Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZdraví

Podle 94 procent rodičů jsou děti s cukrovkou zdravější, pokud mají pohyb. Stát k tomu ale nepřispívá

Dostatek pohybu a organizovaný sport je důležitou součástí pro zdraví dětí, které se potýkají s cukrovkou. V průzkumu Sdružení sportovních svazů ČR to uvedlo 94 % rodičů. Prioritou pro ně je zábava a čas strávený s kamarády, nejčastěji si pak zkusily tři sportovní disciplíny. Zároveň podle 54 % rodičů stát pohybové aktivity dostatečně nepodporuje. „Ještě větší procento rodičů si myslí, že stát k pohybu děti nepřivádí a tím je nemotivuje ke zdravějšímu životnímu stylu. Přitom k tomu má mnohé nástroje, které rozhodně nemusí být nějak významně nákladné,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda SSS CŘ.

Do průzkumu se zapojilo 660 rodičů dětí, které mají diabetes. Nejpočetnější věkovou skupinou bylo 11 až 15 let. Drtivá většina se shodla na tom, že děti s cukrovkou jsou zdravější, pokud mají dostatek pohybu, což jim ve skutečnosti může pomoci zvládnout jejich zdravotní stav. Proti tomuto názoru bylo pouhých 6 % rodičů. Podle většiny z nich stát ale nedělá dostatečné kroky k tomu, aby přivedl k pohybu a ke zvyšování kondice také děti, u kterých není aktivní pohyb součástí života.

Tohle si myslí 62 % rodičů, což není dobrou vizitkou pro stát. Ministerstvo zdravotnictví přínosy sportu a pohybu a pro děti dlouhodobě neakcentuje. V podstatě je to oblast, na kterou se vůbec nezaměřuje, ačkoliv benefity jsou pro společnost obrovské a více pohybu by rozhodně dlouhodobě snížilo náklady na léčbu mnoha chorob a nemocí,“ tvrdil Zdeněk Ertl, předseda SSS ČR.

V průzkumu dále vyplynulo, že drtivá většina rodičů by přivítala, kdyby podpora pohybu dětí patřila mezi významné priority škol a vzdělávacího procesu (95 %). Rádi by, aby škola tyto aktivity podporovala nad rámec hodin tělesné výchovy. Například aktivním trávením přestávek, pohybovými chvilkami v běžných hodinách nebo vyšší podporou terénní výuky. S tím souhlasí 76 % rodičů.

Nejčastějšími důvody pro sportování dětí s cukrovkou je pak zábava a čas strávený s kamarády (67 %). Naopak důvody jako účast na turnajích uvedlo pouze 20 % rodičů a vítězství jako důvod pro sportování zaškrtlo jen 12 % respondentů. „Z toho se jednoznačně ukazuje, že většina rodičů nevnímá sport jako výkonnostní záležitost, ale hlavně jako zábavu a sociální aktivitu. Bohužel mnoho státních úředníků si stále myslí, že stát podporuje hlavně závodní sport. Není to však pravda,“ dodal Ertl.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *