu na hřbetu ruky snadno a rychle navlékají. Výstelka z materiálu Fiberloft chrání malé dětské ručičky před prochladnutím a membrána SOFT-TEX se postará o to, aby vše zůstalo suché.

Ochrana malého lyžaře
Specialistou na ochranu dětí na lyžařských svazích je značka POC se svojí řadou POCito určenou právě malým lyžařům. POCito helmy jsou vybavené systémem ochrany MIPS, který chrání malého lyžaře rovněž před mnohdy fatálními rotačními silami působícími na mozek při nárazu. Ať již sáhnete po POCito Obex Mips, Fornix Mips, Auric Cut Mips, nebo variantě Skull s celoskořepinovou ochranou uší, neuděláte chybu.

K helmě nezapomeňte přidat také brýle, které by měly dítěti padnout a určitě by se neměly zamlžovat, přičemž skla by měla umožnit dobrou viditelnost i ve špatném počasí. POCito Retina, Iris nebo Opsin jsou skvělou volbou, která malého lyžaře nezklame.

A nezapomeňte na ochranu zad! Ochranná vesta POCito VPD Air Vest vybavená chráničem páteře skvěle padne a je nekompromisně prodyšná.

A jak se obléci?
Hlavně tak, aby dítěti nebyla zima. Nic totiž nedokáže zkazit skvělý lyžařský den více než promrzlý, nevrlý malý lyžař. Stejně jako u dospělého, vrstvěte oblečení smysluplně na sebe.

Pro první vrstvu můžete sáhnout do sortimentu italské značky Mico, kterou oblékají rovněž naši sjezdoví reprezentanti. Sada dětského funkčního prádla Mico Kids Shirt+ 3/4 Tight Pants Kit M1 Skintech určená pro ty nejnáročnější zimní aktivity obsahuje bezešvé a vysoce prodyšné triko s dlouhým rukávem a ¾ spodky. Dětské skvěle izolované lyžařské podkolenky Mico Light Weight M1 Ski Kids Socks pak svým úpletem ochrání chodidla vaší sjezdařské hvězdy přes chladem a otlaky.

Pro střední a vrchní vrstvu se rozhlédněte třeba u značky Kjus. Absolutní pohodlí se všemi nezbytnými vlastnostmi funkční střední vrstvy přináší chlapecká bunda Kjus Boy‘s Andri Midlayer Jacket, jenž je elastická, rychleschnoucí a lehce hřejivá. Lyžařská bunda Kjus Boy‘s Speed Racer Jacket pak nabízí skvělý komfort pro celodenní radovánky na sjezdovce. Odepínací nastavitelná kapuce, tvarované rukávy, protisněhová zábrana a dostatečné množství kapes jsou samozřejmostí. Zkombinujte třeba s nepromokavými zateplenými kalhotami Kjus Boy‘s Vector Pants s důmyslným systémem umožňujícím jejich prodloužení, když chlapec povyroste. Obdobou chlapeckých modelů jsou samozřejmě i jejich dívčí varianty Kjus Girl‘s Madlain Jacket a Kjus Girl‘s Silica Pants.

A co běžky?
Zima není jen o sjezdovkách. S odpovídajícím vybavením se nemusíte bát vyrazit s dětmi ani na běžky.

Pro začínající běžkaře se skvěle hodí běžky se řezaným protismykem v odrazové komoře, které drží za každých podmínek. Koukněte třeba na Kästle XA Classic Junior. U Sportenu pak můžete pořídit kompletní vybavení – běžky Sporten Favorit 54 JR MgE, hole Sporten Base Favorit JR a pohodlné teplé boty Sporten Favorit JR Prolink.

Juniorští sportovní běžkaři pak ocení skvělé juniorské tréninkové lyže Kästle XP20 Junior, ať již ve verzi Classic Skin (s mohérovým pásem v odrazové komoře) nebo Skate. K nim se skvěle hodí lehké běžecké hole Leki XTA 5.5 Junior vybavené systémem Trigger Shark 2.0 pro snadné uvolnění poutka a rukojeti.

Podtrženo sečteno, děti dnes mají výběr opravdu široký. Stačí si vybrat a vyrazit. Na horách už leží první sníh…

Tipy na výbavu:
Hole Leki Rider jsou přímo určené pro malé lyžaře a lyžařky. Dětské ruce uzpůsobené madlo a poutko spolu s pestrobarevným provedením jsou hlavní trumfy. Samozřejmostí je kvalitní hliníkově tělo a pevné ocelový hrot. Dostupné v délkách 70 až 105 cm (po 5 cm). Doplňte je dětskými palčáky Leki Little Snow Mitt Long. Díky dlouhému zipu na hřbetu ruky se snadno a rychle navlékají, takže malí objevitelé se mohou déle věnovat zimním radovánkám. Výstelka z materiálu Fiberloft chrání malé dětské ručičky před prochladnutím a membrána SOFT-TEX se postará o to, aby všechno zůstalo suché. Dodávají se ve velikostech 1 až 5. Doporučená MOC: 440 Kč (hole), 890 Kč (rukavice)

Chlapecká lyžařská bunda Kjus Boy‘s Speed Racer Jacket nabízí skvělý komfort pro celodenní radovánky na sjezdovce. Odepínací nastavitelná kapuce, tvarované rukávy, protisněhová zábrana a dostatečné množství kapes jsou samozřejmostí. Nepromokavý svrchní materiál s perfektní prodyšností, teplá podšívka a podlepené švy jsou spolehlivou ochranou proti rozmarům počasí a můžete tak nechat svého malého Tombu řádit na svahu celý den. Rukávy lze prodloužit uvolněním vnitřních švů až o 5 cm. Dostupné velikosti: 116 – 176. Doporučená MOC: 9 240 Kč

Chlapecké nepromokavé lyžařské kalhoty Kjus Boy‘s Vector Pants jsou z pružného materiálu pro dokonalou volnost pohybu, kterou ještě umocňují tvarovaná kolena. Zateplené kalhoty mají nastavitelný pas a šle, vyztužení na vnitřní straně kotníku, protisněhové zábrany v nohavicích a důmyslný systém umožňující jejich prodloužení, když chlapec povyroste. Dostupné velikosti: 116 – 176. Doporučená MOC: 6 090 Kč

Dívčí nepromokavé lyžařské kalhoty Kjus Girl‘s Silica Pants jsou z pružného materiálu pro dokonalou volnost pohybu, kterou ještě umocňují tvarovaná kolena. Zateplené kalhoty mají nastavitelný pas a šle, vyztužení na vnitřní straně kotníku, protisněhové zábrany v nohavicích a důmyslný systém umožňující jejich prodloužení, když dívka povyroste. Dostupné velikosti: 116 – 176. Doporučená MOC: 6 090 Kč

Ručně malovaný motiv, atraktivní design, tvarované rukávy, bezešvá konstrukce ramen a příjemný límec jsou hlavními trumfy dívčí bundy Kjus Girls Jane Midlayer Jacket. Elastický materiál neomezuje v pohybu a všechno je to celé neuvěřitelně jemné na dotyk. Tuto bundu si vaše malá sjezdařka prostě zamiluje. Dostupné velikosti: 116 – 176. Doporučená MOC: 3 440 Kč

Sada dětského funkčního prádla Mico Kids Shirt+ 3/4 Tight Pants Kit M1 Skintech obsahuje bezešvé a vysoce prodyšné triko s dlouhým rukávem a ¾ spodky. Prádlo z nejvyšší řady M1 je vhodné pro nejnáročnější zimní aktivity a poskytuje jedinečný odvod vlhkosti díky kombinaci úpletů. Vrstva na těla rychle odvádí vlhkost do vnější vrstvy, která jí postupně uvolňuje do dalších vrstev oblečení. Zaručuje tak spolehlivý tepelný komfort při proměnlivé intenzitě zátěže (sjezd vs. lanovka, běh na lyžích vs. „čekání na posledního“ apod.). Precizní anatomický střih přizpůsobený dětské postavě s důmyslně umístěnými elastickými panely neomezuje v pohybu. Pružný pas a spodní okraj ¾ nohavic zabraňují vyhrnování. Doporučená MOC: 3 790 Kč

Hole Leki Rider jsou přímo určené pro malé lyžaře a lyžařky. Dětské ruce uzpůsobené madlo a poutko spolu s pestrobarevným provedením jsou hlavní trumfy. Samozřejmostí je kvalitní hliníkově tělo a pevné ocelový hrot. Dostupné v délkách 70 až 105 cm (po 5 cm). Doplňte je dětskými palčáky Leki Little Snow Mitt Long. Díky dlouhému zipu na hřbetu ruky se snadno a rychle navlékají, takže malí objevitelé se mohou déle věnovat zimním radovánkám. Výstelka z materiálu Fiberloft chrání malé dětské ručičky před prochladnutím a membrána SOFT-TEX se postará o to, aby všechno zůstalo suché. Dodávají se ve velikostech 1 až 5. Doporučená MOC: 440 Kč (hole), 890 Kč (rukavice)

Poc Pocito Obex MIPS je dětská přilba odvozená od úspěšné lehké dospělácké přilby Obex Pure. Je vhodná pro lyžaře a snowboardisty od 3 let. Svěží barvy a reflexní prvky zvyšují přehled rodičů o dítěti na svahu. EPS výstelka, Recco reflektor, systém ochrany mozku MIPS chránící před mnohdy fatálními rotačními sílami působícími na mozek při nárazu, ventilační otvory a nastavení velikosti zvyšují bezpečnost a pohodlí v jednom. Přezka na připnutí brýlí. Doporučená MOC: 3 590 Kč

Dětská vesta s integrovaným chráničem páteře Poc POCito VPD Air Vest je vyrobená pružné a vysoce prodyšné síťované pohyb neomezující tkaniny. Celorozepínací provedení usnadňuje oblékání. Prsní kapsa je uzpůsobená pro GPS lokátor Trax POC. Samozřejmostí je výrazné barevné provedení zvyšující viditelnost dítěte na svahu. Doporučená MOC: 2 690 Kč

S lyžemi KästleKX66 budou první kroky vašeho juniora či juniorky zábavou. Maskot „Holly“ motivuje děti ke správné technice točení a snadnému zastavení. Ač určené pro děti, neustupují tyto lyže ze standardu dospělých lyží Kästle. Mají tedy kvalitní dřevěné jádro, hmotnost snižující a ovladatelnost zvyšující technologii Hollowtech 2.0 a odolnou vnější konstrukci. Lyže se dodávají s deskou SLR PRO a s vázáním K4.5 SLR GW. Doporučená MOC: 4 490 Kč

Foto: archiv JPG

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *